MURADİYE Kampüsü'nde bulunan Alakart Restoran'da gerçekleşen basın toplantısında, Manisa'daki yerel ve ulusal basın çalışanlarına üniversitenin idari, akademik ve ekonomik işleyiş hakkında açıklama yapan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Manisa ve üniversitenin işleyişi hakkında bilgiler verdi. Rektör Çelebi üniversite hakkında genel bilgiler vererek, "Önceliğimiz fakülte, yüksekokul ve öğrenci sayılarını arttırmaktan ziyade kaliteyi arttırmaktır" dedi.

EGE BÖLGESİ'NİN EN BÜYÜK ÜNİVERSİTELERİNDEN BİRİ
Celal Bayar Üniversitesi'ne rektör olarak göreve başladığından beri basın ile ilk toplantının yapıldığını ifade eden Rektör Çelebi üniversitenin teknik ve idari birimleri hakkında bilgi verdi. Çelebi, "Manisa Celal Bayar Üniversitesi bugün 10 fakültesi, 5 yüksekokulu, 15 meslek yüksekokulu, 3 enstitüsü, 19 araştırma merkezi ve 1 araştırma uygulama hastanesi olmak üzere 39 birim ile eğitim ve öğretime devam etmektedir. Bunun yanında 187'si profesör olmak üzere toplam bin 560 akademik personel bulunmaktadır. Ege Bölgesi'nin en büyük 3 üniversitesinden birisi olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi bin 283 idari personeli ve 44 bin 292 öğrencisiyle eğitim hayatına devam etmektedir" dedi.
Celal Bayar Üniversitesi'nin şehir ile bütünleşmesi bakımından üniversitenin adının başına Manisa kelimesini getirdiklerini söyleyen Rektör Çelebi, "Bu girişim Yüksek Öğretim Kurumu'ndan da geçti. Artık üniversitemizin adı Manisa Celal Bayar Üniversitesi'dir. Bundan sonra CBÜ Manisa'nın üniversitesi olarak Türk üniversiteleri arasındaki saygın yeri alacaktır" diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR ETTİ
Rektör Çelebi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün üniversiteye her bakımdan sahip çıktığını söyleyerek üniversitenin yıllık bütçesi hakkında açıklamalarda bulundu. Rektör Çelebi yaptığı konuşmasında, "CBÜ'nün bütçesi 2014 yılında 192 milyon 425 bin TL iken 2015 yılında 209 milyon 244 bin TL olarak kayda geçmiş ve bir artış yaşanmıştır. Bütçemizin önemli bir kısmı cari harcamalara, mal ve hizmetlerle ilgili harcamalara gidiyor. Bütçemiz içinde yatırım ödeneklerinin payı yaklaşık yüzde 9 civarındadır. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün üniversiteye her bakımdan sahip çıktığını söylemeliyim. Bu konuda kendisine teşekkür ediyorum. Cengiz Bey ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, Muradiye Kampüsü'nde öğrenim gören öğrencilerimizin şehir merkezine taşınması için iki otobüs devreye giriyor. Belediye tarafından, üniversite yolunda kazalara neden olan köprünün yenileme ihalesi yapıldı ve çalışmalar başlatıldı. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyesi, Uncubozköy Sağlık Kampüsü'nde drenaj çalışmalarını üstlendi. Yollarımız daha güvenli ve modern bir hale gelecek. Büyükşehir Belediyesi'ne en samimi teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

HASTANENİN BORCU 45 MİLYON TL
Manisalı vatandaşların üniversite hastanesi vasıtasıyla üniversiteyi tanıdıklarını söyleyen Rektör Çelebi, hastanenin hala borcunun olduğunu dile getirdi. Çelebi yaptığı açıklamada, "Üniversite hastanesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nin şehre dönük yüzüdür. Şehir daha ziyade hastane vasıtasıyla bizi tanıyor ve biliyor. Biz de hastanemize önem veriyoruz. Hem hastalarımıza hem hasta yakınlarımıza hem de personelimize en iyi hizmet vermek amacıyla çalışmalarda bulunuyoruz. Hastanenin borcu halen geçen seneden devredilen 45 milyon TL'dir. Tasarruf edilebilmek için her şey gözden geçirilerek gerekli önlemler alınmaya başlanmıştır. Hastane döner sermayemizin bu borucunu kapatmanın gayreti içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

KÜTÜPHANELER YETERSİZ
Bir eğitim kurumunda öğrencilerin bilgiye ulaşma anlamında en uğrak yeri kütüphanelerdir. Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nin kütüphane konusunda yetersiz olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Rektör Çelebi üniversitenin tam donanımlı bir kütüphaneye kavuşması için çalışmalar yaptığını dile getirerek, "CBÜ'nün maalesef her üniversitede olması gereken bir kütüphanesi olmadı. Üniversitemizde bir kütüphane var ama çok yetersiz. Hem fiziki kapasite bakımından hem de içerisindeki basılı eserler bakımından yeterli olmayan bir kütüphaneye sahibiz. Kütüphane mevzusu bizim seçim vaatlerimiz arasında da bulunuyordu. Hepsini yapamasak da şunları yaptık; Kütüphane kapanış saatleri 22:30'a alındı. Öğrencilerimize her gün sabah ve akşam belirlenen saatlerde ücretsiz çay ve kahve servisi hizmete sokuldu. Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndaki kütüphanenin ve okuma salonunun ısınma problemleri klima desteği ile çözüldü. Kütüphane konusunda ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

"YAPILAN HİZMETLER ARZU ETTİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİL"
Üniversitenin kamulaşma çalışmaları hakkında bilgi veren Rektör Çelebi, geçmişte daha küçük maliyetlerle yapılabilecek bu kamulaştırmaların yapılmamasının şimdi fiyat artışına sebep olduğunu belirtti. Üniversite adına yapılan hizmetlerin yetersiz olduğunu dile getiren Çelebi, bu kararları vermenin oldukça riskli olduğunun altını çizdi. Rektör Çelebi yaptığı açıklamada, "Uncubozköy Sağlık Kampüsü girişinin sağ tarafındaki yaklaşık 4 dönüm büyüklüğündeki arsa kıt kaynaklara rağmen kamulaştırılarak Tıp Fakültesi ve Hafsa Sultan Hastanesi Kampüs alanına dahil edildi. Zamanında bu kamulaştırmalar yapılamadığı için kamulaştırma maliyeti çok yükseldi. Aslında benim için riskli bir karar. Mahkemenin takdir ettiği ve 2 bilirkişinin analizleri sonucu ortaya çıkan değer toplam 6 buçuk milyon TL. Bunu ötelemenin ve ertelemenin doğru olmadığını düşünerek Oradaki alanı da değerlendirme kararı verdik. Bunu şimdi yapmasaydık ilerde bu değer daha da artacaktı. 500 bin TL'ye kamulaştırılması mümkün olan bu alan bu güne kadar gerçekleştirilemedi. Elbette yapılanlar var ama arzu ettiğimiz seviyede değil" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTENİN BU HALİNDEN MUTLU DEĞİLİZ"
CBÜ'nün 1992 yılından bu yana 23 yıl geçtiğini fakat hala altyapı sorunlarının mevcut olduğunu dile getiren Çelebi, "Üniversitenin kuruluşu üzerinde 23 yıl geçmesine rağmen hala bizim altyapı sorunlarımız, kapasite ve teknik sorunlarımız ve elbette estetik sorunlarımız var. Bizimle aynı dönemlerde kurulan üniversitelerle fiziki anlamda kıyaslandığımızda ortaya çıkan sonuçtan mutlu değiliz. Bu bir tespit. Suçlu aramıyoruz. Önümüze bakıyoruz. Ben bu göreve mazeret üretmek için değil, çözüm üretmek için geldim" dedi.

Üniversitenin yapacağı orta ve uzun vadede yapacağı girişimlerden bahseden Rektör Çelebi Konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Muradiye Kampüsü'nde Amfi tiyatro yapma çalışmamız var. 550 kişilik bir kapalı spor salonumuz var. Böyle düşük kapasiteye sahip bir spor salonunda Şenlikler olsun, mezuniyet törenleri olsun böyle etkinliklerimiz yapamıyoruz. 5 bin kapasiteli bir amfi yapma projemiz var. İkinci olarak uzun vadede Muradiye Kampüsü'nde Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi açılmasını planlıyoruz. Bunun yanı sıra İlk, orta ve lise seviyesinde Celal Bayar Üniversitesi okullarının kurulması için çalışıyoruz. Bunun örneği ODTÜ'de görülebilir. Bunu yaparsak marka değeri kazanabiliriz. Önceliğimiz fakülte, yüksekokul ve öğrenci sayılarını arttırmaktan ziyade kaliteyi arttırmaktır. Benim derdim kemiyetten ziyade keyfiyettir. Yani nicelikten ziyade niteliktir. Biz burada verdiğimiz eğitim kalitesi ile anılan bir üniversite olacağız. Ülkenin ihtiyaçlarına göre gençleri yetiştireceğiz."


EREN EKİNCİ





Editör: TE Bilişim