Köprü ve Otoyollara Zam: Karayolları Genel Müdürlüğü, 2024 yılında kamuya ait otoyol ve köprülere yüzde 76, Yap-İşlet-Devret (YİD) projelerine yapılanlara yüzde 50 oranında zam uyguladı. Otomobil için en düşük geçiş ücreti 9 TL, en yüksek geçiş ücreti 84 TL olarak belirlendi. YİD projelerine ait köprülerin otomobil geçiş ücretleri ise; Osmangazi Köprüsü'nde 290 TL, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 295 TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 35 TL olarak belirlendi.

MTV Zammı: Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarları, 1 Ocak itibariyle yüzde 58,46 oranında arttı. Cumhurbaşkanı, yeniden değerleme oranında indirim yetkisini kullanmadı. MTV zammıyla ilgili detaylar, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete'de ilan edildi.

zz3jpg-uQg8ObrPOEOdybSGdOFSbw

Üzüm bağlarında ürün alınmadan önce neler yapılır? Manisalı uzman anlattı! Üzüm bağlarında ürün alınmadan önce neler yapılır? Manisalı uzman anlattı!

Değerli Kağıtlara Zam: 2024 yılında ehliyet, yeni ve kayıp kimlik kartları, pasaport, motorlu araç tescil belgesi fiyatları arttı. Örneğin, kimlik kartları 130 TL, sürücü belgeleri 990 TL, pasaport defteri bedeli ise 790 TL oldu.

Trafik Cezaları: Vergi, harç ve cezalarda yeniden değerleme oranında (yüzde 58,46) artış yaşandı. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 1506 TL'ye, hatalı park cezası 690,89 TL'ye yükseldi. Hız sınırını aşmanın cezaları da artış gösterdi.

Alkol ve Akaryakıt Zammı: 3 Ocak tarihinde beklendiği gibi, akaryakıt ve alkol ürünlerine uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarına altı aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında zam geldi. Bu durum, benzinde ve motorinde fiyat artışlarına neden oldu.

Özel İletişim Vergisine Zam: 1999 Gölcük depremi sonrasında uygulanan Özel İletişim Vergisi, yeni yılda yüzde 53,8 oranında artırılarak 260 TL'den 400 TL'ye yükseltildi.

Vatandaşlar, artan hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısıyla mücadele etmek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Editör: Diyar Aslan