Başkan Zeyrek’ten Kula çıkarması Başkan Zeyrek’ten Kula çıkarması

Manisa Tabip Odası Dr. Hasan Semih Bilgin, genele kurula katılımın az olduğunu belirterek, katılan herkese teşekkür etti.

Bilgin, Manisa Tabip Odası’nın 70 yıllık tarihi boyunca emek veren, hayatını kaybeden meslektaşları saygıyla andı. Bilgin, “Manisa Tabip Odası’nın 70 yıllık tarihinde emek vardır, dayanışma vardır, örgütlü mücadeleye inanç vardır. Bu ruh dünden bugünlere bugünlerden de yarınlara aktarılarak devam edecektir ve etmelidir de. 2022-2024 dönemi başında göreve gelirken haklarımızın meslek  onurumuzun geleceğimizin, hastalarımızın sağlık ve yaşam hakkının, modern ve bilimsel tıbbın, laik-demokratik ve sosyal bir hukuk devletinin, Atatürk devrimlerinin, temiz bir çevrede özgürlük içinde yaşama talebinin Cumhuriyet topraklarında barış içinde yaşamanın Tıbbıyenin toplumcu, ilerici, aydınlık yüzünü, etik değerlere bağlılığını ve dayanışmayı hayata geçirmenin savunucusu olacağımızı deklere ettiğimiz ilkelerle yola çıktık. Her ne kadar mevcut sağlık sistemi, odamızın meslektaşlarımıza ulaşma ve onlarla ilişki kurmayı zorlaştırsa da sahada çalışan tüm meslektaşlarımızın hem bireysel hem de oldukça hakim olduğumuzu düşündüğümüz genel sorunlarını görünür kılma ve bunlara ilişkin tutum almaktan kaçınmadık. Göreve başladığımızda pandeminin ağır yükünü taşımaktan yorgun bir toplum ve sağlık emekçileri bu yükün etkilerini henüz üzerinden atamadan 6 Şubat 2023 Maraş depremleri ile karşı karşıya kaldı. 100 binin üzerinde canımızı kaybettiğimiz, binlercesinin yaralandığı çok geniş bir coğrafyada yıkıcı etkilere yol açan, milyonların temel ihtiyaçlarını karşılama, barınma ve halk sağlığı sorunlarıyla yüz yüze kaldığı ve halen de yaraların beklenen düzeyde sarılamadığı bir süreçte faaliyet yürüttük” dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Sistemi tahribatı devam ediyor

2003 yılında uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Sisteminin oluşturduğu tahribatının günümüzde hala devam ettiğini vurgulayan Başkan Bilgin, “Bir yandan halkın nitelikli sağlık hizmetine ulaşma beklentisini artıracak düzeyde niteliği düşen, niceliği artan bir sağlık hizmeti diğer yandan bir yana en temel halk sağlığı ihtiyacı olan aşı temininde bile endişe verici becerisizlik yaşanıyor. Biz hekimler ve sağlık çalışanları için, iş yükü sürekli artan, güvenli ve güvenceli çalışma ortamları talebini karşılamayan, bizim için en yakıcı sorunlarımızdan şiddetin devam ediyor. Yıllık muayene başvurusunun 1 milyara dayandığı, acil başvurularının 120 milyonla dünyada nüfusundan fazla acil başvurusu olan tek ülke olduğu, basamak sisteminin çalışmadığı, sağlık hizmeti yükünün yüzde 60’nın 2.3. basamakta yoğunlaştığı, aile hekimliği sistemine geçeli 15 yıl olmasına rağmen hala temel sorunların çözülemediği görülüyor.

Devlet hastanelerinde hekimlerin performans baskısı altında 5-10 dakikalık muayene sürelerine mahkum edilmeleri, Şehir Hastaneleri garabeti başlı başına sorun, mevcut şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedellerinin 25 yılda kamuya yükü 80 milyar dolar olacak. Evet tablo maalesef bu. Sağlıkta dönüşümün diğer bir yüzünde ise gittikçe büyüyen, tekelleşen, hem bütçeden hem de cepten sağlığa yapılan ödemelerden ürettiği işle orantısız pay sahibi olan özel sağlık sektörü aslında sağlıkta dönüşümün ne kasıtla yaşama geçirildiğinin somut göstergesi olarak önümüzde durmaktadır. Biz biliyoruz ki sağlık sistemi değişmeden hekimlerin köklü sorunları ve toplumun nitelikli sağlık hizmetine ulaşmadaki sorunları çözülmeyecek. Dolaysıyla bugün hekimlerin ve toplumun nitelikli sağlık hizmetine ulaşma konusunda yaşadığı tüm sorunların temelinde  toplumcu bakış açısından uzak tamamen piyasacı sağlık sistemidir. Meslektaşlarımızı Manisa Tabip Odasına destek olmaya, katkı sunmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyorum. Burada bulunan meslektaşlarımdan çevrelerindeki özellikle genç meslektaşlarımızı oda ile ilişki kumru konusunda cesaretlendirmelerini, yönlendirmelerini rica ediyorum. Mesleğimize ancak bu şekilde sahip çıkabileceğimizi unutmadan hep hatırlayarak hatırlatarak diyerek dağlarına bahar gelen memleketimin, sağlık ortamına getireceği bahara olan umut ve inançla önümüzdeki dönem görev alacak meslektaşlarımı şimdiden tebrik ediyorum” diye konuştu.

Genel kurulda çalışma ve mali denetleme kurulu raporları okundu, taslak bütçe kabul edildi. Meslekte 25, 40, 50 ve 60. Yılını dolduran duayen hekimlere plaket takdim edildi. Genel kurulun ilk günü tamamlandı. Genel kurulun ikinci günü yine aynı yerde gerçekleşecek. Pazar günü yapılacak olan seçimlerde Manisa Tabip Odası’nda 2024-2026 döneminde görev yapacak olan yönetim kurulu üyeleri, büyük kongre üyeleri, onur kurulu üyeleri, denetleme kurulu üyeleri seçilecek.

Etik Dayanışla Hekim Grubu yönetim kurulu adayları: Dr. Hasan Semih Bilgin, Dr. Utku Bıyık, Dr. Özgür Yılmaz, Dr. Fatma Polat, Dr. Ali Sarıçam, Dr. Orhan Köker, Dr. İsmail Eken yer alıyor. Büyük Kongre Delege adayları: Dr. Derya Pekbayık, Dr. Şahut Duran, Dr. Sunay Hacıoğlu, Dr. Bülent Kundak, Dr. Münir Çelik, Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, Dr. Rahmi Sever yer aldı. Onur Kurulu adayları: Prof. Dr. Semin Ayhan, Dr. Gökmen Karabağ, Prof. Dr. Beyhan Cengiz Özyurt, Dr. Derya Pekbayık, Prof. Dr. Ayşen Esen Danacı olurken, Denetleme Kurulu adayları ise: Prof. Dr. Peyker Temiz, Dr. Barış Yıldırım, Dr. Gökhan Harova oldu.

Muhabir: Özkan ÇELİK