Manisa Valisi Enver Ünlü, kentte görev yapan yerel ve ulusal medya temsilcileri ile bir araya geldi. Manisa Öğretmen Evi’nde düzenlenen toplantıya Vali Ünlü’nün yanı sıra İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, cemiyet yönetim kurulu üyeleri, Manisa Valiliği görevlileri ve gazeteciler katıldı.

B45 8650 800X534

Manisa Valisi Enver Ünlü, toplantıda açıklamalarda bulundu. Medyanın demokrasiler için önemine değinen Vali Ünlü bu durumu örnekler vererek detaylandırdı. Milli Mücadele döneminde, 15 Temmuz hain darbe girişimi döneminde yaşananlara değinen Vali Ünlü basının gücünün önemine dikkat çekti.

Vali Ünlü, “Güçlü basın; güçlü demokrasi ve güçlü Türkiye anlamına gelmektedir. Güçlü bir ülke, güçlü basın ve güçlü demokrasiyle mümkündür. Yerel basın da kamuoyunun beklentilerini yansıtmanın yanında ilimizde hayata geçirilen projelerin, çalışmaların, etkinliklerin vatandaşa duyurulmasında önemli bir görev üstleniyor.” dedi.

Vali Ünlü şöyle devam etti: “Potansiyeli çok yüksek olan Manisa’mız neredeyse bütün sektörlerde ülke ekonomisine büyük katkılar sunuyor. Bu durum bize gurur kaynağı olurken, yeni görev ve sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Çalışmalarımızda temel prensibimiz kurumsal işbirliğini koordinasyonu ve uyumu artırarak, Manisalıların kamu kurum ve kuruluşlarından beklentilerini en üst düzeyde karşılamak, kamunun gücünü kalkınmanın kaldıracı yapmaktır. Bizler halka hizmeti ibadet bilen bir kültürün bugünkü temsilcileriyiz”

Türkiye’nin ve Manisa’nın huzurunun, öncelikli görevleri olduğunu altını çizen Vali Ünlü, “Sayın İçişleri Bakanımızın da göreve başlar başlamaz ilk vurguladığı konu buydu. Biz de buradan yola çıkarak Manisa’mızın huzuru için canla başla tüm kolluk güçlerimizle 7/24 halkımızın emrindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Manisa’nın tarım ve sanayisinin sorunları çözmede, üretimin nitelik ve niceliğinin artırılmasında kamuya da düşen görevler olduğunun altını çizen Vali Ünlü, “İhracat değeri yüksek, katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edilecek kentimizin daha fazla bu konuda söz sahibi olmasını arzu ediyoruz. Çevreye duyarlı, insanına saygılı, gücünün farkında bir kamu yönetimi, birlik ve dayanışma ruhu yüksek Manisa halkı ve siz değerli basın mensuplarıyla birlikte çok çalışarak, üreterek başaramayacağımız, üstesinden gelemeyeceğimiz bir sorunumuz olacağını düşünmüyorum.” dedi.

Vali Ünlü daha sonra 2023 yılında yapılan faaliyetlere ve 2024 faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme yaptı. “Manisamız için daha çok çalışacağız” diyen Vali Ünlü, “Kentimizi Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına daha da güçlü bir şekilde girmelerini sağlayacağız. Daha güçlü, daha yaşanabilir bir Manisa bırakmak en büyük gayretimiz” ifadelerini kullandı.

Emniyet Ve Jandarmanın 1 Yıllık Karnesini Paylaştı

Vali Enver Ünlü, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ile Manisa İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında yaptığı faaliyetlere ilişkin bilgiler paylaştı. Vali Enver Ünlü’nün verdiği bilgilere göre Manisa’da 1 yılda 5 milyon 539 bin 158 kişi sorgulandı,6 bin 144 şahıs gözaltına alındı, 5 bin 530 kişi tutuklandı. 15 bin 422 şüpheli de yakalandı. Operasyonlar kapsamında bin 160 adet tabanca ele geçirilirken, 28 bin 276 da fişek ele geçirildi. Trafik ekiplerince 2 milyon 647 bin 346 araç sorgulandı, 23 bin 820 araç trafikten men edildi. Uyuşturucuya yönelik denetimlerde de 111 bin 83 gram kubar esrar, 19 bin 704 kök kenevir, 15 bin 946 gram metamfetamin ele geçirildi. Aynı operasyonlarda 261 bin 513 adet narkotik ilaç ele geçirildi. Ekipler, yıl içinde toplamda 5 milyon 95 bin 946 kilogram kaçak tütün ele geçirdi. Kaçak içkiyle mücadele kapsamında 53 bin 124 litre kaçak içki ele geçirilirken, 534 milyon 252 bin 207 TL cezai işlem uygulandı. Kumar operasyonlarında da 2 bin 961 adet kumar aleti ele geçirildi. Kadına yönelik şiddetle mücadele çerçevesinde, 97 bin 706 vatandaşa da KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

B45 8667 800X534

Eğitim Yatırımlarına İlişkin Konuştu

“Asayiş ve güvenlikten sonraki en önemli konumuz eğitim. Eğitimi çok önemsiyoruz. Son 20 yılda bütçeden en büyük pay da eğitime ayrıldı” diyen Vali Ünlü kentteki eğitim kurum sayısına, öğrenci ve öğretmen sayısına ilişkin rakamlar verdi. Vali Ünlü Manisa’da derslik başına 22 öğrenci düştüğünü de sözlerine ekledi.

Vali Ünlü şöyle devam etti: “Manisa’da 2002’den 2023 yılına kadar 4 binden fazla derslik yapıldı. 1936 derslik ve 20 atölye hayırseverlerin desteğiyle kazandırıldı. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Eğitim yatırımları için bugün itibariyle mutlak maliyeti 1 milyar 673 milyon TL olan 50 yatırım devam ediyor”

İki İlçeye Hastane… Proje Aşamasında

Sağlık alanındaki yatırımlara da değinen Vali Ünlü, “Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanması adına toplamda 29 hastane, 5 ağız ve diş sağlığı merkezi 182 aile sağlığı merkezi ile vatandaşımıza sağlık hizmeti sunmaktayız. 3 bin 623 hekim, 456 diş hekimi olmak üzere 13 bin 161 sağlık çalışanıyla vatandaşımızın hizmetindeyiz. Salihli’deki devlet hastanesi ve Alaşehir’deki ağız ve diş sağlığı merkezi inşaatları devam ediyor. Akhisar’ımızda 450 yataklı Akhisar Devlet Hastanesi ve Saruhanlı’da 50 yataklı devlet hastanesi inşaatları proje aşamasında. Yine 11 adet aile sağlığı merkezi proje aşamasında. En kısa zamanda ihalelerin yapılmasını bekliyoruz. Gerek Sağlık Bakanımızla, gerek milletvekillerimizle gerekse bürokratlarımıza görüşerek takibini yapıyoruz.”

B45 8654 800X534

Manisa’daki OSB’ler İstihdama Katkı Sağlıyor

Sanayi yatırımlarından bahseden Vali Ünlü, “Manisa’da 6 OSB’miz var. Bu OSB’ler birçok vatandaşımıza iş sağlıyor. Bunun yanı sıra 13 de küçük sanayi sitemiz var. Adının küçük olduğuna bakmayın, çok büyük firmalar faaliyette. Tedarikçi firma olarak üretim yapıyorlar.” dedi.

İhracat rakamlarına da değinen Vali Ünlü, Manisa’nın bu alanda Türkiye 7’ncisi olduğunu söyledi. Vali Ünlü şöyle devam etti: “2023 yılında 5 milyar 560 milyon dolarlık ihracatla bu seviyeye geldi. Manisa’mızda Manisa OSB, Salihli OSB ve Akhisar OSB ile çevreye saygılı ve çevreci üretim yapılması anlamında su arıtma tesisleri bulunmakta. Ama bununla beraber diğer hususların da değerlendirilmesi konusunda OSB’lerimizle toplantı yaptık. Bütün OSB’lere söylediğimiz, ‘Gediz’i kirletmeden, verimli ovamızı kirletmeden’ faaliyet yapmak. Manisa bir tarım şehri aynı zamanda. Bu nedenle topraklarımızı korumanın önemi çok büyük. Tarıma zarar vermeden çalışılması lazım. Turgutlu OSB, Akhisar Zeytin ve İhtisas OSB, Muradiye OSB de atık su arıtma tesislerini kurmak için çalışmalarına başladı.”

İki İlçe Haricinde Doğal Gaz Arzı Sağlanmış Durumda

Doğal gaz yatırımları ile alakalı konuşan Vali Ünlü, Manisa’nın Köprübaşı ve Selendi ilçeleri haricindeki ilçelerde doğal gaz arzının sağlandığını söyledi. Vali Ünlü Selendi’de bu konuda çalışmaların sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Manisa’da TOKİ’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Ünlü şunları söyledi: “TOKİ Manisa’da toplamda 3 bin 270 konutu tamamladı. Bunun yanı sıra okullar, iş merkezleri gibi projeleri de var. Şehrin barınma ihtiyaçlarına önemli ölçüde destek veriyor TOKİ. Yeni imar planları ile beraber bu çalışmaların artarak devam etmesini diliyorum.”

‘Turizmde Geriyiz’ İfadesini Yineledi

Vali Ünlü, daha önce Manisa Gazeteciler Cemiyeti ziyaretinde söylediği turizmde istenilen yerde değiliz ifadesini toplantıda bir kez daha yineledi.

Vali Ünlü şöyle devam etti: “Turizm anlamında eksik kaldığımızı, daha çok çalışmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Sanayi ve tarımın yanında turizmi ihmal etmişiz.”

Deniz Çakır sokak hayvanları hakkında konuştu: İlk beni uyutun Deniz Çakır sokak hayvanları hakkında konuştu: İlk beni uyutun

Spil’de yapılmak istenen ve vazgeçilen teleferik yatırımından bahseden Vali Ünlü, “Şu aşamada Spil’de teleferik yatırımını gerektirecek çok bir şey yok. Empati yapın. Manisa’ya gelen bir turist olsanız, şehrin içinden teleferikle Spil’e çıkmak için herhangi bir girişimde bulunur musunuz? Yukarıda birtakım aktiviteler olması lazım. Spil’e sizin çıkmanızı özendirecek bir şeyler olması lazım.

Bungalovlar var dediler, gittim baktım bungalov falan değil onlar. Gazbeton. Ömrünü tamamlamış artık. Turizmde yeni modeller var. İskandinav tipi evler var. Kaloriferli ev olmaz Spil’de. Kaloriferli ev için niye gitsin insanlar Spil’e?

Karavan ve çadır sektörünü hemen yapmamız lazım. Pandemiden sonra karavan turizmi çok revaçta.

Bizim Spil’de turizmi şaha kaldırmamız lazım. Tamam orada kayak yapılamıyor ancak kar yağışı var. Daha çok çalışmamız lazım. Turizmi de tarım ve sanayi gibi gelir kapısı haline getirmemiz lazım.”

Mesir Festivali Yapılacak

Bu yıl yapılacak olan Mesir Festivali ile ilgili de konuşan Vali Ünlü, “Önemli bir mani olmazsa nisan ayında yapacağız. 4 yıldır pandemi ve deprem nedeniyle yapılamadı. İnsanlar bunu çok soruyor. Özlemişler. 23-28 Nisan tarihleri arasında yapacağız. Çok güzel etkinlikler olacak. Mesir Festivali Kırkpınar’dan sonra en eski gelenek.” şeklinde konuştu.

Manisa’ya raylı sistem mi geliyor?

İzmir-Ankara arasında yapılacak ve Manisa’dan da geçecek olan hızlı trenin gelmesiyle birlikte kent içindeki hatların ne olacağı merak ediliyordu. Vali Enver Ünlü, sorulan bir soru üzerine hızlı trenin faaliyete geçmesi üzerine şehir içindeki mevcut tren hatlarının ne olacağına ilişkin açıklamada bulundu. Vali Ünlü, konula ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile görüşme imkanı bulduğunu, hızlı trenin gelmesi durumunda mevcut hatlardan en azından birinin kalacağını söylediğini dile getirdi. Vali Ünlü, ilerleyen süreçte şehir içi hafif raylı sistem düşünülerek böyle bir karara alındığını kaydetti. Tren Garı’nın da aynı şekilde kalacağını dile getiren Vali Ünlü, “Bunun başka örnekleri var. O binalar gayet güzel ve değerli binalar. Başka bir vasıfla, başka bir şekilde kentin turizmine katkı verecektir.” ifadelerini kullandı.

B45 8685 800X534

Muhabir: Onur YILMAZ