Günümüzde birçok iş kolunun otomasyona ve dijitalleşmeye geçişiyle yazılım mühendislerine talep arttı. Bu noktada yazılım mühendisi maaşları 2024 yılında ne kadar sorusuna cevap aranıyor.

Yazılım mühendislerinin kazancı ve bu meslek grubu hakkında bilinmesi gerekenleri listeledik. Detaylar ilerleyen satırlarda...

Yazılım Mühendisi Maaşları 2024

Teknolojinin gelişmesiyle yeni meslek dalları ortaya çıkmıştır. Yazılım mühendisliği de bu mesleklerden biridir. Yazılım mühendisleri, gerekli yazılım sistemlerini geliştirir ve bunların takibini yapar.

Yazılım mühendisi maaşları çalışma alanı ve şirketlere göre değişiklik gösternektedir.

Özel sektör yazılım mühendisi maaşı 2024 yılında ortalama şu şekildedir:

  • Yazılım Mühendisi Maaşı 2024: 30.000 TL-80.000 TL aralığındadır.

Yazilim Muhendisi Maaslari 4

Kıdemlerine Göre Yazılım Mühendisi Maaşları

Yazılım mühendislerinin maaşı çalışma sürelerine göre değişir. Yazılımcının tecrübesi arttıkça maaşı da artış gösterir. Kıdemlerine göre yazılım mühendisi maaşlarını yazalım…

Kıdemlerine göre yazılım mühendisi maaşları aşağıdaki gibidir:

Pozisyon

Maaş

Yeni Mezun Yazılım Mühendisi

30.000 TL-40.000 TL

Kıdemli Yazılım Mühendisi (2-5 yıl)

45.000 TL-65.000 TL

Tecrübeli Yazılım Mühendisi (5-10 yıl)

55.000 TL-97.000 TL

Tecrübeli Yazılım Mühendisi (10 yıl ve üzeri)

73.000-120.000 TL

Yazılım Test Mühendisi Maaşları

Yazılım test mühendisleri, yazılım mühendislerinin yazılımlarını test eder. Uygulamadaki hataların bulunması, yazılan kodların kalitesinin sorgulanması gibi uygulama için önemi büyük olan görevlerde çalışır. Yazılım test mühendislerinin maaşları, yazılım mühendisleri seviyesindedir.

Yazılım test mühendisi maaşları şu şekildedir:

  • Yazılım Test Mühendisi Maaşı: 33.000 TL-55.000 TL civarlarındadır.

Yazilim Muhendisi Maaslari 3

Gömülü Yazılım Mühendisi Maaşları

Elektronik aletlerin geliştirilmesi için çalışan gömülü yazılım mühendisleri, akıllı cihazlara akıllı olma özelliği kazandırırlar. Bu doğrultuda bu cihazlarla ilgili her aşamada görev alırlar. Gömülü yazılım mühendisi maaşları merak edilen konular arasındadır. Şimdi gömülü yazılım mühendisi maaşlarını yazalım.

Gömülü yazılım mühendisi maaşları yaklaşık olarak şu şekildedir:

  • Gömülü Yazılım Mühendisi Maaşı 2024: 39.000 TL-55.000 TL arasındadır.

Yazilim Muhendisi Maaslari 5

Freelancer Yazılım Mühendisleri Ne Kadar Kazanıyor?

Yazılım mühendisliği yalnızca bir bilgisayara sahip olunarak yapılabilecek bir meslek. Bu nedenle bu mühendislik dalında freelance çalışma şekliyle çalışan kişilerin sayısı oldukça fazla.

Herhangi bir firmaya bağlı olmadan çalışan freelancer yazılım mühendislerinin maaşı, mühendisin aldığı iş sayısına göre değişkenlik gösteriyor. Tanınan ve işinde deneyimli bir freelancer yazılım mühendisi, bir şirkete bağlı çalışan yazılım mühendisinden daha fazla kazanabiliyor. Bu sektöre yeni giren bir yazılım mühendisi freelance çalışma stiliyle cüzi miktarda para elde edebiliyor.

Yurt Dışında Yazılım Mühendisi Maaşları

Yazılım mühendisleri yurt dışında yüksek bir gelir elde ederler. Özellikle teknolojik bakımdan gelişmiş olan ülkeler yazılım alanına geniş yatırımlar yaparlar. Bu nedenle yazılım mühendisleri maaşı yurt dışında yüksektir.

Yurt dışında yıllık yazılım mühendisi maaşları ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • ABD: 106.000 Amerikan doları
  • Kanada: 58.000 Kanada doları
  • Birleşik Krallık: 45.000 İngiliz sterlini
  • Almanya: 59.000
  • Fransa: 60.000 euro
  • Avustralya: 100.000 Avustralya doları
  • Finlandiya: 80.000 euro
  • İrlanda: 70.000 euro
  • Estonya: 60.000 euro
  • Portekiz: 50.000 euro

Yazilim Muhendisi Maaslari 2

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisi; bilgisayar sistemlerinin tasarımı yapar ve bu sistemleri geliştir. Ayrıca tasarladığı sistemi test eder ve sistemin bakımını üstlenir.  

Yazılım mühendisleri içinde bulunduğu yazılım projelerinin gereksinimlerini analiz etmekle görevlidir. Bu doğrultuda tasarım yapar, kod yazar. Böylelikle proje sürecini yönetir. Yazılım mühendisleri bir ekip içinde çalışır. Çalıştığı ekiple iş birliği yaparak projenin başarılı şekilde sonuçlanmasını sağlar.

Yazılım mühendislerinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İstenen yazılımı anlamak ve ihtiyaçlarını belirlemek
  • Yaptığı analizler sonucunda doğru uygulamayı seçmek
  • Yazılımın taslağını çizmek
  • Tasarlanan yazılımın programları için programcılarla iletişim içinde olmak
  • Tamamlanan yazılımı kullanıcıya sunmak
  • Sunulan yazılım konusunda kullanıcıya eğitim vermek
  • Yazılımın kullanımı sırasında ortaya çıkan sorunları ortadan kaldırmak

Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?

Yazılım mühendisliğinin rağbet gördüğü günümüzde yazılım mühendisliği ne kadar kazanıyor sorusunun yanında yazılım mühendisi nasıl olunur sorusu da sorulmaktadır. Yazılım mühendisi olmak için farklı yollar mevcuttur. Bunlar şöyledir:

  • Yazılım mühendisi olmak için Bilgisayar Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği Bölümleri kazanılarak bu bölümler başarılı şekilde bitirilmelidir.
  • Üniversitenin ilgili bölümlerini okumak dışında yazılım mühendisliği için gerekli olan programlar öğrenilerek de bu alanda çalışılabilir. Yani Python, Java, C++, Ruby, JavaScript gibi programlara hâkim olup iş ilanlara başvurarak yazılım mühendisi olunabilir. Ama unutulmamalıdır ki son dönemlerde iş ilanları ilgili bölümleri okuyan kişiler için açılmaktadır.

Yazılım Mühendisi Hangi Alanlarda Çalışabilir?

Yazılım mühendisleri, bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı sektörlerde çalışabilir. Günümüzde bilgisayarın her sektöre girdiği hesaba katılırsa yazılım mühendislerinin çalışma alanlarının ne kadar geniş olduğu bulunabilir. Ayrıca yazılım mühendisleri hem özel sektörde hem de kamuda kendilerine yer bulabilirler.

Bütün bunların yanında yazılım mühendislerine daha geniş çerçevede yer veren çalışma alanları mevcuttur. Yazılım mühendislerinin çalışma alanları şunlardır:

  • Telekomünikasyon
  • Otomotiv
  • Bankacılık
  • Sağlık Bilgi Sistemleri
  • Elektronik Savaş ve Savunma Sistemleri
  • Yapay Zeka
  • Uzay Teknolojisi

Sık Sorulan Sorular

Yazılım mühendisi maaşları ile ilgili sık sorulan soruları sizler için cevapladık…

En Fazla Yazılım Mühendisi Maaşı Ne Kadar?

Yazılım mühendisi maaşları; kıdem, çalışma süresi, iş yerinin maaş politikası gibi faktörlere göre farklılaşır. Bütün bunların yanında en fazla yazılım mühendisi maaşı ne kadar sorusuna 120.000 TL-150.000 TL aralığını vermek mümkündür.

Yazılımcılar Kaç Saat Çalışır?

Yazılım mühendislerinin belirli bir çalışma saati yoktur. Çalışılan şirketin çalışma saati politikasına göre yazılımcıların kaç saat çalıştığına bakılabilir. Yazılım mühendisleri uzaktan çalışma prensibiyle de çalışabilecekleri için esnek çalışma saatlerine sahiptirler.

Düğün sezonu öncesi uyarı geldi! Sahtesine dikkat! Düğün sezonu öncesi uyarı geldi! Sahtesine dikkat!

Yazılım Mühendisliği İş İmkanları Nasıl?

Teknoloji çağında olduğumuz düşünülürse yazılım mühendislerinin iş imkanlarının geniş olduğu söylenebilir. Dijitalleşen dünya ile bilgisayar sistemleri her iş sektörüne girmiş durumdadır. Bu nedenle bilgisayar sistemlerinin yazılım kısmını içeren bir işe sahip olan yazılım mühendisleri gerekli özveri ve disiplin sonucunda kolaylıkla iş bulabilirler.

Muhabir: Özkan Çelik