Yerel seçim öncesinde adaylar vaatlerini sıralarken, Manisa’da adayların diline en çok doladığı seçim vaadi ise su ücretleri.

Herhangi bir proje maliyeti olmadığından başkan adayları ‘Suya indirim yapacağım’ cümlesini çok kolay kuruyor ancak belediyeleri yönetenler durumun öyle olmadığını her platformda açıklıyor.

Manisa’da CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek, göreve gelmesi durumunda 2 ton suyun 1 TL olacağını, hemen her seçim çalışmasında söylerken, cevap CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay’dan gelmişti.

CHP’li Cemil Tugay,  “Bütçeyi hesaba katmadan indirimler vadetmek popülizmdir. Oy almak için insanları istismar etmektir” ifadeleriyle konuyu özetlemişti.

BU KEZ DE TUNÇ SOYER KONUŞTU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de düzenlediği basın toplantısında, kendisine su üzerinden yapılan eleştirileri yanıtlarken bir anlamda CHP’li Ferdi Zeyrek’in vaatlerinden de temelsiz ve dayanaksız olduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye'nin en pahalı suyunu İzmirliye layık görüldüğü iddiası üzerine de konuşan Soyer, şunları kaydetti: “İzmir gerçekten su fakiri bir kent ve İzmir'in su kaynaklarının yaklaşık yüzde 60'ı yer altından çıkıyor. Öreğin Sarıkız kuyuları var. Manisa sınırı içinde oradan getiriyoruz. Hem yer altından çekmenin çok ağır bir maliyeti var. Sondajı, kuyusu, bunun bakımı, tamiratı, bunun için kullanılan elektriğin maliyeti, bunlar üst üste eklendiğinde çok ağır bir maliyet çıkıyor. Bu tablo nedeniyle de normalde örneğin Ankara'nın İstanbul'un hep baraj suyudur şehirde kullandırdığı su. Elektrik maliyeti çok düşüktür, diğer maliyetleri çok düşüktür. Sadece bunun maliyeti nedeniyle su fiyatı belirlenir. Halbuki bizde bu ağır maliyetler nedeniyle suyun maliyeti de çok yükseliyor. İZSU istediği gibi fiyat ortaya koyamayan bir kurumdur. Kar amaçlı bir kurum değildir. Burada ‘fiyatı yüksek tutuyor, cebine de para kalıyor’ iddiaları mümkün değil. Yasal olarak İZSU’nun kar etmesi mümkün değil. İZSU’nun maliyetleri üzerinden keyfi indirim yapması da mümkün değil.”

Kaynak: Haber Merkezi