Emeklilik dilekçesinin verildiği tarih, emekli maaşını önemli ölçüde etkileyen faktörlerden biri. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olacak kişilerin maaşlarını belirlerken, prime esas kazançlar, prim ödeme gün sayısı ve aylık bağlama oranı gibi unsurları dikkate alıyor. Özellikle enflasyonun yüksek olduğu yıllarda, emeklilik dilekçesinin verildiği tarih maaş tutarı açısından kritik öneme sahip.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş’ta emekli maaşı hesaplama sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

2023 yılında emeklilik dilekçesi verenlerin, 2024 yılında dilekçe verenlere kıyasla daha avantajlı olduğunu belirten Karakaş, bu yıl oranların çok daha yüksek olduğunu ifade etti.

Karakaş, şöyle konuştu: “Bu sene, Türkiye tarihindeki en yüksek oranlar söz konusu. Emeklilikle ilgili maaş bağlanırken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mevzuatında yer alan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve gelişme hızına göre güncelleme katsayısı hesaplanıyor.”

2023 yılında emeklilik dilekçesi verenlerin güncelleme katsayısının yaklaşık yüzde 66,12 olduğunu, buna ek olarak Ocak ayında yüzde 49,25 ve temmuz ayında yüzde 24,73 zam yapıldığını söyledi. Bu zamlarla birlikte SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarında kümülatif olarak yüzde 87'ye varan bir artış yaşandığını vurguladı.

Parapara

2024’te Emekli Olmak Daha Avantajlı

2024 yılında emekli olacakların daha avantajlı olduğunu kaydeden Karakaş, “2024 yılında emekli olmanın 2025 yılına göre son derece avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Henüz 4 aylık enflasyon verilerinin netleşmemiş olmasına ve enflasyon oranlarının OVP ile yüzde 41,5 olarak güncellenmesine rağmen, bu oran yüzde 42, 45 veya 46 olsa da her halükarda 2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre en az yüzde 30'un üzerinde daha yüksek maaş alacaklar. Değişik senaryolar üzerinden yapmış olduğum hesaplamalarda farkın en az yüzde 31,8 ile yüzde 37 arasında değişeceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

SSK ve BAĞ-KUR’lu Emeklileri İlgilendiriyor

Bu oranların sadece SSK ve BAĞ-KUR'lu emeklileri ilgilendirdiğini de belirten Karakaş, söz konusu farkın memur emeklilerini bağlamadığını ifade etti. 

Karakaş, “EYT ile birlikte Türkiye'de en çok emekli olan vatandaş sayısı 2023 yılında gerçekleşti. 2024 yılında arzu etmemelerine rağmen emeklilik trendini devam ettirebilirler. Ayrıca 8 Eylül 2025 tarihi de emekli olamayan SSK ve BAĞ-KUR EYT'lileri için 25 yıllık sigorta süresini doldurdu. Bütün bunları da ilave ettiğimiz zaman 2023 yılından sonra 2024 yılında da en fazla emekli olan sayısının kayda geçeceğini söyleyebiliriz" dedi.  

Aktif pasif dengesinin EYT düzenlemesi öncesinde 2,1 olduğunu fakat bu oranın EYT ile birlikte 1,5'in altına düştüğünü de sözlerine ekleyen Karakaş, 2024 yılında ortaya çıkan bu yüksek fark nedeniyle bunun daha da düşebileceğini aktardı.

İslam Memiş, "Altın için ne yapardım?" sorusunun cevabını verdi İslam Memiş, "Altın için ne yapardım?" sorusunun cevabını verdi

Kaynak: İHA