Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, geçtiğimiz aylarda göreve başlamasının ardından Manisa’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle toplantıda bir araya geldi. Manisa Adliyesi’nde bulunan Başsavcılık makamında düzenlenen toplantıda gündem FETÖ davaları oldu.

2 AYDA NELER OLDU?

Manisa’daki görevine başladığı günden bu yana yapılanlarla ilgili bilgi veren Başsavcı Çiçekli, bütün soruşturmalarda adaleti tesis etmek için çalışacaklarını söyledi. Başsavcı Çiçekli, ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini söyledi. 2 ayda FETÖ’yle ilgili 726 dava dosyası açıldığını kaydeden Başsavcı Çiçekli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz elimizden geldiği kadar hizmet etmenin yolunun adaletli soruşturmalar yapmak, adaletli karar vermekten geçeceğinin bilinci ile mücadele ediyoruz. Asıl derdimiz, asıl niyetimiz bu millete hizmet etmektir. Göreve başladığım günden itibaren yaklaşık bu gün itibari ile FETÖ soruşturmaları nedeniyle 726 dava açmışız. FETÖ ihanet şebekesi olduğundan şüphe yok. Bu ihanet şebekesi bekaya yönelik bir tehdit. Bu şebekenin içinde suç teşkil edecek eylemlerde ve faaliyetlerde bulunan kişilerle ilgili soruşturmayı yapıp en kısa sürede kovuşturma aşamasına geçmek için çalışıyoruz. Geç tecelli eden adalet, adalet değildir düşüncesi ile suç işleyenlerin cezalandırması asıl derdimiz olacak. FETÖ soruşturmalarında iki ay içinde 726 dava açmışız. Dava açıldıktan sonra 1 kişiye 10 yıl 6 ay, 2 kişiye 9 yıl, 2 kişiye 8 yıl 9 ay, 7 kişiye 7 yıl 6 ay, 21 kişiye 6 yıl 3 ay, 1 kişiye 4 yıl 4 ay, 1 kişiye 4 yıl 1 ay, 1 kişiye 2 yıl 1 ay, 2 kişiye beraat kararı vermişiz. Mahkemelerde açılan davalar neticesinde ciddi manada hapis cezaları çıkıyor. Suç işleyenler cezalandırılmış oluyor. Dava açılan dosya sayısı artacak.”

FETÖ DOSYALARIN BAKAN SAVCI SAYISI ARTTI

Savcılık aşamasında 913 dosya olduğunu dile getiren Başsavcı Çiçekli, şu anda tutuklu sayısının 622, tutuksuz olarak şüpheli sıfatında da 2 bin 387 kişinin olduğunu belirterek, “En kısa sürede bunlar içinde dava açılacak. Suçsuz olanlarla ilişkin kararlar verilecektir. Bunu etkin ve hızlı şekilde yapmaya gayret ediyoruz. FETÖ bürosunda daha önce 2 savcı çalışırken şimdi 6 cumhuriyet savcısı çalışıyor” dedi. 

“VATANDAŞLARIMIZ HUKUKA, YARGIYA GÜVENSİN”

Davaların geciktiğine yönelik eleştirilerin olduğu konusu üzerine konuşan Başsavcı Çiçekli, en kısa sürede adaletin gerektirdiği kararların verileceğini belirtti. Başsavcı Çiçekli, açılan 726 dava içinde örgüt üyeliği, mali yapılanma, Bylock kullanımı, mütevelli heyeti içinde olmak gibi suçlamalarla dava açılanlar olduğunu belirterek, “Suç işleyenler mutlaka cezasını bulacak. Suç işlemeyenler de hiçbir zaman tedirgin olmasın. Burası hukuk devleti, gereği neyse o yapılıyor. Toplumda ‘acaba ne olacak’ algısı oluşmasın. Vatandaşlarımız hukuka, yargıya güvensin. ‘Vatandaş ne olacak halimiz’ diyor. Artık demeyecek. Kişilerle ilgili olarak hızlıca dosyalar hazırlanıp mahkemeler görülecek. Beklemeden hızlı ve etkin bir şekilde yargılama makamının önüne sunuyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim