Turistik Konut Kiralamalarına Yönelik İzin Belgesi: Turizm amaçlı konut kiralamalarında kayıt dışılığı önlemek adına yeni bir düzenleme hayata geçiyor. Konut sahipleri, konutlarını turistik amaçla kiralamadan önce izin belgesi almak zorunda olacaklar. İzin belgesi olmadan turistik kiralama yapanlara her konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi almak için 15 gün süre verilecek. Belirtilen süre içinde izin belgesi almayanlara ise 500 bin lira idari para cezası kesilecek.

Yolcu Otobüslerine Araç Takip Cihazı Zorunluluğu: Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler için yeni bir düzenleme getiriliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile otobüslerde araç takip cihazı kullanma zorunluluğu getirilecek. Bu cihazlar aracın konum, tarih ve saat bilgilerini belirli periyotlar halinde Bakanlığın takip sistemine iletecek.

IMEI Numaralarının Kayıt Düzenlemesi: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan düzenleme ile cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıtları düzenleniyor. İthalatçı veya imalatçılar, cep telefonlarının IMEI numaralarını kaydetmek için BTK'nin sağladığı elektronik ortamı kullanacaklar. Ayrıca, bir cep telefonunun kayıtlı olduğu sistemden 1 yıl boyunca sinyal alınmazsa veya 1 Ocak 2024'ten önce 7 yıl boyunca hizmet alınmazsa, IMEI numarası kullanıma kapatılacak.

Menü Fiyat Listelerinin Giriş Kapısına Konulma Zorunluluğu: Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile restoran, kafe ve benzeri işletmelerde, tüketicilerin görebilmesi için tarife ve fiyat listeleri giriş kapılarına ve masalara konulmak zorunda olacak. Bu düzenleme, tüketicilerin fiyatları görmelerini sağlayarak bilgilendirilmelerini ve karşılaştırma yapabilmelerini amaçlıyor.

Manisa'ya ne oldu? Konut piyasasını nasıl düzelteceğiz? Manisa'ya ne oldu? Konut piyasasını nasıl düzelteceğiz?

İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS): Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi ile üretilen veya ithal edilen inşaat demirleri takip edilecek. Bu sistem sayesinde inşaat demirlerinin üretim aşamasından satışa kadar olan süreçte izlenebilmesi sağlanacak, veriler ilgili bakanlıklar ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşılacak.

Yeni düzenlemeler, toplumun farklı kesimlerini etkileyen ve çeşitli sektörlerde düzen getirmeyi amaçlayan önemli adımları içermektedir. Bu düzenlemelere uymak, hem bireylerin hem de işletmelerin sorumluluklarına dikkat etmelerini gerektiriyor.

Editör: Diyar Aslan