Haber: Eren EKİNCİ


Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Kemal Çelebi, seçim vaatleri arasında da yer alan Üniversite Kütüphanesi hakkında bilgi verdi. Haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermesi planlanan Üniversite Kütüphanesi için, Kalkınma Bakanlığı ile görüştüklerini açıklayan Rektör Çelebi, teknolojik cihazlarla destekledikleri kütüphaneyi merkez kütüphane haline getirmenin ilk amaçları olduğunu dile getirdi. Mevcut kütüphane binasının Sosyal Bilimler Enstitüsü ile birleşik faaliyet gösterdiğini ifade eden Rektör Çelebi, enstitü binalarının farklı yerlere taşınacağını ve kütüphanenin tek merkez halinde daha donanımlı şekilde hizmet vereceğini söyledi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Kemal Çelebi, üniversite kütüphanesinin yenilenmesi için Kalkınma Bakanlığı ile görüştüğünü açıkladı. Mevcut kütüphane binasının Sosyal Bilimler Enstitüsü ile birleşik faaliyet gösterdiğini ifade eden Rektör Çelebi, enstitü binalarının farklı yerlere taşınacağını ve kütüphanenin tek merkez halinde daha donanımlı şekilde hizmet vereceğini söyledi. Enstitülerin taşınması ile ilgili Kalkınma Bakanlığı'na başvurulduğunu dile getiren Rektör Çelebi, "Bütçe görüşmeleri için Kalkınma Bakanlığı'na gittiğimde birinci önceliğimizin kütüphane olduğunu dile getirdim. Ödeneklerin artırılmasını talep ettim. Yüzde yüzün üzerinde. Elektronik veri tabanına abonelik ve diğer basılı eserlerin öğrencilerin, araştırmacıların ve genel olarak her okuyucunun istifade edilmesine sunulması gerekiyor. Bu konuda görüşmelerimiz iyi gidiyor. Bir aksilik olmazsa Enstitü binasının da hazırlıklarına başlayacağız" diye konuştu.

"BU BENİM SÖZÜMDÜR"
Üniversite Kütüphanesi için ilk etapta kütüphanenin açık kalma sürelerini uzattıklarını belirten Rektör Çelebi, "Kütüphanemizin açık kalma süresini 22.30'a kadar uzattık. Öğrencilerimizin bilgiye erişimlerini sınırlandırmak istemiyoruz. İlerleyen zamanlarda üniversite kütüphanesini 7/24 açık kalmasını planlıyoruz. Bu benim hem seçim vaadim hem de sözümdür" dedi.

KÜTÜPHANE MERKEZİ HALE GELECEK
Mevcut kütüphane binasının Sosyal Bilimler Enstitüsü ile birleşik faaliyet gösterdiğini fakat merkezi bir kütüphane binası için Kalkınma Bakanlığı ile görüştüklerini ifade eden Rektör Çelebi şu açıklamalarda bulundu: "Bizim kütüphane binamızın altında Sosyal Bilimler Fen Enstitüleri var. Onları oradan çıkarıp, o binayı tamamen merkez kütüphanesi olarak değerlendireceğiz. Enstitü binaları ile ilgili projeler çizildi, yer tespitleri yapıldı. Kalkınma Bakanlığı bir aksilik olmazsa projeyi onaylayacak ve kampüsümüzde güzel, donanımlı ve bağımsız bir merkez kütüphanemiz olacak."

BAKANLIKTAN ÖDENEK TALEP EDİLDİ
Üniversite yönetimi olarak teknolojik gelişmelerin takipçisi olduklarını söyleyen Rektör Çelebi, üniversite kütüphanesi için Kalkınma Bakanlığı'ndan yüzde 100'ün üzerinde ödenek istediğini belirterek şu ifadelere yer verdi: "Biz kütüphanemizi teknolojik cihazlarla donattık ve donatmaya da devam ediyoruz. Artık teknoloji hayatın her alanında. Tıp'ta olduğu kadar kütüphanelerde de teknolojinin ve bilgiye kolay erişimin öneminin farkındayız. Öğrencilerimizin daha kolay hizmet alması noktasında gerekli olan teknik altyapıyı hazırladık. Bunun yanısıra, bütçe görüşmeleri için Kalkınma Bakanlığı'na gittiğimde birinci önceliğimizin kütüphane olduğunu dile getirdim. Ödeneklerin artırılmasını talep ettim. Yüzde yüzün üzerinde. Elektronik veri tabanına abonelik ve diğer basılı eserlerin öğrencilerin, araştırmacıların ve genel olarak her okuyucunun istifade edilmesine sunulması gerekiyor. Bu konuda görüşmelerimiz iyi gidiyor. Bir aksilik olmazsa Enstitü binasının da hazırlıklarına başlayacağız."

KÜTÜPHANEDE TEKNOLOJİK DÖNEM
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkan Vekili Esat Alceylan, üniversite kütüphanesinde yer alan teknolojik gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Alceylan, kütüphanede elektromanyetik sistemle çalıştıklarını ve kitaplara yerleştirilen çipler yardımı ile kitap takiplerini yaptıklarını dile getirerek, kütüphaneye kurmak istedikleri RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) sistemi hakkında bilgiler verdi. Alceylan'ın verdiği bilgiler şu şekilde: "Eskiden kütüphanemizde, elektronik manyetik sistemle çalışıyorduk. Kitapların içerisine yerleştirdiğimiz çipler yardımı ile kitapların takibini yapıyoruz. Kitap, raftan çıktığı anda sistem uyarı veriyor. Öğrenciler kitabı ödünç almak istediklerinde elektronik yükü boşaltıyoruz. Bu şekilde rahatça erişim sağlanabiliyor. Şu anda kütüphanemize RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) diye bir sistem kuruyoruz. Şimdi kullandığımız sistemden daha gelişmiş bir teknoloji. RFID, temel olarak bir etiket ve okuyucudan meydana gelir. RFID etiketleri Elektronik Ürün Kodu (EPC) gibi nesne bilgilerini almak, saklamak ve göndermek için programlanabilirler. Ürün üzerine yerleştirilen etiketlerin okuyucu tarafından okunmasıyla tedarik zinciri yönetimi ile ilgili bilgiler otomatik olarak kaydedilebilir veya değiştirilebilir. Bu sistem hem kitapların güvenliğini sağlıyor hem de kitaplara veri yüklememize olanak sağlıyor."

HASARLI KİTAPLAR ONARILIYOR
Kütüphanede kullanılan teknolojik ürünler ile minimum personele ihtiyaç duyacak bir sistem oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Alceylan, "Kütüphaneye gelen öğrenciler, sorunlarını çözmek için personellere danışma yoluna gidiyorlar. Personel öğrencilere yardımcı oluyor fakat kalabalık olduğu zaman bu durum sekteye uğrayabiliyor. Personeli biraz daha arka plana alıp okuyucunun araştırarak kendi çabasıyla bilgiye ulaşmasını sağlayan bir sistem kuruyoruz. Şuan 12 bilgisayarımız mevcut. Yakında 32 adet bilgisayar olacak. Kütüphanenin kablosuz internet erişimi deöğrencilerimize açık. Bunların yanısıra kütüphanemizde yıpranan kitapların bakımı da yapılıyor. Kitap yıkayıcısı (Book Shower) adlı bir cihaz yardımı ile hasar gören kitaplarımızı onararak yeniden okuyucuya sunuyoruz. Şu an kütüphanemiz toparlanma aşamasında. Hepimiz, öğrencilerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla sıkı bir çalışma içerisindeyiz" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim