22 Haziran tarihinde patlayarak büyük bir yangına neden olan insan ve çevre sağlığı açısından oldukça ciddi sorunlar yaratan geri dönüşüm tesisine, faaliyetlerin sona erdirilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 60 gün ek süre verildiği öğrenildi. 4 Ocak 2024 tarihine ait fotoğraflarda ise tesiste değişen bir şeyin olmadığı, atıkların depolanmaya devam ettiği görüldü.

MANİSA’DA 22 Haziran tarihinde bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın büyük bir çevre felaketine yol açmış, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Manisa İl Müdürlüğü ve Muradiye Organize Sanayi Bölgesi yönetimi duruma el koyarak, firmanın faaliyetlerini sona erdirmiş, cezai işlem uygulayarak, firmaya fabrikanın içindeki atıkları boşaltması için 30 Kasım 2023 tarihine kadar süre vermişti.

Bakanlığın verdiği sürenin sona ermesinin ardından 28 Aralık 2023 tarihinde çekilen fotoğraflar, tesiste hala atık depolanmaya devam ettiğini ortaya koydu. Firmanın verilen cezalara rağmen faaliyetine devam ettiğini belgeleyen bu fotoğraflar infiale neden olacak kadar olayın korkunç yüzünü gün yüzüne çıkarırken, sorumluluk alanında bulunduğu için konuya müdahil olan Muradiye Organize Sanayi Bölgesi yönetimi ve çevre bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından yapılan şikayetler neticesinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Manisa İl Müdürlüğü’nün yeni bir denetim gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Büyükşehir’den EKPSS için ulaşım desteği Büyükşehir’den EKPSS için ulaşım desteği

MANİSA VALİLİĞİ SON DURUMU AÇIKLADI!

Gazetemizin 3 Ocak 2024 tarihli sayısında yer alan “Bizde bu kafa varken daha çok yanarız!” başlıklı haberin ardından Manisa Valiliği de harekete geçti.

Yaptığımız haber sonrası Manisa Valiliği’nden gelen yazılı açıklamada, 22 Haziran 2023 tarihinde yaşanan yangının hemen ardından uygulanan cezalarla ilgi bilgi verilerek, “Tekeli Geri Dönüşüm Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş.-Yunusemre Şubesi ve Tekeli Metal Saç Hurda Plastik Orman Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.’de çıkan yangın sonrası işletmelere ayrı ayrı  3.665.289,00 TL idari yaptırım cezası uygulanmış, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş, Çevre İzin ve Lisans Belgeleri iptal edilmiştir. 

İşletmelerde yangın sonrası oluşan atıkların yönetimine ilişkin olarak Kapatma Planı hazırlanmış ve 30.11.2023 tarihine kadar işletmeye süre verilmiştir. Bu süreçte yapılan denetimde, Tekeli Geri Dönüşüm Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş-Yunusemre Şubesinin Geçici Faaliyet Belgesi/Çevre İzin ve Lisansı olmadan faaliyet gösterdiği, tesise atık kabul edildiği tespit edilmiş olup işletmeye 819.801,00TL idari yaptırım kararı uygulanmıştır.   Toplama-ayırma faaliyeti gerçekleştiren diğer firmanın ise sınırları dışında faaliyet göstermesi sebebiyle Toplama-Ayırma Belgesi iptal edilmiştir” denildi.

TESİSTE TAHLİYE GERÇEKLEŞMEDİ… PARA CEZASI VE 60 GÜN EK SÜRE VERİLDİ

Ancak tüm bu cezalara rağmen tahliye kararına uymayan işletmeye 28 Aralık 2023 tarihinde yeni bir denetim yapıldığı açıklanan Manisa Valiliği imzalı bilgi notuna göre, firmaya 60 gün daha yeni bir süre verildiği öğrenildi.

Manisa Valiliği’nden yapılan açıklama şöyle:

“28 Aralık 2023 tarihinde; kapatma planı çerçevesinde çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle bahsi geçen iki firmaya 2872 sayılı Çevre Kanunu  20. Maddesi g bendi   "12. maddede öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere“  hükmü kapsamında  ayrı ayrı 73.243,00TL idari para cezası uygulanarak,  Çevre Denetim Yönetmeliği 24. Madde 2 (f)  bendi gereği çalışmaların tamamlanarak; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne,  bilgi ve belgelerin sunulması için her iki firmaya tebliğ tarihinden itibaren  60 gün ek süre verilmiştir. Bu kapsamda çalışma ve denetimler devam etmektir.”

TARİH 4 OCAK 2024… ATIKLAR HALA İSTİFLENİYOR

Tesiste atık toplama faaliyetlerinin devam ettiğini belgeleyen fotoğrafların çekildiği gün ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün denetim yaptığı günün aynı gün olması şaşkınlık yaratırken, 4 Ocak 2004 tarihli (dün) çekilen fotoğrafta da tesiste değişen bir şeyin olmadığını gösterdi.

Fotoğrafta, atık istiflenen alanların dolmaya devam ettiği görülürken, kamyon ve iş makinelerinin de tesis içerisinde çalışmaya devam ettiği görülüyor.

2 AY DAHA DİKEN ÜSTÜNE YAŞAYACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen tahliye kararı olan 30 Kasım 2023 tarihinde faaliyetlerini sonlandırmayan tesise, süresinin sona ermesinden 2 ay sonra yapılan denetimde, 2 aylık bir süre daha tanınması, bölgede yaşayan halkı tedirgin ederken, sorumluluk alanı gereği yetkili olan Muradiye Organize Sanayi Bölgesi yönetimi de işletmeyi mühürleyip, tesisteki faaliyetleri sonlandırmak için verilen sürelerin dolmasını bekliyor. 

Kaynak: Almıla Nur Berilğen