Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacına yönelik çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda İl ve İlçe Müdürlüğü Gıda denetim ekiplerince, içinde bulunduğumuz ramazan ayı münasebetiyle ve yaklaşan ramazan bayramı öncesi denetimler artırıldı. İl Müdür Çebi, "İl Müdürlüğümüzce 1 Ocak -19 Haziran 2016 tarihleri arasında Alo Gıda dahil olmak üzere 9 bin 750 denetim gerçekleştirilmiş, 142 adedine idari para cezası kesilerek toplamda 759 bin 207 TL cezai yaptırım uygulanmıştır" dedi.



İl genelinde gerçekleştirilen denetimler hakkında açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi; "Normalde rutin olarak yaptığımız denetimlerimizi ramazan ayında olmamız sebebiyle ve ramazan bayramı öncesinde halkımızın sağlığı açısından sıklaştırdık. İl ve İlçe Müdürlüklerimizin öncülüğünde, farklı işletmelerde un ve unlu mamuller, kasaplar, süt ve süt ürünleri, şarküteri ve marketlerde denetimlerimizi aralıksız sürdürüyor, ramazan paketlerinin kontrollerini gerçekleştiriyoruz" dedi
Konu gıda olunca sorumluluk alanlarının çok kapsamlı olduğunu belirten Hasan Çebi; "Her türlü un ve unlu mamullerinin üretim yerleri, imalathaneler ve bunların satışlarının yapıldığı yerler sorumluluğumuz altındadır. Halkın en fazla tükettiği maddeler arasında ilk sıralarda yer alan tatlı üretiminin yapıldığı imalathanelerde kontrollerimiz daha yoğun bir şekilde sürüyor. Bizim için her şeyden önemli olan gıdada hijyendir. Halkın sağlığını riske sokarak üretim yapan işletmelere kesinlikle müsamahamız yoktur. İl Müdürlüğü olarak temel amacımız, çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetim ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzını sağlamaktır.
Bu denetimlerde, 5996 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikleri gereği, işletmelerin uyması gereken asgari teknik ve hijyenik koşullar, personel hijyenine ait gereklilikler, etiketleme yönetmeliği kapsamında etiket bilgilerinin uygunluğu ve doğruluğu, ürünlerin saklama ve servis koşullarının kontrolleri yapılarak çok geniş, kapsamlı bir denetim gerçekleştirilmektedir. Denetim esnasında kanun ve ilgili yönetmelikler ile belirlenmiş olan kurallara uymayan işletmelere, ihlal edilen kuralların türüne göre, düzeltilmesi için ek süre, faaliyetten men, ürünlerin toplatılması, idari para cezası ve cumhuriyet savcılığına suç duyurusu yaptırımlarından bir ya da birkaçı uygulanmaktadır" İl Müdürlüğümüzce 1 Ocak -19 Haziran 2016 tarihleri arasında Alo Gıda dahil olmak üzere 9 bin 750 denetim gerçekleştirilmiş, 142 adedine idari para cezası kesilerek toplamda 759 bin 207 TL cezai yaptırım uygulanmıştır" dedi.
174 Alo Gıda Hattına da dikkat çeken Çebi; "En büyük denetçi tüketicilerimizin kendileridir. Vatandaşlarımız herhangi bir olumsuzlukla karşılaştıklarında İl-İlçe Müdürlüklerimize bizzat başvurarak veya Alo174 Gıda Hattını arayarak görüşlerini dile getirsinler. 24 saat boyunca vatandaşlarımıza hizmet vermek için bu hattımız açık bulunmaktadır. İl Müdürlüğümüz, mevzuatların dışında hareket edenlerle mücadele amacı ile denetimlerini etkin ve sürekli bir şekilde yürütmeye devam edecektir. Vatandaşlarımıza hayırlı ramazanlar diliyor, ramazan bayramlarını kutluyorum" diyerek sözlerine son verdi.
Editör: TE Bilişim