İyileriyle, kötüleriyle koca bir yılı geride bıraktık. Geriye dönüp geçtiğimiz yıllarda neler söylemişiz diye baktığımda, hep ayni şeyleri söylediğimizi, aynı temennilerde bulunduğumuzu, aynı umutları beslediğimizi görüyorum. Olsun! İyi dileklerde bulunmak, umut etmek güzel şeydir. Bu sene de hep güzel dileklerde bulunalım. Umutlarımızı bir sonraki yıla taşıyalım. 

            Yılın son haftasına girdiğimizde KHK tartışması gündeme damgasını vurdu. Hele bir 121inci madde var ki akıllara ziyan. Bu tartışma çok sürer, yeni yıla da maalesef bu tartışmalarla girileceğe benziyor. Allah korusun bu maddenin suiistimal edilerek iç savaşa davetiye çıkarılacağı endişelerini taşıyanlar da hiç az değil. Neyse… Bu yılın son yazısında bu konuya hiç de girmeyi arzu etmiyorum. 

            2017’ye girerken 2016’nın 15 Temmuzunda gerçekleşen hain darbe teşebbüsünün izlerinin silinmesi umuduyla girmiştik. Peki silinebildi mi? Hayır, hala başıbozukluk sürüyor, siyasi ayağı hala muamma. Kimse o alana girmeye teşebbüs dahi etmiyor. Kim neden korunmaya çalışılıyor, niçin üzerine gidilmiyor, anlayabilen varsa bana da izah etsin. Kutsal savunma hakkı kısıtlanarak adeta AİHM’e davetiye çıkarılıyor. Bir kişi hem Ergenekoncu hem de Ergenekon kumpasını kuran FETÖ’nün yanlısı olabilir mi? Maalesef gelecek yıl da bunları tartışmaya devam edeceğiz. 

            Hep iyi şeyler umalım istiyorum ama görünen köy kılavuz istemez misali kötümser tablo hep önüme çıkıyor. Gene de biz iyi dileklerde bulunalım. Kötüleri değil hep iyi şeyleri konuşalım istiyorum. Bakalım dünyada yolcu etmek üzere olduğumuz yılda ne gibi iyi şeyler olmuş? 

            Küresel ısınmaya karşı mücadele için Paris Anlaşması bu yıl birçok ülkenin katılımıyla imzalandı. 

            Cinsel tacize karşı bilinçlenme arttı ve yeni bir sosyal hareket başlatıldı. Bu harekete ülkemizden de geniş katılım oldu. 

            Kar leoparları nesillerinin tükenmesinden kurtuldu. 

            Suudi Arabistan’da ilk kez kadınlara otomobil kullanma izni çıktı. 

            Yapay zeka yatırımları arttı, insan sağlığı teşhis ve tedavi alanında kullanılmaya başlandı. kültür sanat ve daha birçok alanda yapay zeka kullanımlaya başlandı. 

            A.B.D Başkanı Donald Trump’ın akıllara ziyan Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına karşılık, Birleşmiş Milletler genel kurulu rekor bir oy çokluğu ile net tavrını ortaya koydu. 

            Ortadoğu büyük ölçüde IŞİD terör örgütünden temizlendi. 

            Amerikalılar 50 dilde anında tercüme yapan kulaklık icat ettiler. Şimdilik sadece A.B.D’de piyasaya sürüldü yeni yılda tüm dünyada satışta olacak. Böylelikle yabancı dil bilmeyen gezginler muhataplarıyla kendi dillerinde kolayca anlaşabilecekler. 

            Türkiye’de ampute milli futbol takımı dünya şampiyonu oldu. 

            Daha çok şey sıralayabiliriz, tabi herkese göre de iyi şeyler, güzel ve mutlu şeyler farklılık gösterebilir. Benim iyi gördüğüm bir başkasını mutsuz edebilir. O yüzden 2017 de insanlığı gülümsetebilecek, olumlu bulduğum konuları sıralamaya çalıştım. 

            Dedim ya! 2017’nin bu son yazısında kötülüklerden, çirkinliklerden, olumsuz olaylardan söz edip canınızı sıkmak, umutsuzluk saçmak istemedim. İnşallah 2018 yılı daha iyi, daha güzel daha sevindirici olaylara vesile olur. 

            Hepinize mutlu ve umutlu bir yeni yıl dilerim. Mutlu olun, sağlıkla kalın…