Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde sürücü ve sürücü adaylarını yakından ilgilendiren bir değişiklik yapıldığı haberi pek çok basın yayın kuruluşunda yer aldı. Haberlere göre, ehliyet alımı ve yenileme sürecinde yapılan değişiklikle, uyku apnesi tanısı konulan kişilerin artık trafikte araç kullanmalarına izin verilmeyeceği iddia edildi.

Ancak haberlerle ilgili gerçek ortaya çıktı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, haberlerin manipülasyon içerdiğini X (Twitter) hesabından bir açıklama yayımladı.

DMM'den yapılan açıklamada, sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esasların, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik kapsamında belirlendiği vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Kan donduran vahşet! Çocuğuyla yoldan geçen kadın ensesinden vuruldu! Kan donduran vahşet! Çocuğuyla yoldan geçen kadın ensesinden vuruldu!

"Yürürlükte olan yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında, ağır derecede veya orta derecede uyku apnesi olanlar ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilen kişilerin tedavi görmeden sürücü belgesi alamayacakları, ancak uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği, doktor heyeti tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebileceği açıkça belirtilmiştir. Yönetmelikte güncel bir değişiklik söz konusu değildir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik yapılan paylaşımlara itibar etmeyiniz."

Kaynak: AA