Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) iOS işletim sistemli cihazları etkileyen ciddi güvenlik açıkları tespit ettiğini belirterek, Apple'dan açıklama talep ettiklerini ve soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Sayan, iOS cihazlarındaki kritik güvenlik açıklarının cihazların tam kontrolünün ele geçirilmesi ve kullanıcı verilerinin çalınma riskini içerdiğini ifade etti. USOM tarafından yapılan çalışmalar kapsamında 16 adet komuta kontrol sunucusu tespit edildiğini ve bunların engellendiğini belirtti.

Artan sıcaklar yangınları tetikliyor… Yunusemre’de yangına karşı önlem! Artan sıcaklar yangınları tetikliyor… Yunusemre’de yangına karşı önlem!

Ayrıca, Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) konuyla ilgili olarak Apple'dan açıklama talep ettiğini ve soruşturma başlattıklarını ifade etti. Küresel siber zafiyetlere karşı ciddi yaptırımların uygulanması gerektiğini vurgulayarak, iOS kullanıcılarına güvenlik önlemleri alması çağrısında bulundu.

Sayan, alınması gereken önlemler arasında iOS işletim sistemini en güncel sürüme yükseltmek, iMessage ve FaceTime ayarlarını gözden geçirmek, güçlü parolalar kullanmak, çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek gibi maddeleri sıraladı ve sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade etti.

Kaynak: İHA