2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) girişi olan SSK ve Bağ-Kur’lu milyonlarca çalışan, kademeli emeklilik yasasını çıkmasını bekliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından kademeli emeklilik düzenlemesiyle ilgili soruları yanıtladı.

2000-2008 Yılları Arası Kademli Emeklilik Bekliyordu

Bakan Işıkhan, milyonlarca çalışanın beklediği staj ve kademeli emeklilik konularında herhangi bir çalışma olmadığını belirtti. "Gündemimizde staj mağdurları ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok" diyen Bakan Işıkhan, bu konuların gündemlerinde olmadığını açıkladı.

Özellikle EYT yasasıyla öne çıkan konulardan biri olan kademeli emeklilik, 2000-2008 yılları arasında SGK'ya girişi olan SSK ve Bağ-Kur'lu milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Ancak Bakan Işıkhan'ın açıklamalarına göre, şu an için bu konuda bir düzenleme çalışması bulunmuyor.

Günümüzde emeklilik şartlarına baktığımızda, SSK'lı kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000-5975 arası prim günü, SSK'lı erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000-5975 arası prim günü gerekliliği bulunuyor. BAĞ-KUR'lu kadınlar için 7200 prim günü, BAĞ-KUR'lu erkekler için 9000 prim günü şartı geçerli. Emekli Sandığı'na tabi kadınlar için 7200 prim günü, erkekler için ise 9000 prim günü gerekiyor.

Ancak kademeli emeklilik bekleyenler, prim gün sayılarının kademeli olarak artırılmasını ve yaş sınırlarının yeniden belirlenmesini talep ediyorlar. Bu konuda yapılan açıklamalar, şu an için Bakanlık gündemine alınmadığını gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi