Ünlü Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) tarafından düzenlenen ‘Türk Devlet Geleneğinde Hakimiyet anlayışı ve Sınır Güvenliği Meselesi’ isimli konferansa konuşmacı olarak katıldı.

MCBÜ Uncubozköy Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Salonda merdivenler de dahil boş yer kalmazken, Ortaylı’nın salona gelmesiyle birlikte kapıda kalan öğrenciler ‘İlber hoca bizi içeriye al’ şeklinde tezahürat yaptı. Bunun üzerine Ortaylı’nın konuşacağı masanın etrafına da öğrenciler geldi.

Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Albay Güven Dere, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu ve öğretim görevlileri de konferansı takip etti.  

Ortaylı, yaşanan gelişmelerle ilgili tarihten de örnekler vererek yaklaşık 1 saatlik bir konuşma yaptı. Konferansta salonun çok kalabalık olmasına karşın herkesin pür dikkat anlatılanları dinlemesi dikkatlerden kaçmadı.

Konuşmasında Osmanlı Devleti’nin sınırlarının oluşum tarihini aktaran Ortaylı, günümüzde yaşanan gelişmeleri tarihten örnekler vererek anlattı. Ortaylı, bazı ülkelerin artık sınırlarının savaşla alakası olmadığına dikkat çekerek, “Mesela İran’la Türkiye gibi. Yerleşiktir onların ilişkileri. Yani savaş sınırları tespit edilmiş, o savaş sınırlarının üzerinden bunlar aşağı yukarı 16’ncı asırdan beri çarpışıyorlar. Bağdat bir İran’a geçiyor bir Türkiye’ye geçiyor. Bugün bu sınırlar tükenmiştir. Ama bu demek değildir ki İran’ın sınırları kendisi için kapalı. Öyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“Şu ana kadar Ortadoğu devletlerinin içinde en üretimi yüksek, üretken olan memleket hiç şüphesiz ki Türkiye” diyen Ortaylı, “Ama bu bizim tek olduğumuz, rakipsiz olduğumuz anlamına gelmiyor. Dolayısıyla bu İran dediğimiz memleketin de kendine göre çıkış noktaları olduğunu hesaba katmalıyız. Bütün bunlar çok açık bir şekilde gösteriyor ki Türkiye balkan Savaşı’yla birlikte girdiği çıkmazı ancak ve ancak uzun süren bir İstiklal Savaşı’nın sonunda diplomasiyi iyi kullanarak durdurmayı bilmiştir” şeklinde konuştu.

Ortaylı, Türkiye’nin 21’inci yüzyılda genç bir millet olacağını belirterek, “Genç nüfusumuz önemli oranda olacak ve aktif olacak. Avrupa ülkeleri ve diğer milletlerin nüfusu gibi olmayacağız. Bir yarım asır bu böyle devam edecek. Fakat demografiyi hep takip etmek lazım. Bir bölgedeki insanlar hala tabana kuvvet siyaset yapsınlar. Şunu bilsinler ki yatakta fethedilen ülke yok. Bunu yapan topluluklar hüsrana uğramışlardır” ifadelerini kullandı.

Ortaylı, konuşmasının sonunda “Çin bugünlerde olmayacak işler yapmaya başladı. Bunu kimse engelleyemeyecek. Mümkün değil. Tabi o kadar insan buraya gelecek. Buna hazırlıklı olmak lazım. Bu göç meselesi Türkiye için en büyük problem olacak. Ve göç nedir? Sınırlarımız bakımından, iç güvenliğimiz bakımından yararlı mıdır, zararlı mıdır? Kesin hüküm vermemiz çok zor. İktisadi bakımdan, üretkenlik bakımından yararlı sonuçları olabilir, zararlı sonuçları olabilir. Bunların hepsi incelenmeyle filan ölçülebilir. Öyle çay saati dedikodusuyla kara verilecek şey değil” dedi.

Ortaylı’nın konuşmasının ardından Tugay Komutanı Albay Güven Dere’nin çiçek takdiminden sonra Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Ortaylı’ya teşekkür belgesi verirken, MCBÜ Rektörü Kemal Çelebi de plaket hediye etti.

Editör: TE Bilişim