Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bu yıl 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Manisa Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine katıldı. Açılış töreninde konuşan Başkan Cengiz Ergün, 2023 yılında 38 farklı kalemde 150 milyon liralık bütçesiyle tarıma ve kırsal kalkınmaya destek olduklarını belirtirken, 17. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın hayırlı olmasını diledi.

TEKNO TARIM 23 Manisa 17’nci Uluslararası Manisa Tarım ve Hayvancılık Fuarı, düzenlenen törenle kapılarını açtı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış törenine TBMM 22. Dönem Başkanı Bülent Arınç, Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Ahmet Mücahid Arınç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ,  Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, MESOB Başkanı Hasan Geriter, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak,  AK Parti MKYK Üyesi Ayşe Nevin Sert, AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı, MHP Manisa İl Başkanvekili Mehmet Baskak, MHP Şehzadeler İlçe Başkanı Şener Özten, MHP Yunusemre İlçe Başkanı Bülent Kovancıoğlu, Ülkü Ocakları İl Başkanı Emirhan Sallıtepe, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Metin Memiş, Ali Öztozlu ve Ergün Aksoy, Başkan Danışmanı Nursel Ustamehmetoğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Büyükşehir ve MASKİ heyeti, Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Dilşad Ulaş, Şehzadeler Belediyesi Başkan Yardımcıları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Fuarda selamlama konuşması yapan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, fuarın öneminden bahsederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de fuar açılışında yaptığı konuşmada, “Tarihiyle, doğasıyla, gelişmiş sanayisiyle ve turizm potansiyeliyle ülkemizin en önemli şehirlerinden biri olan Manisa’mız; sahip olduğu verimli toprakları, nitelikli çiftçiliği ve modern üretim teknikleriyle ülkemizin tarım alanında da öncü şehirlerindendir” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin her zaman yanında olduklarını ve 38 farklı kalemde 150 milyon liralık bütçe ile kırsal kalkınmaya destek olduklarını belirten Başkan Ergün, “Hizmet vermekten büyük gurur duyduğum bu kadim şehirde, tarımsal zenginliğimize çok değerli katkıları olan kıymetli çiftçilerimizin her zaman yanında olduk. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımız bünyesinde her yıl tarımsal ve kırsal kalkınmaya önemli oranda bütçe ayırıyoruz. Bu yıl da 122 milyon TL olarak belirlediğimiz kırsal kalkınma bütçemizi, 38 farklı kalemde yaptığımız çalışmayla 150 milyon liraya çıkardık. Yeni projelerimizle de bu rakamı hayırlısıyla daha yukarılara taşıyacağız” dedi.

Üreticilere yönelik olarak yapılan destekleri kısaca özetleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bu yılki desteklerimize 1.000 ton gübre dağıtımıyla başladık. Ardından Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Sürü İyileştirme Projemiz kapsamında 500 adet damızlık koç desteği verdik. Yüzde 100 hibe ile 58 bin büyükbaş hayvan için dış parazit ilaç alımını yaptık ve bu ilaçları üreticilerimize eğitimlerini de vererek teslim ettik. Tarım Makineleri Parkı Projemiz kapsamında çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu ancak satın almaları durumunda ekonomik yük oluşturacak tarım makinelerinin 3. parti teslimini geçtiğimiz Salı günü gerçekleştirdik. Sadece tarım makinesi parkı için 7 milyon TL'lik desteğimizle çiftçilerimize tohum temizleme, çiftlik gübresi dağıtma, üzüm sıkma ve taş toplama makinesi gibi toplamda 144 adet makine ve ekipmanı teslim ettik. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Kırsal alandaki destekleme projelerini sıralayan Başkan Ergün, Aralık ayında yapılacak fidan desteğinden de bahsetti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bu desteklerimizin yanında, zeytin ve meyve üreticimize 200 bin kasa, üzüm ve sebze üreticilerimize ise 200 bin kelter dağıtımı yaptık. Bunun ardından yaklaşık 10 milyon lira gibi bir bedelle 7500 çiftçimize zeytin toplama örtüsü ve 7500 çiftçimize de üzüm sergi örtüsü dağıtımı gerçekleştirdik. Meyveciliği Geliştirme projemiz kapsamında 500 bin fidanı geçtiğimiz yıllarda teslim etmiştik. Bu sene için de 120 bin fidanı Aralık ayında çiftçilerimize dağıtmayı planlıyoruz” dedi.

Başkan Ergün, konuşmasının devamında; “Manisa’mızı arıcılıkta ve bal üretiminde marka şehir haline getirme vizyonumuzla Gölmarmara ilçemizde Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi’ni hayata geçirdik. Üretimin ana kaynağı sudur dedik ve bu anlayışla tarımsal sulama projelerine de hassasiyetle yaklaştık. Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan tarımsal sulama tesisleri ve DSİ’den devraldığımız 3 adet tesis ile 26 bin dekar alanda yalnızca enerji giderlerini karşılayacak bir bedelle çiftçilerimize sulama hizmeti vermekteyiz. Buna ek olarak Zafer Kalkınma Ajansından 4 milyon TL hibe almaya hak kazandığımız yaklaşık 10 milyon 600 bin TL tutarındaki Öveçli Damla Sulama Sistemi Projesi’ni hayata geçirdik. Kırkağaç ilçemize bağlı Öveçli Mahallesi’nde başlattığımız projemiz kapsamında, 2.100 dekar alanı kapalı sistem damla sulamaya geçirerek su kaynaklarımızı korumuş olacağız. Ayrıca, 210 tane yeni Hayvan İçme Suyu Göleti yaptık ve 542 tane mevcut gölette de temizlik ve bakım onarım çalışmaları gerçekleştirdik. Bu göletler, hayvanların temiz ve sağlıklı suya ulaşmasında sıkıntı yaşanan bölgelerimiz için büyük önem arz etmektedir.

Tarımsal sulama kooperatiflerimize boru, sondaj ve bunun gibi birçok destek de sağlıyoruz. Ayrıca su deposu ve havuz yapımı gerçekleştirdik. Bu yıl da sulama borusu alımı için 10 milyon lira bütçe ayırarak, bu desteklerimize devam ediyoruz. Depo ve sondaj çalışmalarımıza da 6 milyon TL gibi bir kaynak ayırdık. Bunun yanında çiftçilerimizin ilaçlama makinelerine su almaları için ilimiz genelinde 50 tane taral doldurma tesisimizle ücretsiz olarak hizmet vermekteyiz. Bu tesislerimize yenilerini eklemek için çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Banka emekli promosyon ücretlerini güncelledi! Banka emekli promosyon ücretlerini güncelledi!

Tarımsal desteklerde teknolojinin imkanlarını da göz ardı etmediklerini dile getiren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün,  “Türkiye Belediyeler Birliği tarafından ödüle layık görülen Bağ Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları, Sarıgöl’de ilçe belediyemizle birlikte hayata geçirdiğimiz dolusavar projelerimiz bunlara en güzel örneklerdir. Bunların yanında 1 milyon TL tutarındaki ‘Tarımda Entegre Mücadelede Dijital Gözüm’ adlı projemiz de Zafer Kalkınma Ajansından 750 bin TL hibe almaya hak kazandı. Bu projede olduğu gibi hayata geçirdiğimiz diğer çalışmalarda da, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzle birbirinden güzel ve değerli işbirliklerine imza atarak, her alanda çiftçimizin yanında olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarımsal ve kırsal kalkınmaya yönelik desteklerimizi bu şekilde özetlemek istedim. Konuşmamın başında da vurguladığım gibi, 38 farklı kalemde çalışmalarımız devam ediyor. Tarımın, üretimin ve kendi kendine yeten bir ülke olmanın öneminin hepimiz farkındayız. Bu doğrultuda Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen ne varsa, Üretken Belediyecilik anlayışımızla bunları yerine getirmeye devam edeceğimizi bilmenizi isterim. Bu noktada tarım fuarlarının da önemli olduğuna inanıyorum. Değerli konuşmacılarımızın da bahsettiği gibi fuara, ülkemizin dört bir yanından üretici firmalar katılım sağlıyor. Bu firmalar, tarım makineleri ve ekipmanları, tohum, gübre, zirai ilaç, hayvancılık ürünleri, gıda ürünleri gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor. Çiftçilerimize tarım sektöründeki son gelişmeleri ve teknolojileri görme, yeni ürünler ve hizmetler hakkında bilgi edinme, iş bağlantıları kurma ve pazarlarını genişletme fırsatı da sunuyor” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 17. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarına katkı sağlamaktan gurur duyduklarını ifade eden Başkan Ergün, “Tarım sektörünün gelişmesine ve şehrimizin tarım potansiyelini daha da artırmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.

Bu duygularla fuara katılan tüm firmalara, fuarın doğmasında ve bugünlere gelmesinde emeği geçen SNS Fuarcılık başta olmak üzere tüm paydaşlara şahsım ve hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. 17. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarımızın Manisa’mız ve ülkemiz tarımı ile ekonomisine hayırlı olmasını diliyorum. Bir kez daha hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün konuşmasının ardından AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, TBMM 22. Dönem Başkanı Bülent Arınç ve Manisa Valisi Enver Ünlü de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, resmi program noktalandı. Haber Merkezi

Editör: Zerrin Ağar