13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin şehit olduğu kazanın ardından maden işçilerinin çalışma saatleri ve güvenlik önlemleriyle ilgili kanunlarda önemli düzenlemeler yapıldı. Manisa’da Koç grubunun sahibi olduğu Demir Export A.Ş’nin işlettiği kömür madeninde çalışan işçilerin bir gününü Manisa Kulis Haber görüntüledi.

Her an ölümle burun buruna bir meslek… Ya göçük altında, ya da iş makinelerinin arasında, bazen de metan gazı solunumuyla teker teker aramızdan ayrılıyorlar. Kaçak madenlerde sigortasız bir şekilde de, ‘bu işin fıtratında ölüm yok’ anlayışıyla çalışan işletmelerde de çalışanlar var.

Manisa Olay Gazetesi, dünyanın en zor mesleklerinden biri olan madenciliğin kalbi Soma’ya giderek, bir avuç kömür için bir ömür veren işçilerin yerin 500 metre altında çalışan madencilerin yaşam koşullarını görüntüledi.

BİN 10 MADENCİ 3 VARDİYA USULÜ ÇALIŞIYOR

Soma ilçesi Eynez bölgesinde Koç Grubu’na bağlı Demir Export A.Ş’nin işlettiği kömür madeninde bin 10 kişi çalışıyor. 3 vardiya olarak yapılanan işletmede çalışma saatleri 00:00-08:00, 08:00-16:00 ve 16:00-00:00 olarak belirleniyor.

Toplam uzunluğu 1,5 km olan madenin derinliği ise 500 metre.

Madene inmeden yarım saat önce hazırlanmaya başlayan işçilere kişiye özel bir kıyafet, gaz maskesi, baret, madenci ışığı, eldiven, takip cihazı, madencilik sektörü için yapılan özel bir telefon, acil durumlar için kullanılacak olan bir solunum cihazı ve hafif yiyeceklerin bulunduğu bir kumanya veriliyor.

Monoray denen bir sistem ile madene ulaşan işçilerin bir kısmı operatörleri oldukları iş makinelerinin yanına gidiyor, bir kısmı ise büyük küreklerle kömürün yoğun olarak bulunduğu alanda çalışıyor.

MADENİN İÇERİSİNDEKİ TELEFONLA YURTDIŞI BİLE ARANABİLİYOR

Monoray’a binilip yer altına inildiği andan itibaren işçileri güvenlik levhaları karşılıyor. 500 metreye ulaşıldığında her alanda ankesörlü telefonlar görülüyor. İşçilere verilen şifrelerle çalışan bu telefonlarla madenciler yerin 500 metre altından yurtdışını bile arayabiliyor.

Madenin içerisindeki ısı değişiklikleri işçileri en çok zorlayan durumlardan biri olarak görülüyor. İşçiler bir süre 28 derecede çalışırken, 10 metre sonra -10 derecelik sıcaklıklarla baş etmeye çalışıyor. Maden içerisindeki kömür kokusu nedeniyle sürekli maske kullanan işçiler, metan gazı nedeniyle yangın çıkmaması için yerlere atılan suların içerisinden geçerek bölüm değiştiriyor.

Engebeli madende bir noktadan diğer noktaya adeta akrobatik hareketlerle ulaşan işçiler, maden içerisinde ciddi bir efor sarf ediyor. Bu nedenle 45-50 yaş üstü kişilerin maden içerisinde çalıştırılmasına sıcak bakılmıyor.

7,5 saatlik çalışma süresinin ardından madenciler yine Monoray’a binerek yeryüzüne çıkıyor.

SPOR SALONUNA GİDEREK FORMLARINI KORUYORLAR

Vardiyaları biten işçiler yeryüzüne çıktıktan sonra kendileri için ayrılan bölmelere giderek duş alıyor, ardından yemeklerini yiyiyorlar. Tesiste madencilerin formlarını koruması için ağırlık aletleri ve koşu bandının bulunduğu bir spor salonu, revir, yemekhane ve dinlenme odaları bulunuyor.

Tesisteki işlerini bitirmelerinin ardından madenciler, işletmenin servislerine binerek alandan ayrılıyor.

ÖZEL HABER BERFİN ADICAN

Editör: TE Bilişim