Eramus+ programı kapsamında Prios Vest AS (Norveç) koordinatörlüğünde Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliğiyle 2022 yılında başlatılan "Göçmen Kadınlar için Finansal Okuryazarlık (FLY)" projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Meslek hayatının son sergisinde Züleyha öğretmene duygu dolu sürpriz Meslek hayatının son sergisinde Züleyha öğretmene duygu dolu sürpriz

İşletme Fakültesi’nde düzenlenen panelde, projede göçmen kadınların finansal okuryazarlık düzeyinin arttırılması hedeflendi.  Projenin ana hedef grubu düşük düzeyde finansal okuryazarlık, bilgi ve yeterliliklere sahip kadınlar olarak belirlendi. 

Yunanistan, Romanya ve İspanya'dan da ortaklar bulunan projede, özellikle finansal yönetim konusunda düşük okuryazarlık seviyesine sahip kadınlara eğitim fırsatları sunuldu. Kapanış toplantısında proje hakkında bilgi verildi ve göçmen kadınların sorunlarından bahsedildi.

Bu proje ile özellikle finansal yönetim konularında düşük okuryazarlık becerisine sahip göçmen ve mülteci kadınlar için finansal okuryazarlık öğrenme fırsatları yer alıyor. Proje temel yaşam becerilerini geliştirmek ve istihdam, sağlık ve sosyal beklentilerini geliştirmek adına yetişkin kadın göçmenler için yeni beceri geliştirme yolları sunuyor.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hatice Yurtsever, okuryazarlık denilince akla çok konu geldiğini finansal okuryazarlıkta bunlardan biri olduğunu belirtti. Yurtsever, kişinin kendi gelir giderini bilmesi, tasarruf yapabilmesinin finansal okuryazarlık olarak algılandığını kaydetti. Yurtsever, “Projemizin amacı göçmen kadınların finansal okuryazarlık konusunda farkındalık oluşturmak, o konuda bilgilendirmektir. 18 aylık projeyi Şubat ayı sonunda tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Selcan Etyemez Uslu, yabancı uyruklu kadınların en büyük sorununun barınma olduğunu belirtti. Uslu, yaşanan vakalarla ilgili örnekler verdi.  Doç. Dr. Duygu Alptekin, göçmen ve kadın olmak konulu bir sunum gerçekleştirdi. Alptekin, özellikle göçmen kadınların çok büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını açıkladı.

Muhabir: Özkan ÇELİK