MASKİ Genel Kurulu ikinci oturumuna su tarifesi damga vurdu. AK Parti’nin verdiği su tarifelerine zam yapılmaması, kartlı sayaçta yüzde 10 indirim tarifesinin yüzde 20’ye çekilmesi teklifi MHP grubunun ret, CHP’nin çekimser oylarına rağmen AK Parti’nin oylarıyla kabul edildi.  AK Parti’nin yatırımları engellediğini vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “MASKİ 50 milyon daha az yatırım yapacak. Manisa Büyükşehir belediyesi artı MASKİ 125 milyon liralık bir gelirden mahrum bırakılmaktadır. Daha eksik bir hizmet yapılacaktır. Hizmetlerin devam edecek. Gelir olmadan hizmet olmaz. Daha eksik yatırım olur” dedi.   

Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Kurul toplantısı ikinci oturumu Kültür Merkezi Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıda MASKİ’nin performans raporu AK Parti’nin çekimser kalmasına rağmen, CHP ve MHP grubunun oyları ile kabul edildi. Toplantıda 2018 yıl ücret tarifesi tartışmaların odağı oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Kamil Öz, 2018 yılında suya zam yapılmamasını, kartlı sayaçlarda yüzde 20 indirim uygulanmasını ve atık su bedelinin aynı kalmasını istedi. Kamil Öz, Balıkesir ve Bursa gibi belediyelerde suya zam yapılmadığını savundu.

BAŞKAN ERGÜN: “SİYASİ DAVRANIYORSUNUZ”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, hangi belediyelerin indirim yaptığının resmi belgelerini istedi Ergün, “Bana belgesini getir. Lafta düşürüyoruz, indiriyoruz ama kimsenin aldığı bir karar yok. O söylenen belediyelerle su bedellerini kaç para olduğunu, atık su bedellerinin kaç para olduğunu kamuoyuna açıklayın. Sen şov yaptın. Hepsinin raporu bizde var. Bilgi sahibi değilsiniz. Siyasi davranıyorsunuz. Siz şuanda hizmet için yoksunuz. Siz söylediğiniz komisyon raporunun reddi noktasında hizmet yaptırmamak bütçeyi ret ederek yatırımları engellemek için karar aldınız” dedi.

“YAPILACAK HİZMETLER BEKLER”

Manisalılara seslenen Başkan Ergün, bütçelerin önceden hazırlandığını, yatırımlar için birçok ihalenin yapıldığını belirterek, gelirlerin azaltılmasıyla kentteki birçok altyapı yatırımının yarım kalacağını söyledi. Başkan Ergün, şöyle devam etti “Saruhanlı’nın, Soma’nın, Köprübaşı’nın yatırımları bekler. Gördes Güneşli içme suyu bekler. Yunusemre’nin 8-9 mahallesinin altyapı ve içme suları bekler. Şehzadeler’de altyapı yatırımı bekler. Saruhanlı kanalizasyon içme suyu yatırımı bekler. Hesabını Saruhanlı’ya sen ver. Kepenekli, Kemiklidere, Sarıçam mahalleleri altyapıyı bekler. Gidin zeki başkana hesabını sorun. Gölmarmara’nın altyapısı bekler. Saruhanlı, Hacırahmanlı bekler. Halitpaşa’da vatandaşlar CHP ve AK Parti grubuna bunları sorun. Bunların hepsini projeleri hazır. İhaleye çıkma noktasındayız. Köprübaşı merkez kanalizasyon işi bekler. Demirci merkez atıksu arıtma tesisi bekler. Demirci kanalizasyon yapım işi bekler. Bütün vatandaşlarım saydıklarımı iyi dinlesin. Bu hizmetleri engelleyenin AK Parti ve CHP grubu olduğunu çok iyi bilsin. Akhisar Karaosmanoğlu sanayi sitesi, Saruhanlı Gümülceli kanalı bekler. Soma Avdan atık su arıtma tesisi bekler. Şehzadeler Yeniköy içme suyu bekler. Saruhanlı Kumkuyucak içme suyu bekler. Akhisar Zeytinliova, Gördes Kayacık kanalizasyon bekler. Bu işler ciddi işler. Şaka işi değil. Biz burada vatandaşa hizmet için seçildik. Eğer siz siyasi düşünüyorsanız biz yapmış olduğumuz hazırlıkları yaptığımız bütün proje çalışmalarını, yaptırdığımı projeleri yaptırmama noktasında bunu yapıyorsanız ben sizi vatandaşa şikayet ederim.”

“YATIRIMLARI ENGELLERSENİZ MİLLETİMİZ SEÇİMDE CEVABINI VERİR”

Hizmetlerin engelleyenlere vatandaşın seçimlerde karşılığını vereceğini söyleyen Ergün, şöyle konuştu: “ Ben bütçemi hesabı yaptım. Kamil başkan artık ortağız derken bugün burada bu yatırımları engelleyensiniz. İlan ediyorum. Engelleyen insanlarsınız. İstediğiniz kadar engelleyin. Sonuçt 16 ay sonra yapılacak seçimlerde vatandaş herkesin karşılığını verecek. O sandık sizin ne olduğunuz o gün daha iyi gösterecek size. Bütün büyükşehir belediyelerinde yapım bedeli, hizmet bedeli adı altında alına 2, 3, 6 liralar var. Biz MASKİ’yi kurduğumuzda bununla ilgili karar almamışız. Bugün yüzde 50-60 bedel alan belediyeler var. Biz bunun yüzde 40 yapıyoruz. Manisa’nın iki ay sonra atık su arıtması bitiyor. Tamı tamına 60 milyonluk yatırım. Hesap konusunda benle kimse baş edemez. Bu iş gelir gider bütçesidir. Bu arıtmaları yapmayalım mı, yıllarca il özel idareleri belediyeler nezdinde yıllarca işletmemişiniz. İşletme gider maliyetini karşılayacak parayı bulamamışınız. Biz 13 atık su tesisini işletmeye aldık ve çalıştırıyoruz.”

“HODRİ MEYDAN”

Vatandaşların bu yatırımları beklediğini anlatan Başkan Ergün, yatırımların yapılması gerektiğini söyledi. Ergün, “Gerçekçi olalım. Her şeyi TEFE, TÜFE’ye bağlayalım. Yatırımların önüne siyasi olarak geçmeyin. Siz bunlara hayır diyorsanız ben buradan hodri meydan diyorum. Yüzde 10 değil, yüzde 20 indirelim. Ama bu100 milyon daha yatırım yapılmaz anlamına gelir. Yaptırmadık diye övünün. Sunduğumuz teklife hayır diyorsanız zam artışı olmayacak, atık su arıtma artmayacak, sabit hizmet bedeli olmayacak. Onun üstüne yüzde 20 aşağı çekelim. Hodri meydan. 100 milyon daha yatırımın yapılmaması demektir. Saydığım yatırımların hiçbir olmayacak. Bu yatırımları engelleyen sizlersiniz. Siz olduğunuzu her gün söylerim, her yerde. Bu hizmetleri engellemeyin. Yapılacak olan hizmetleri bırakın yapalım. Duygusal, siyasi davranmayın. Hakkaniyetle bu ülkede elektriğe zam yok diyorsunuz hizmet bedeli noktasında yüzde 14,5 zam var. İspatlarım. Sistem iletişim bedeli adı altında ilave konulan bedeller var. Siz bunu görmezden geliyorsunuz. Enerji bakanlığının sitesinde bunlar aynen yazıyor. Yapılacak yatırımlara mani oluyorsunuz. Bütçe hazırlanmış, çalışılmış. Asfaltı, prestij caddeleri yapmayın diyorsunuz” diye konuştu.

SADECE 3 LİRALIK HİZMET BEDELİ ALINACAK

MHP Grubu adına konuşan Mehmet Güzgülü de, hizmet bedeli olarak sadece 3 lira alınacağını belirterek, “Balıkesir ve Bursa’nın belediye başkanı değişti, şov yapacaklar. Balıkesir ve Bursa’da zam oranları TEFE ve TÜFE’ye bağlı. Bizde TEFE ve TÜFE’ye bağlayalım. Bir faturada 3 lira zamdan bahsediyoruz. Yılda 20 milyon yapıyor. Bunlar komisyonlarda görüşüldü. Çok büyük zamlardan bahsedilmiyor. 3 liradan bahsediyoruz” dedi.

“SUÇU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE ATACAKLAR”

MHP’li Meclis Üyesi Faik Şentürk, “Bir vatandaş olarak konuşmak istiyorum. Ben evimde yıllık 500 liralık su kullanıyorum. Yüzde 10 yapılmış olsa 550 lira ödeyeceğim. Vatandaş MASKİ ve Büyükşehirden abone başı 5 bin lira alacaktır. Kendi ilçelerinde zam yapacaklar, Manisa’da indirim isteyecekler. Hizmetler kaldığında suçu büyüşehir belediyesine atacaklar. Seçimler yakındır, iki partiyi de telaş sarmıştır. Cengiz Ergünün önünü nasıl keseriz diye düşünüyorlar. Vatandaş ileride bu yapılanları değerlendirecektir” diye konuştu.

 MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun da, halkın çıkarlarının göz ardı edildiğini belirterek, AK Parti grubunu eleştirdi.

Kamil Öz, verdikleri önergenin ardında olduklarını, suya zam yapılmaması, kartlı sayaç abonelerinde yüzde 10 değil yüzde 20 indirim yapılması, atık su bedellerinin aynı kalması isteklerini yeniden dile getirdi. CHP’li Bilgin, “2017 fiyatlarıyla devam etmesini istiyoruz, düşünülmesini istemiyoruz. Kartlı sayaçlarda düşürülmesi taraftarı değiliz. Aynı fiyatlarla devam etsin” dedi.

ATIKSU BEDELİ DİĞER BELEDİYELERİN ÇOK ALTINDA

Ortamın gerilmesinin ardından toplantıya 15 dakikalık ara verildi. Aranın ardından konuşan Başkan Ergün, “Büyüşehir olupta kamuoyunun bilgilenmesi için atık su oranlarını söyleyeyim. Ankara su tarifesi üzerinden yüzde 50 liava atık su bedeli alıyor. Balıkesir yüzde 50 atık su bedeli alıyor. Denizli yüzde 46,5 atık su bedeli alıyor. Erzurum yüzde 50 atık su bedeli alıyor. Eskişehir yüzde 50 atık su bedeli alıyor. İzmir yüzde 81 atıksu bedeli alıyor. Kayseri 49,5 atıksu bedeli alıyor. Kocaeli yüzde 50, Konya yüzde 25, Manisa yüzde 30 alıyor. Yeni teklifimiz de yüzde 40 olarak belirlemiştik. Ordu yüzde 50, Tekirdağ yüzde 50 alıyor” dedi.

SEÇİM HESABIYLA BÜYÜKŞEHİR VE MASKİ PROJELERİ ENGELLENİYOR

Yatırımların bütçenin elverdiği ölçüde yapılacağını kaydeden Ergün,  “Bu yatırımlarda artık hangisi yapılır, hangisi yapılamaz. Bütçenin elverdiği oranda yapılması söz konusu olacak. Bunu açıklıkla söylüyorum. Herkes bunu böyle bilsin. Atalarımız vermeden almak Allah’a mahsus demiş. Toplayacaksın ki yatırım yapacaksın. Büyüme hedefini de gerçekleştiremezsin. Yatırım çoğalttığın sürece gelirlerini artırırsın. Sonuçta bir yerlerden giderleri karşılamak zorundasın. Türkiye’de 2015 yılında 30 büyükşehir belediyesi içinde bütçe performans kriterlerinde birinci olan bir büyükşehir var. 2016’da da ya birinci yada ikinciyiz. Şimdi maalesef 2018 ile ilgili hedeflerimizin planlamasını yaptığımız bir noktada iş tamamen siyasi düşünülerek önümüzdeki 16 ay sonra bir seçim hesabı yapılarak burada büyükşehrin yapmış olduğu, MASKİ’nin yapacak olduğu yatırımların engellenmesi ile karşı karşıyayız. İşin özü budur. Kamuoyu bunu böyle bilsin. Cengiz Başkan sen çok çalıştın dur bakalık diyor iki parti. Kamuoyunun bunu iyi idrak etmesi lazım. Bin 500 aracımız var. Bu hizmetleri suyla yapmıyoruz. Mazot kullanıyoruz. Asgari ücret, memura yapılan zammı görmeyeceğiz, mazota yapılan zammı görmeyeceğiz. Meclisin alacağı kararlar başımın üstüne” diye konuştu.

125 MİLYON LİRALIK GELİRDEN MAHRUM BIRAKTILAR

3 lira hizmet bedelinin alınması, atıksu bedelinin yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarılması isteğinin diğer belediyelere göre fazla olmadığını kaydeden Ergün, “ MASKİ 50 milyon daha az yatırım yapacak. Manisa Büyükşehir belediyesi artı MASKİ 125 milyon liralık bir gelirden mahrum bırakılmaktadır. Daha eksik bir hizmet yapılacaktır. Hizmetlerin devam edecek. Gelir olmadan hizmet olmaz. Daha eksik yatırım olur” dedi. 

Konuşmaların ardından kartlı sayaçta yüzde 10 indirim tarifesinin yüzde 20’ye çekilmesi, teklifi MHP grubunun ret, CHP’nin çekimser oylarına rağmen AK Parti’nin oylarıyla kabul edildi.

Editör: TE Bilişim