Anayasa değişikliği teklifiyle birlikte milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkacak. Vekil sayısının artmasıyla birlikte Manisa'nın da bu değişiklikten etkilenmesi bekleniyor. Son iki seçime kadar 10 vekil, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde 9 vekil çıkaran Manisalılar, yeni teklifle birlikte sayının tekrar artmasını bekliyor.
AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifi, 9 gün süren görüşmelerin ardından geçen cuma TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edilmişti. Teklifin görüşmeleri Pazartesi günü başlayacak. Cumhurbaşkanı onayından da geçtikten sonra referanduma gidilmesi bekleniyor.
Anayasa değişikliğinin en önemli maddeleri arasında milletvekili sayısının değişmesi yer alıyor. Anayasadaki 2709 sayılı kanunun 75. maddesinde yer alan 'beşyüzelli' ibaresi 'altıyüz' şeklinde değiştirildi. Yani milletvekili sayısı 600'e çıkıyor.
Vekil sayısının 600'e çıkması durumunda Manisa'ya nasıl yansıyacağı ise şimdiden merak konusu oldu. Bilindiği gibi son seçimlere kadar 10 milletvekili çıkaran Manisa, 5 Şubat 2015'te YSK tarafından açıklanan sayılara göre 9 milletvekili çıkarmıştı.
Yeni anayasa teklifiyle 50 vekil daha Meclis'e gidecek. Ancak bu artıştan Manisa'nın yararlanıp yararlanmayacağı ise şu an için netlik kazanmadı. Referandumun ve ardından gerçekleştirilecek olası bir seçim öncesinde rakamın açıklanması bekleniyor.
Bir kesime göre ise Manisa'nın vekil sayısı yine 10'a çıkacak. Vekil sayısının kıl payı bir farkla sayının 9'a düştüğünü, sayının 600'e çıkması durumunda Manisa'dan tekrar 10 vekil çıkacağı beklentileri ağırlık kazanmış durumda.
Editör: TE Bilişim