Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi hakkındaki kanun tasarısı siyasetçileri ikiye böldü. CHP kanadı, medeni kanunun kadınlara verdiği haktan rahatsız olunduğu ifade ederken, AK Partililer kanun tasarısını savundu. İl Müftüsü Sinan Cihan ise, “Devlet bize ne görev verirse onu yaparız” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından detaylıca açıklanan müftülerin nikah kıymasına yönelik kanun teklifi toplumu ikiye böldü.
CHP’liler konuya sert bir biçimde yaklaşırken, AK Parti kanadı tasarıya olumlu baktı.
CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Zühre Karabulut, İl Başkanı Halil Tokul ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın mensuplarına açıklama yaptı.
“BU TASARI ÇOCUK GELİNLERİN ÖNÜNÜ AÇAR”
Tasarıyı sert bir şekilde eleştiren Karabulut, “Mevcut şartlarda Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir sorun yoktur. Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye’de çocuk istismarlarının ve tecavüzcülerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz” dedi.
“DİN VE DEVLET İŞLERİNİ KARIŞTIRIYORLAR”
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zühre Karabulut, “Müftülük kurumu İslam ile özdeştir. Resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılması Türkiye’deki aile yapısına dini bir dayatmadır. Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların yüzde 90’ından fazlası zaten Müslümandır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır” ifadelerini kullandı.
“GEMİ KAPTANINA VERDİĞİMİZ HAKKI İL MÜFTÜSÜ’NE VERMEYECEK MİYİZ?”
AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Avrupa’nın gelişmiş kentlerinde de bu tasarının uygulandığını ifade etti. Bilen, “Avrupa’nın gelişmiş bütün ülkelerinde nikah kıyma işlemiş çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından tarafından yapılıyor. Bu bizim medeni kanunumuzda da var. Sadece nikahı belediyeler kıymıyor. Nüfus Müdürlükleri, muhtarlar, gemi kaptanları da nikah kıyabiliyor. Gemi kaptanına ve muhtara hak gördüğümüzü İl ya da İlçe Müftüsü’nden mi esirgeyeceğiz? Bunlar da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumları değil mi? Burada kadınlara verilen hakların geri alınması gibi bir durum yok. Bizim kültürümüze göre resmi nikahtan önce ya da sonra kıyılan dini nikahlar da var. Vatandaşları 2 kapıya göndermek yerine dini nikahını da resmi nikahını da kıydırmak için oluşturulan bir tasarıdan söz ediyoruz. İsteyen kişiler Diyanet’in görevlerine resmi nikahını kıydırabilecek. Bu tasarı vatandaşın talebi doğrultusunda bir tasarruf. Altında bir şey arayanlara şunu sormak lazım, Diyanet devletin resmi bir kurumu değil mi? Diyanet bünyesinde çalışanların resmi devlet görevlisi olup olmadığını biliyorlar mı?” şeklinde konuştu.

İL MÜFTÜSÜ, “VERİLEN GÖREVİ YAPARIZ”
Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan ise konuyla ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Biz devletin verdiği görevleri yapmanın çabası içerisindeyiz. Bununla ilgili devletin ilgili birimleri Başkanlığımıza yazı yazıp talimat verir, Başkanlık da bunun bir yönetmeliğini oluşturup bize gönderir. Gelecek yazılarda da hangi tarihten itibaren hangi usullere göre bu görevin yapılacağıyla ilgili bildirim gelir. Biz de o istikamette verilen görevi icra etmeye çalışırız. Şu anda tasarı hakkında net bir bilgimiz yok, biz de basından okuduğumuz kadarıyla biliyoruz”

BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim