Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Sinan Aktaş, 2017 İşgücü Piyasası Araştırması raporu sonuçlarını açıkladı. Aktaş, İşgücü Piyasası Araştırması raporunun her yıl işyerleri ziyaret edilerek işverenlerin önerileri doğrultusunda oluşturulan bir rapor olduğunu ifade etti. Aktaş, “Bu rapor kurumumuz tarafından işgücü piyasasında mevcut ve gelecekte beklenen mesleki değişim ve gelişimlerin izlenmesi ile işgücü piyasasının işverenlerimizin ihtiyaç duyduğu meslek ve becerilerinin tespit edilmesi amacıyla hazırlanmıştır” dedi. Aktaş, program kapsamında, 3 Nisan 2017 ve 5 Mayıs 2017 tarihleri arasında bin 119 işyerinin, işgücü piyasası araştırması kapsamında ziyaret programına alınmış olduğunu, fakat bazı işyerlerinin kapalı olması sonucu, bin 59 işyerinin ziyaret edilerek anket çalışması uygulaması gerçekleştirildiğini dile getirdi.

EN FAZLA İŞ AÇIĞI OLAN MESLEK: BEDEN İŞÇİLİĞİ

Araştırma kapsamında elde edilen veriler hakkında açıklamada bulunan Aktaş, “Sektörlere göre çalışan sayıları incelendiğinde 469 işyeriyle, en fazla işyerine sahip sektör, imalat sektörü olmuştur ve çalışan sayısı olarak da 49 bin 288 kişi ile imalat sektörü ilk sıradadır” şeklinde konuştu. Aktaş, dadın çalışan sayısının erkek çalışan sayısından fazla olduğu iki sektörün ise, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri ve eğitim sektörleri olduğunu vurguladı. Oluşturulan rapora göre, iş açığı olan meslekleri açıklayan Aktaş, “İlimizde en fazla iş açığı olan mesleklerin başında beden işçisi geliyor” dedi. Aktaş, diğer iş açığı olan mesleklerin ise, makineci (dikiş), madenci, montaj işçisi (havalı tornavida), plastik enjeksiyon üretim elemanı, metal mamuller montaj işçisi, CNC torna tezgahı operatörü, plastik profil üretim operatörü(ekstrüzyon), pres tezgahı operatörü (kesim), teneke kutu imal işçisi olduğunu belirtti.

NET İSTİHDAM ARTIŞI VE AZALIŞI TESPİT EDİLEN MESLEKLER BELİRLENDİ

Aktaş, araştırma kapsamında işverenlere son 1 yıl içerisinde hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektiklerinin ve temin edilemeyen eleman sayısının sektörlere göre dağılımının da tespit edildiğini vurguladı. Rapora göre net istihdam artışı ve azalışı beklenen mesleklerin de belgelendiğinin altını çizen Aktaş, “Ekonomilerde gelecek dönem istihdam eğilimini belirlemek, işgücü piyasasında oluşacak dalgalanmaları önceden görmek ve bunlara yönelik politikalar geliştirmek için önemli bir araçtır” diye konuştu. İşverenlere, işgücü araştırmaları ile bir sonraki yıl öngördükleri istihdam tahminlerini meslek bazında sorarak gelecek dönem istihdam eğilimleri tespit edildiğine vurgu yapan Aktaş, net istihdam artışı beklenen mesleklerin ise, makineci (dikiş), plastik enjeksiyon üretim elemanı, makineci genel, madenci (genel) güvenlik görevlisi, metal mamuller montaj işçisi, beden işçisi (inşaat), akü işçisi, inşaat işçisi ve temizlik görevlisi olduğunu ifade etti. Aktaş, net istihdam azalışı beklenen mesleklerin de, yemekhane servis işçisi, sekreter, düş dikiş makineci, tır-çekici şoförü, ayakçı (tekstil), depo işçisi, makine montajcısı, ahşap kalıpçı, aşçı ve otobüs muavinliği olduğuna dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim