Jamie Scott adlı iki çocuk babası, 2021 Nisan ayında COVID-19 aşısı sonrası beyninde pıhtı oluşması ve kalıcı hasar nedeniyle çalışamaz hale gelmesinin ardından ilaç devi AstraZeneca'ya dava açtı.

Benzer sorunları yaşadığını iddia eden 51 kişi de mahkemeye başvurunca, olay toplu bir davaya dönüştü. Avukatlar, AstraZeneca-Oxford aşısının "kusurlu" olduğunu ve birçok ailenin üzerinde yıkıcı bir yan etkiye neden olduğunu öne sürüyor; ancak AstraZeneca bu iddiaları reddediyor.

AstraZeneca, ilk başta davaya verdiği yanıtta "Sorunun aşıdan kaynaklandığını kabul etmiyoruz" demişti. Ancak yoğun hukuki mücadelelerin ardından, Şubat ayında verdiği savunmada, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği aşının nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceğini itiraf etti.

Suudi Arabistan vizesi olmayıp hacca gidene ceza uygulayacak! Suudi Arabistan vizesi olmayıp hacca gidene ceza uygulayacak!

TTS Nedir?

Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome (TTS) olarak adlandırılan bu durum, özellikle AstraZeneca ve Johnson & Johnson gibi COVID aşılarıyla ilişkilendirilir. TTS, kan pıhtılarının oluştuğu ve trombosit sayısının düştüğü bir tıbbi durumdur.

Bu pıhtılar genellikle vücudun çeşitli bölgelerinde, özellikle beyin, karın veya derin venlerde oluşabilir. TTS'nin mekanizması tam olarak anlaşılmamış olsa da, aşı ile bağlantılı olduğu düşünülen bir bağışıklık yanıtıyla ilişkilendirilir. Özellikle, aşıdan sonra vücudun bağışıklık sistemi, trombositleri hedef alan antikorlar üretebilir ve bu da trombositopeniye (düşük trombosit sayısı) ve kan pıhtılarının oluşumuna yol açabilir.

 

Kaynak: Haber Merkezi