Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülden Karaoğlu, çocuklarda iştahsızlık sorununu ele alarak, bu durumun obezite riskini artırabileceği konusunda uyarılarda bulundu. İştahsızlık sorununun genellikle 4-24 aylar arasında ortaya çıktığını belirten Karaoğlu, ailelere çocuklarının beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri çağrısında bulundu.

Çocuklarda İştahsızlık Belirtileri

Uzman Dr. Karaoğlu, çocuklarda iştahsızlık belirtilerini açıklarken, çocukların sadece belirli gıdaları tercih etmeleri, yeni gıdalara karşı endişe duymaları ve yemek masasında huzursuzlanmalarının iştahsızlık belirtileri olduğunu ifade etti. Normal bir çocuğun yeme alışkanlıklarının her gün değişebileceğini söyleyen Karaoğlu, özellikle az yeme, yavaş yeme, sık sık seçicilik gösterme gibi belirtilerin en az üçünün bir arada bulunması durumunda iştahsızlıktan söz edilebileceğini vurguladı.

Neofabi (Yeme Korkusu) Nedir?

Yeni gıdalara geçiş dönemlerinde çocuklarda "neofobi" yani yeme korkusu yaşanabileceğini belirten Karaoğlu, bu dönemde annelerin çocuklarına karşı sabırlı ve anlayışlı olmalarının önemine değindi. Ayrıca, çocuklarına yeni gıdaları sevdirmek isteyen ebeveynlere, bilinen gıdalara benzer yeni gıdaları karıştırarak sunmalarını tavsiye etti.

‘Sessiz katil’ olarak anılıyor… Hiç belirti göstermiyor! ‘Sessiz katil’ olarak anılıyor… Hiç belirti göstermiyor!

Yemek Baskısı Obezite Riskini Arttırıyor

Uzman Dr. Gülden Karaoğlu, beslenme konusunda ailelere önerilerde bulunurken, zorlamadan ve baskı yapmadan çocukların gıda alımının kontrol edilmesi, model olma ve cesaretlendirme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade etti. Zorlamanın kısa vadede etkili olabileceğini ancak uzun vadede çocuğun kontrol yeteneğini azaltarak obezite riskini artırabileceğine dikkat çeken Karaoğlu, çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak için duyarlı bir yaklaşımın önemine vurgu yaptı.

 

Kaynak: İHA