Science Alert'e göre, uzmanlar 2036'da dünyamıza çarpabilecek 500 metre çapındaki bir göktaşıyla ilgili çalışmalara başladılar. 2023 PDC adı verilen bu göktaşının atmosferi aşarak dünyamıza çarpma potansiyeli olduğu belirtiliyor ve bu felakete karşı hazırlık yapmak için 12,5 yılımız olduğu ifade ediliyor.

Bilim insanları, eğer bu göktaşı dünyaya çarparsa, dokuz kilometre çapında ve neredeyse bir kilometre derinliğinde bir krater oluşturabileceğini öngörüyor. Çarpmanın atmosfere büyük miktarda ısı yayacağı ve ardından düşen parçaların yangın fırtınalarına neden olabileceği de belirtiliyor.

Ayrıca, eğer göktaşı okyanusa düşerse, devasa dalgaların oluşabileceği ve dünya liderlerinin bu duruma karşı önlemler alması gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor.

Fed yeni faiz kararını açıkladı Fed yeni faiz kararını açıkladı

Dünyaya Düşerse Ne Olur?

NASA, potansiyel olarak tehlikeli bir göktaşının dünyamıza yaklaştığını sıkça duyuruyor. Ancak dev bir göktaşı düştüğünde neler olabileceği konusunda Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi'nin raporuna göre:

- 1 ila 10 metre çapındaki bir göktaşı çarparsa: Çarpışma önceden belirlenebilir ve insanlara gerekli önlemler alınması konusunda uyarı yapılabilir. Maddi zararlar ve iletişim aksaklıkları olabilir.

- 10 ile 25 metre arasındaki göktaşı: Bu boyuttaki bir göktaşı düştüğü bölgede ciddi zararlara yol açabilir. Bölgedeki insanlar önceden tahliye edilir, aksi takdirde ölümler olabilir.

- 25 ile 100 metre arasındaki göktaşı: Bu durumda kitlesel panik, bina yangınları, toplumsal çatışmalar ve büyük ölüm ve yaralanmalar yaşanabilir.

- 100 metreden büyük göktaşları: İnsanlık, büyük göktaşlarını önceden tespit edebilirse ve önlemler alabilirse, büyük felaketleri önleyebilir. Ancak bu mümkün olmazsa, on binlerce ölümle sonuçlanabilecek büyük bir felaket yaşanabilir.

Editör: Onur Yılmaz