İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Beypazarı Maden Suyunun içerisinde yüksek miktarda bor bulunduğu ve tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Konu tartışmalara neden olurken, firma yetkililerinden açıklama geldi. Yağışlardan oldukça etkilenen yeraltı kaynak sularının değerlerinin dönemsel olarak değiştiğini, içeriğindeki mineral değerlerinin artışlar ve azalmaların da olağan olduğunu kaydetti.

Teröristler eylem hazırlığındaydı… MİT’ten Hakurk’ta operasyon! Teröristler eylem hazırlığındaydı… MİT’ten Hakurk’ta operasyon!

Profesör Müezzinoğlu’ndan Beypazarı Açıklaması

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran bu iddiaya Manisalı Prof. Dr. Talha Müezzinoğlu sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Talha Müezzinoğlu’nun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Beypazarı Maden Suyunun, içeriğinde bor ile ilgili bir veri olmadığını kaydetti.

Haberde borun yüksek olduğunu, içeriğinde bor ile ilgili bir veri olmadığını belirten Müzezzinoğlu, Balıkesir bor maden bölgesi köylerinde yaşayanların kanında 6 kat yüksek bor olmasına rağmen saptanmış bir hastalıkları olmadığını belirtti.

MADEN SULARINDA BOR’A DEĞİL SODYUM’A BAKIN

Maden sularında Bor’a değil, Sodyum’a bakmayı öneren Müezzinoğlu, değerin ne kadar düşükse, o kadar iyi olduğunu belirtti. Müezzinoğlu böbrekler için de tavsiye de bulundu, Soda içerken, yanında da su içmeyi önerdi.

Talha Müezzinoğlu’nun sosyal medya üzerinden yaptığı tam açıklama şu şekilde;

#beypazarı ile ilgili üşenmedim gidip içeriğine baktım. Bor ile ilgili bir veri yok. Dahası ilgili haberde borun yüksek olduğu söyleniyor ancak yine veri yok. Ne kadar yüksek? Otoriteler arasında üst limit konusunda farklılık var. Birine normal olan diğerine yüksek Daha önce de yazdım Balıkesir #bor maden bölgesi köylerinde yaşayanların kanında 6 kat yğksek bor olmasına rağmen saptanmış bir hastalık yok.

Bu durumda dünyaya soda satan İsviçre nin bir başka ülke sodası hakkında bilime ters düşmeden ekonomik karar alması mümkün. Yine yazdım; 25 yıl önce de Almanya kısırlık yapıyor diye bor ithaline kota koymuş, deterjanlardaki miktarı azaltacağını açıklamıştı.

Yaptığımız çalışmada kısırlık yapmadığını bilimsel olarak kanıtlamıştık (önceki X paylaşımlarımda kaynak verdim). Ez cümle siz maden sularındaki #bor a değil #sodyum a bakın. Ne kadar düşükse o kadar iyidir. Ayrıca soda içtiğinizde de yanında su için (önünden ardından). Konsantre her şey böbrekleri yorar NOKTA!

Muhabir: Özkan Çelik