Ramazan ayına sayılı günler kala Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan fitre miktarı açıklaması geldi. Peki 2024 yılı fitre miktarı belli oldu mu? 2024 yılı fitre miktarı ne kadar oldu? Detaylar haberimizde...

2024 Yılı Fitre Miktarı Ne Kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarının 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu.  

Fitre Nasıl Verilir?

Fitre, Müslümanlar tarafından Ramazan ayında zenginlerin zekatlarını vermesi gereken bir tür sadakadır. Fitre verirken belirli koşullara dikkat edilmesi önemlidir:

  1. İhtiyaç Sahiplerine Ulaştırılması: Fitre, doğrudan ihtiyaç sahiplerine verilebileceği gibi, buna hizmet eden yardım kuruluşlarına da verilebilir. Önemli olan, fitrenin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıdır.

  2. Koşulların Yerine Getirilmesi: Fitre verirken İslami koşulların yerine getirilmesi gerekir. Bu koşullar, kişinin mal varlığı üzerinden hesaplanır ve belirlenir. Genellikle bir miktar altın veya gümüş karşılığı ödenir.

  3. Nakit Para veya Erzak Olarak Verilebilir: Fitre, nakit para şeklinde verilebileceği gibi, ihtiyaç sahiplerinin gıda ve temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla erzak olarak da verilebilir.

  4. Aleniyet ve Gizlilik: Fitre verilirken aleniyet olması sakıncalı değildir, ancak gizlilik içinde vermek daha makbuldür. Bu, diğer yardımlar için de geçerlidir. İslam dininde, yardımlaşma ve sadaka verme konusunda gizlilik ve mütevazılık önemli bir değerdir.

  5. Yardımlaşma Emri: İslam dini, Müslümanlar arasında yardımlaşmayı emreder. Bu nedenle, fitre vermek ve genel olarak yardımlaşmak ibadetin önemli bir parçasıdır.

Müslümanlar, fitrelerini verirken bu ilkeleri gözeterek, ihtiyaç sahiplerine en etkili ve doğru şekilde yardım edebilirler.

Şemsiyelerinizi hazırlayın... Türkiye'nin kalbi Manisa'da atacak Şemsiyelerinizi hazırlayın... Türkiye'nin kalbi Manisa'da atacak

Diyanet'ten Fitre Açıklaması

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 Türk lirası olarak belirledi. Kurul tarafından yapılan açıklamada, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantıda 2024 yılı Ramazan ayı için fitre miktarının belirlenmesi hususunun görüşüldüğü belirtilerek, “Konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2024 yılı Ramazan ayı için 130 TL olarak belirlenmiştir. Belirtilen meblağ nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidye bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir” denildi. 

Kaynak: İHA