Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta, emeklilere zam oranının yükseltilmesini, en düşük maaşın artırılmasını ve işverenlere asgari ücret desteği ile sigorta prim desteği gibi kritik konuları içeren kanun teklifi görüşülecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı son Kabine toplantısında, SSK ve Bağkur emeklilerine 6 aylık enflasyon farkı olan yüzde 37,57'nin üzerine yüzde 5 ek zam yapılacağı duyurulmuştu. Ayrıca en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildiği belirtilmişti.

20 gündür kayıptı... Cesedi gömülü halde bulundu 20 gündür kayıptı... Cesedi gömülü halde bulundu

Bu kapsamda, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülecek. Teklif, SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranını yüzde 42,60'a çıkarmayı öngörüyor.

Kanun teklifinde işverenlere yönelik olarak asgari ücret desteği 700 liraya çıkarılırken, sigorta primi desteğinin süresi de uzatılıyor. İlave kadın ve genç istihdamı sağlayan işverenlere yönelik destek ise 2 yıl daha uzatılıyor.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılırken, bu ödenekten yararlanmak için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 450 güne indiriliyor. Genel salgın durumu, kısa çalışma gerekçesi olarak yasaya ekleniyor.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi ve oylanmasının ardından kanun yasalaşacak. Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra ise zam farkları emeklilerin maaşlarına yansıtılacak. Meclis'te görüşülecek kanun teklifi, çalışma hayatını olumlu yönde etkilemeyi hedefliyor.

Kaynak: Özkan ÇELİK