CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Demirci ilçesinin palamut toplayarak geçimlerini sağlayan bazı mahallelerinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nce yapılmakta olan çalışmaları TBMM gündemine taşıdı. Özel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nce Demirci’nin ilgili mahallelerinin geçim kaynağı olan arazilerinin olduğu yerlere çam ağacı dikilmesi gibi bir karar alınmış mıdır? Dikim sırasında ve sonrasında araziye tel örgü çekileceği, girişin yasaklanacağı iddiası doğru mudur? Bu iddialar doğruysa palamut toplayarak geçimini sağlayan vatandaşlarımız için bir alternatif düşünülmüş müdür?” diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesiyle, geçimini palamut toplayarak sağlayan Demirci’nin bazı mahallelerinde Orman Bölge TBMM gündemine taşıdı. Özel, şunları kaydetti:

HALKIN GEÇİM KAYNAĞINA VE HAYVANCILIĞA DARBE VURULACAK

“Palamut, doğal olarak yetişen ve 2 metre boya erişen ağaçlar olup, yaprağından ve meyvesinden pek çok alanda faydalanılan bir ağaç türüdür. Manisa’nın Demirci ilçesinin Ahatlar, Ahmetler, Demirci, Durhasan ve Karaisalar mahallelerinin en önemli geçim kaynağını, mahallelerin yakınında bulunan palamut ağaçları oluşturmaktadır. Bu mahallelerin her birinde ortalama 800 ton palamut toplanmakta, palamut özü olarak bilinen valeks kimya sanayiinde kullanılmakta, palamut pelitleri ise özellikle küçükbaş hayvanların hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Tarafımıza ulaşan bilgilere göre, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nce alınan bir kararla palamut ağaçlarının bulunduğu bölgelere çam ağacı dikilmesi ve bu araziye teraslama yapılması kararı alınmıştır. Alana tel çekilerek giriş çıkışın yasaklanacağı da iddialar arasındadır. Böyle bir karar alınması durumunda bölge halkının en önemli geçim kaynağı olan palamut ağacından ürün toplanması mümkün olmayacak, bölgedeki küçükbaş hayvan sayısının önemli bir bölümünü oluşturan bu mahallelerde hayvancılığa büyük bir darbe vurulacak, bölgede de göç yaşanacaktır.”

TEKRAR YAŞANMAMASI İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINACAK

Özel, önergesinde, “İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nce Demirci’nin ilgili mahallelerinin geçim kaynağı olan arazilerinin olduğu yerlere çam ağacı dikilmesi gibi bir karar alınmış mıdır? Alındıysa bu karar neden alınmıştır, gözden geçirilmesi düşünülmekte midir? Bölgeye kaç adet çam ağacı fidanı dikilmesi planlanmaktadır? Dikim sırasında ve sonrasında araziye tel örgü çekileceği, girişin yasaklanacağı iddiası doğru mudur? Bu iddialar doğruysa palamut toplayarak geçimini sağlayan vatandaşlarımız için bir alternatif düşünülmüş müdür? Alınan kararla bölgedeki hayvancılığın bitirileceği ve hayvan varlığının azalacağı değerlendirildiğinde bu konuda bir önlem alınması düşünülmekte midir? Bölge halkının gelir kaynağı engellenmeden bu konuya bir çözüm getirilmesi noktasında bir çalışma düşünülmekte midir?” sorularını yöneltti.

Editör: TE Bilişim