Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri devam ediyor. Bütçe görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Aydın Akagündüz, bütçe teklifinin beklentileri karşılamaktan ve sorunlara çözüm getirmekten uzak olduğunu ifade etti.

Akagündüz konu hakkında yaptığı açıklamada “TCMB’nin 2024 yılına ilişkin TÜFE hedefi yüzde 36 iken kamu görevlilerine kümülatif yüzde 26,5 zam öngörülmüştür. Bu kararın uygulanması durumunda hedeflere ulaşılsa bile memur ve emeklilerin maaşlarının en az yüzde 10 oranında erimesi söz konusu olacaktır. Buna karşın devlet alacaklarına uygulayacağı artış oranını yüzde 58,46 olarak belirlemiştir. Yani kamu, çalışanlarına yüzde 26,5 ama kendi alacaklarına yüzde 58,5 zam yapacaktır. Bütün bu rakamlar, 2024 yılı bütçesinin adalet temeline oturmadığını ortaya koymaktadır” dedi.

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ‘birinci dereceye gelen tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi konusu’nun da hayata geçirilmediğini dile getiren Akagündüz, “2023 yılının sonlarına geldiğimiz şu günlerde, ekonomik gelişmelerin kamu çalışanları üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin bertaraf edilmesi adına tek mecra Merkezi Yönetim Bütçesi olarak görülmektedir. TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanan teklif çerçevesinde yapılacak düzenlemelerle kamu çalışanlarının ve emeklilerin sorunları en aza indirilmelidir. Bu çerçevede enflasyon beklentilerinin bile gerisinde kalan memur maaş zamlarının güncellenerek hiç olmazsa kamunun kendi alacaklarına yapmayı planladığı zam oranı olan yüzde 58,46 yeniden değerleme oranı kadar artış yapılması sağlanmalı, bunun üzerine de yüzde 10 oranında bir refah payı verilerek memur ve emeklilere nefes aldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çocuklar, kanser hastası çocuklar için koştu Çocuklar, kanser hastası çocuklar için koştu

Emekli maaşlarındaki adaletsizliğin de giderilmesi talebinde bulunan Akagündüz, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Emekli maaşlarındaki adaletsizliğin giderilmesi adına 8 bin 77 TL’lik ilave ek ödemenin emekli maaşlarına da dahil edilmesi sağlanmalıdır. Bunlara ek olarak verilen sözler tutulmalı ve birinci dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerini 3600’e yükseltecek uygulama hayata geçirilmelidir. Bunların yanı sıra Sağlık çalışanlarının ücret politikası yeniden düzenlenmeli tek kalem maaş uygulaması hayata geçmelidir. Çalışanlar ay başında ne kadar ücret alabileceklerini öngörmelidirler. Ekonomik kayıplarının telafisi içinde öncelikli olarak taban ve teşvik ücretlerinin arttırılması için çalışmalar yapılmalı, nöbet ücretleri, giyim yardımları gibi ödemeler günümüz şartlarına uygun bir seviyeye çekilmelidir. Bütçeler, milletimizin yıl içinde ürettiği mal ve hizmet değerlerinin ne şekilde harcanacağını ortaya koyan önemli metinlerdir. Ülkemizin her köşesinde deprem, sel, yangın, afet demeden en iyi kamu hizmetini üretmek için çaba sar feden ve milli gelire büyük katkıda bulunan memurlarımızın beklentilerine cevap verecek bir bütçe hazırlanması hepimizin arzusudur. Beklentimiz, milletvekillerimizin büyük haksızlıklara uğramış ve ekonomik zorluklar içinde bulunan memur ve emeklilerimizi gözetecek kararlara imza atarak 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesini memnuniyet verici şekilde TBMM’den geçirmesi yönündedir.”

Kaynak: Almıla Nur BERİLĞEN