Manisa İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, FETÖ ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Manisa'da operasyonların devam ettiğini ve ilerleyen süreçte de gerekenin yapılacağını dile getiren Müdür Bilgiç, "Mücadelelerin süreceğini biliyoruz ve devam etmesini bekliyoruz. Suç işlememiş insanlarında bu konudan dolayı rahat olmasını öneriyoruz. Diğer türlü insanların korku ve panik içerisinde olmasına gerek yok. Kamu güvenliğini sağlamak adına bunların olması gerektiğine inanıyorum. Ancak polis-hırsız oynadığımızda ise polisin her zaman hırsızı yakalayacağını bilmeleri gerekiyor." dedi.
Ülkede yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından operasyonlar, ihraçlar ve gözaltılar sürüyor. Manisa'da da ülke genelinde olduğu gibi çalışmalar yoğun bir sürdürülürken operasyonların başındaki isimlerden biri olan Manisa İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, önemli açıklamalarda bulundu.
"İYİYLE KÖTÜYÜ AYIRT EDECEK GÜÇTEYİZ"
Soruşturmaları yürüten savcıların verdiği talimatlar neticesinde operasyonların yapıldığını ifade ederek sözlerine başlayan Müdür Bilgiç, emniyet teşkilatının; işin mutfak kısmında olduğunu belirtti. Delil toplama ve toplanan delillerden şüpheliye gitme işlemini yürüttüklerini kaydeden Müdür Bilgiç, "Elde ettiğimiz delillerin operasyonel manaya dönmesi gerektiği an operasyona dönüştürüyoruz. Adli ayağımız polis olarak bu şekilde. Şahısların FETÖ bağlantılı olup olmadıklarını ayırt edecek güçteyiz. Sayın Başsavcımız bir açıklama yaptı. Şuan için bizim açımızdan bir sıkıntı yok ancak insanların kafasını bulandırabiliyorlar. Sayın Valimiz de geçtiğimiz günlerde bununla ilgili bir açıklama yaptı. Biz at iziyle it izini ayırt edecek durumdayız." dedi.
"FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜNÜ 15 TEMMUZ'DA KEŞFETMEDİK"
Manisa'da 15 Temmuz'dan önce, 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖ ile yapılan mücadeleleri hatırlatan Fevzi Bilgiç, bu operasyonlarda daha önceden elde edilen delillerin büyük önemi olduğunu vurguladı. Müdür Bilgiç şöyle devam etti: "Manisa ölçeğinde yapmış olduğumuz çalışmalarda 15 Temmuz öncesi operasyonlar belirli. Ben gelmeden önce de arkadaşlarımızın yabana atılamayacak derecede bir mutfak çalışması var. Ben geldikten sonra da bu çalışmalar devam etti. Biz daha net gidiyoruz. Kendi yaptığımız soruşturmalardan baktığımızda bizim arkadaşlarımızın son iki buçuk yıldır bir çalışması var. Kısacası biz bu FETÖ terör örgütünü 15 Temmuz'da keşfetmedik. Daha önce diğer illerde pek yapılamayan soruşturmalar Manisa'da başlamış durumdaydı. Ben o dönemde başka ilde çalışıyordum, o zaman bile Manisa'yı biz örnek alıyorduk."
"15 TEMMUZ BU İŞİN ADINI KOYDU"
15 Temmuz öncesi yapılan operasyonların bu işin böylesine büyük bir darbe girişimine döneceğini bilmeden yapıldığına işaret eden Fevzi Bilgiç, "Ama Müslüman Türkiye toplumu üzerinde cemaat algısıyla yapılan bir çalışma olmadığını biliyorduk. Dini hassasiyeti olan insanların bir araya gelmek suretiyle faaliyet yürüttükleri bir alan olmadığını biliyorduk. Onun için yapılan çalışmada terör örgütlerinin bir şeması var; lojistik destek, ekonomik kaynak ve ideoloji. Biz bu temelleri yakalamıştık. 15 Temmuz girişimi olduktan sonra da bu işin bir anlamda adı konmuş oldu. Bu işler biraz daha hızlandı. Gün yüzüne çıkan gerçekler olmaya başlayınca, bizim önceki çalışmalarımızdan hareketle konu hızlandı. Ama biz burada yine duruşumuz maddi delillerden hareketle dosyaları tamamlamak şeklinde. OHAL kanunu çerçevesinde hukuki manada bir takım şeyler kolaylaşabiliyor. Ama yine genel hukuk çerçevesinde haktan adaletten ve şeffaflıktan taviz vermeden çalışıyoruz. Suç işleyen insanların hem lehine hem aleyhine olan delilleri toplamak şartıyla mahkemelere intikal ettiriyoruz." ifadelerini kullandı.
"GURUR DUYAN DA VAR, PİŞMAN OLAN DA"
Operasyonlarda gözaltına alınan kamu çalışanlarının ve sivil vatandaşların nasıl bir tutum sergilediği konusunda da konuşan Bilgiç, "Bu konudan pişman olanlar, 15 Temmuz'da birtakım şeylerin yanlış olduğunu hisseden kamu çalışanları itirafçı konumunda olanlarımız var. Onlar da ifadelerinde bunları belirttiler. Bunu bir görev addedip yapacaklarından vazgeçmeyenler de var ancak analiz ettiğimizde hangisi ağır basar şu anda değerlendirme yapmak erken. Ama bireysel anlamda bunu yaptıkları için onur ve guru duyan da var, pişman olan da var." diye konuştu.
"KİMSENİN ALNINDA YAZMIYOR"
Görevden alınan polisler arasında 15 Temmuz sonrasında da kendileriyle birlikte çalışan polislerin olduğunu da söyleyen Bilgiç, şöyle devam etti: "Ancak kimsenin alnında FETÖ'cü diye yazmıyor. Beynini okuma şansınız yok. Kriptolar var. O yüzden ben bu örgütün safiyane bir cemaat örgütü olmadığını söylüyorum. Örgütü biraz daha net tanımaya başladıktan sonra kamuda önemli bir yere getirecekleri insanları nasıl bir yola soktuklarını biliyoruz. Bundan FETÖ'cü olmaz diyebileceğiniz, o noktaya kadar açık vermeden gelmiş insanların olduğunu görüyoruz. Bu örgütün ilk olarak 1976'da Manisa'da bir araya geldiklerini görüyoruz. Bir gün böyle olacağı bilinmiyordu belki ama tarihi o kadar eskiye dayanıyor. Daha geriye dönük de faaliyetler belki vardır. Manisa'da bahsedilen bir ihtiyarlar grubu vardı. Onlardan ikisini gözaltına aldık ve işlemleri devam ediyor. Böyle bir yapıdan bahsediyoruz."
"HIRSIZ-POLİS OYUNUNDA KAZANAN HEP POLİS OLUR"
FETÖ ile mücadelenin önünüzdeki dönemde de süreceğini ifade eden Müdür Bilgiç, FETÖ ile bağlantısı olanları da uyarmayı ihmal etmedi. Bilgiç şöyle konuştu: "Mücadelelerin süreceğini biliyoruz ve devam etmesini bekliyoruz. Suç işlememiş insanlarında bu konudan dolayı rahat olmasını öneriyoruz. Diğer türlü insanların korku ve panik içerisinde olmasına gerek yok. Kamu güvenliğini sağlamak adına bunların olması gerektiğine inanıyorum. Ancak polis-hırsız oynadığımızda ise polisin her zaman hırsızı yakalayacağını bilmeleri gerekiyor."
"PROFESYONEL DÜŞÜNÜYORUZ"
Görevde bulunan polislerin kendi mesai arkadaşlarını gözaltına almasını ve bunun etkisinin nasıl olacağını değerlendiren Müdür Bilgiç, bu konuda duygusallığa yer olmadığını vurguladı. Profesyonel davranılmaması durumunda görevin icra edilemeyeceğine işaret eden Müdür Bilgiç, "Biz profesyonelce düşünmek zorundayız. Ben emniyet teşkilatı çalışanı olarak arkadaşlarımın da böyle düşünmesi gerektiğini vurguladım. O şekilde düşünmezsek görevimizi icra edemeyiz. Duygusallığa yer yok bizde. Ticaretçi biri 10 liralık malı 9 liraya satabilir. O onun inisiyatifinde. Ama bizim işimizde böyle bir durum söz konusu değil. Suçu işleyen insan da bunu bilmeli. Görevini yanlış yapanın hukuk karşısına çıkacağını bilmeli. Suç işlemiş örgüt üyesi addettiklerimizi meslektaşımız olarak görmüyoruz. Biz kendimizi devlete kiraya vermişiz. Ama maaşını devletten alıp başka yerlere hizmet edenler sonuçlarına katlanır." dedi.
"YOĞUN ÇALIŞARAK AÇIĞI KAPATIYORUZ"
Polis teşkilatından Manisa il genelinde 430 polisin açığa alındığı bilgisini veren Fevzi Bilgiç, "Yoğun çalışıyoruz. Özel bir şirket değiliz. İki saat fazla çalışın, şu kadar ikramiye vereceğiz gibi bir durum yok. Tabiri caizse biz moral motivasyonumuzu devlete hizmet etmekten alıyoruz. Tarihte verilen mücadeleler, geleceğimize iyi bir şeyler bırakabilmek zorunda olduğumuzu düşünerek motive oluyoruz. Şehitlerimizi, gazilerimizi düşünerek motive oluyoruz. Bizim farklı çalışma yöntemlerimiz var. istirahatimizin azaldığı bir sistemle çalışıyoruz. Daha az istirahat, daha çok görev. Personel sıkıntımızı bu şekilde çözmeye çalışıyoruz. Yıllık izinleri uzun süreli kullandırmıyoruz. Manisa il genelinde 430 civarında personel açığa alındı. Ama bir şekilde yetiyor." şeklinde konuştu.
"POLİS AİLELERİ ÖZEL BİR TEŞEKKÜRÜ HAK EDİYOR"
Son olarak yoğun çalışan polislerin ailelerinin büyük bir fedakarlık örneği sergilediğini ifade eden Müdür Bilgiç, şöyle konuştu: "Örgütü iyi tanımak lazım ki iyi mücadele edebilelim. Bu sebepten FETÖ ile mücadelede işin mutfağındaki kısım değişmiyor. O arkadaşlarımız neredeyse hiç istirahat etmiyor. Bu anlamda ben emniyet teşkilatımızın ailelerine de bir teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onları için de zor bir durum. Eşlerini, babalarını, çok az görüyorlar. Ve büyük fedakarlıklar yapıyorlar. Biz de aile babası olarak eşimize çocuğuma zaman ayıramadığımızın farkındayız teşkilat olarak. Onların bizim arkamızda durmaları önemli. Manevi anlamda büyük destek olduklarını biliyoruz."
Editör: TE Bilişim