Ülke genelindeki 1.255 gazete ve internet haber sitesinin yayın faaliyetlerini sürdürebilmeleri için hayati önem taşıyan Resmi ilan ücretlerinin artırılmasına yönelik Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'nun teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

29 Aralık 2023 tarihli ve 32414 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan Resmi İlan Fiyat Tarifesi, günlük fiili satışı 50 bin adedin altında olan gazeteler ile 1, 2, 3, 4 ve 5. Kategoride yer alan internet haber siteleri için yüzde 100 artışla KDV hariç 70 TL'den 140 TL'ye çıkarılırken; günlük fiili satışı 50 bin adedin üzerinde olan gazeteler ile Genel Kategorideki internet haber siteleri için ise yüzde 70 artışla KDV hariç 100 TL'den 170 TL'ye yükseltildi.

Sütun ve Kutu Genişliğinde Değişiklik

Resmi ilanların yayım ücreti, gazetelerde sayfa düzenleri esasını teşkil eden sütun boyu üzerinden bir santimetrelik ölçüm ile elde edilen sütun-santim birimi esas alınarak hesaplanıyor. Internet haber sitelerinde ise 1 kutu alan esas alınarak hesaplanıyor. Gazetelerin baskılarında kullanılan kâğıt ebadının küçülmesinden kaynaklanan farklılıkları önlemek ve internet haber sitelerini Resmi ilan sistemine dahil etmek amacıyla, ölçümde standartizasyon sağlamak için tek sütun ve bir kutu genişliği 3,4 santimetre olarak belirlendi. Ayrıca, ülke genelinde uygulama birliği sağlamak için tüm süreli yayınlarda yayımlanacak Resmi ilanların dizgisinde metin harflerinin "Arial" yazı karakteri ile 10 punto ölçüsünde kullanılmasına karar verildi. Resmi ilan başlıkları için ise 16 punto kullanımı zorunlu hale getirildi.

Bakan Tekin önümüzdeki haftayı işaret etti Bakan Tekin önümüzdeki haftayı işaret etti

“Basınımıza Rahat Nefes”

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Resmi İlan Fiyat Tarifesinin kabulüne ilişkin yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı arz ediyor, desteğini yakından hissettiğimiz İletişim Başkanımız Sayın Prof. Dr. Fahrettin Altun'a teşekkürlerimi sunuyorum. Basın kuruluşları için hayati öneme sahip olan Resmi ilanların yayım ücretinin önemli oranda artırılması, basınımızın ekonomik anlamda rahat bir nefes almasını sağlayacaktır. Kurum olarak basınımıza her anlamda katkıda bulunmak için mücadele ediyoruz. Hepimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi