Emniyet Müdürü Aktaş’tan özel öğrencilere ziyaret Emniyet Müdürü Aktaş’tan özel öğrencilere ziyaret

Manisa ve ilçelerde bulunan plaka basım atölyelerinde karekodlu plakalar basılmaya başlandı.  1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olan yeni uygulama, yeni satılan veya devredilen araçlar için tescil işlemi sonrası çıkartılacak motorlu taşıt plakalarının karekodlu hale getirilmesini içeriyor.

Manisa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Karaağaç,  araç plakalarında yeni yıl itibarıyla karekod uygulamasına geçildiğini belirtti. Karaağaç, “Yeni bütün plakalarda karekod ve seri numarası olacak. Basılan plaka Emniyet Genel Müdürlüğü sisteminde görülecek. Buradaki amaç sahte plakanın önüne geçilmesidir. Bu uygulama sahte plaka kullanımını engelleyecek. Her plakada üretildiği tarih, seri numarası ve üretim yeri gibi bilgiler elektronik ortama kaydedilecek. Böylece plaka takibi ve kontrolü daha sağlıklı bir şekilde yapılabilecek. Bu yenilik ve uygulama trafik güvenliğini sağlayacak. ” dedi.

SAHTE OLARAK ÜRETİLEN PLAKALAR ARTIK DEVRE DIŞI KALACAK

Yapılan değişiklikle TŞOF tarafından üretilen ve odalar tarafından basılan plakaların 1 Ocak 2024’ten itibaren karekod seri numarasına sahip şekilde işlem görmeye başladığını Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın,  “Bu yenilik plakaların federasyonumuz tarafından üretilip üretilmediğini takip etmek için yeni bir otomasyon sistemi kurulmasını gerektirmiştir. Bu otomasyon sistemi sayesinde üretilen her bir plakanın üretime girdiği andan, muhatabına teslim edilinceye kadar federasyonumuz çatısı altında geçen yaşam döngüsü her aşamada takip edilecek ve kayıt altına alınacaktır. Plakanın hangi seri numarası ile ne zaman üretildiği, hangi odaya gönderildiği gibi bilgiler elektronik ve otomatik olarak üretilecek ve ilgililerin kullanımına açılacaktır. Bu işlemler yapılırken, Karayolları Trafik Kanunun 131. Maddesi ile federasyonumuza verilen görevin eksizsiz yerine getirilmesi, plaka basım sisteminde görev alan personelimizin hukuki güvence altına alınması, yapılan maddi hataların önlenmesi sağlanmış olacak ve en önemlisi de sahte olarak üretilen plakalar artık devre dışı kalacaktır.”

Kaynak: Almıla Nur Berilğen