Kararda, Koineks Teknoloji A.Ş.'nin 20 Eylül 2017'de kurulduğu ve şirketin kurucusu ve yöneticisinin sanık Faruk Fatih Özer olduğu belirtildi. Thodex Platformu'nun kripto varlık hizmet sağlayıcısı olduğuna vurgu yapılan kararda, bu hizmetin müşterilere kripto varlık ve Türk lirası ya da diğer itibari para birimleri arasında alım satım imkanı, kripto varlık transfer işlemi ve kripto varlık saklama hizmeti sağlamak olduğu ifade edildi.

Gerekçeli kararda, Thodex'in reklam ve tanıtım faaliyetlerinde ünlü kişilerin kullanıldığına dikkat çekilerek, mağdurların bu reklamlara aldanarak iradelerinin fesada uğratıldığı belirtildi. Müşterilere gerçekte var olmayan varlıkları sattığı, müşterilere ait varlıkların platform tarafından soğuk cüzdana çıkartıldığının müşterilere bildirilmediği hileli hareketler olarak değerlendirildi.

Kararda, Thodex'in müşterilerine sunduğu kar imkanlarına ilişkin internet ilanı ve televizyon reklamlarına aldanarak mağdur olan kişilerin sayısının arttığı vurgulanarak, örgütün kazandığı güvenin, promosyon vaatleri ve sistemdeki manipülasyonlarla mevcut müşteri sayısını artırdığı ifade edildi.

Sanıkların, müşterilere ait varlıkları ele geçirmek amacıyla kripto varlıkları farklı şirketlere verip karşılığında altın satın aldıkları eylemlerin "suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama" suçunu oluşturduğu belirtilen gerekçeli kararda, Thodex'in müşterilerinin yatırdıkları paraların sıcak cüzdana aktarıldığı ve buradan soğuk cüzdana geçirildiği anlatıldı.

Thodex'in müşterilere gerçekte var olmayan varlıkları satmasının yanı sıra reklam ve tanıtım faaliyetlerinde ünlü isimleri kullanarak güven sağladığı ve bu güveni suistimal ettiği vurgulanan gerekçeli kararda, Thodex'in müşterilere ait varlıkları ele geçirerek platformu kapattığı ve varlıklara ulaşılamaz hale getirdiği ifade edildi.

Sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer'in suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticileri olduklarına dair kesin vicdani kanaatin oluştuğu belirtilen kararda, sanıkların devam eden yargılama sürecinde pişmanlık göstermedikleri ve örgüt bilinci içerisinde savunma yaptıkları kaydedilerek, cezalarında takdiri indirim uygulanmadığı ifade edildi.

Kamu görevlilerinin yargılandığı Soma Davası ertelendi Kamu görevlilerinin yargılandığı Soma Davası ertelendi

Thodex davasında verilen hapis cezalarına ek olarak, sanıklara toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezası verildiği ve bu cezaların bir kısmının 24 ay taksitle ödenmesine hükmedildiği belirtildi.

Kaynak: AA