Emre Halil ESENKAYA

Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımdan dolayı tutuklanan CHP Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka’nın kardeşi Sercan Bozyaka, 38 gündür cezaevinde yatıyor. Yaptığı paylaşıma ‘Halkı kin ve nefrete sürüklemek’ suçlamasıyla dava açılan Bozyaka’ya, 2013 yılında abisiyle alakalı çıkan bir gazete haberini paylaştığı gerekçesiyle de ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından dava açıldı. Her 2 davayla ilgili de 2 ayrı tutuklu yargılama talebiyle cezaevine gönderilen Bozyaka, dün yapılan duruşmayla ‘Halkı kin ve nefrete sürüklemek’ suçlamasından tahliye olurken, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından iddianame hazırlanamadığı için cezaevine geri gönderildi. Adalet Bakanlığı’ndan onay gelmediği için iddianamesi hazırlanamayan Bozyaka, hukuk fakültesi 4. sınıf öğrencisi.

CHP Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka zor günler yaşıyor. Kardeşi Sercan Bozyaka sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı bir paylaşım gerekçesiyle 38 gündür cezaevinde tutuklu bulunuyor. Yaptığı paylaşımla ‘Halkı kin ve nefrete sürüklemek’ suçlamasıyla tutuklu yargılanan Bozyaka, 2013 yılında abisine ait bir gazete haberini paylaştığı için de ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla yargılanıyor. Manisa Adliyesi 6. Asliye Ceza Mahkesi’nde görülen duruşmada ‘Halkı kin ve nefrete sürüklemek’ suçlamasından tahliye olan Bozyaka, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından iddianame hazırlanamadığı için hala cezaevinde bulunuyor.

‘YAPTIĞI PAYLAŞIM BİR İRONİYDİ’

Duruşma sonrasında basın açıklaması yapan CHP  Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka: “Kardeşim Sercan Bozyaka’nın, sosyal medyadan yaptığı bir paylaşım üzerine 38 gün önce tutuklu yargılanmasına karar verildi. Sosyal medyadan yaptığı paylaşım içerisinde bir ironi, espri vardı. Ancak bu ironi sebebiyle, 2013 yılına kadar yaptığı bütün paylaşımları incelenerek, farklı suçlarla yargılanıyor ve 38 gündür Manisa Cezaevi’nde yatıyor” dedi.

‘BU SİYASİ BİR MESAJDIR’

Kardeşinin tutuklanmasının hukuki olmadığını ve siyasi bir tutuklama olduğunu iddia eden CHP’li Bozyaka: “Bugünkü duruşma neticesinde tahliye kararı verildi. Ancak 38 gün önce hakim tarafından verilen kararda 2 ayrı suçtan tutukluydu. Bugün belki tahliye edildi ama ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından tutuklu kalmaya devam edecek. Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasının içeriği de, şahsımın 2013 yılında cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla almış olduğu cezada basına yansıyan bir haberi Twitter üzerinden paylaşması. Yani abisinin paylaşımı sebebiyle kardeşi şu an da cezaevinde yatıyor. Bu tamamen siyasal bir tutuklamadır. Bu karar hukuki değildir. Bu verilen bir mesajdır” diye konuştu.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

CHP’li Bozyaka: “Bugün verilen tahliye kararıyla da 21 yaşında hukuk fakültesi son sınıf öğrencisinin 38 gün haksız bir şekilde cezaevinde tutulduğunu gördük. Ama tahliye kararına rağmen hala salıverilmiyor. Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasından içeride tutuluyor. Eğer bu yapılanlar şahsıma bir mesajsa, sesimizi kesmek için yapılan bir şeyse yanlış bir yoldalar. Ailem de ben de hiçbir şekilde ülkemiz için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Bundan sonra da aynı şekilde doğru bildiklerimizi anlatmaya devam edeceğiz. Kardeşim er ya da geç cezaevinden çıkacak, hukuk fakültesinden mezun olacak, belki de onurlu bir hakim, savcı olacak. Ama hiçbir zaman cellat olmayacak. Hiçbir zaman siyasi sebeplerden dolayı haksız bir şekilde insanların canını yakmayacak” ifadelerini kullandı.

ÖZEL: ‘SERCAN HEPİMİZİN KARDEŞİDİR’

Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Sercan sadece Serdar Bozyaka’nın değil CHP üyesi herkesin kardeşidir. Sercan 38 gün önce yaptığı bir paylaşımdan dolayı hakkında bir dava açıldı. Yıllar önce paylaştığı bir şeyden de cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla 2 ayrı dava açtılar. Sercan bugün esas suçlandığı davadan 38 gün sonra, Manisa’da da hakimler varmış dedirtecek adil bir yargılama sonucunda serbest kaldı. Ama Sercan tekrardan cezaevine gönderiliyor. Çünkü bundan yıllar önce paylaştığı bir gazete haberinde cumhurbaşkanına hakaret suçu unsuru varmış. Şimdi Sercan Adalet Bakanlığı’ndan gelecek bir yazıyı bekliyor. Geçtiğimiz hafta başvurumuzu yaptık, yazıyı göndereceklerini söylediler ama hala bir sonuç yok. Cumhurbaşkanlığına hakaret suçundan yargılanıp yargılanmayacağı izni Adalet Bakanlığı tarafından hala verilmediği için, Sercan okulu açılmasına rağmen tutuklu kalmaya devam edecek. Bu Türkiye’de adaletin ne kadar sıkıntılı ve zor durumda olduğunu gösteren bir olaydır. Yetkilileri Sercan’ın mağduriyetini ortadan kaldırmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

‘BURADA YARGILANAN ON BİNLERDİR’

Özel, sadece Sercan Bozyaka’nın değil, sosyal medyadan fikrini söyleyen herkesin bu davada yargılandığını söyleyerek: “Bugün gördük ki içeride yargılanan Sercan değil, sosyal medyadan fikirlerini söyleyen on binler. Fakat gerçek bir yargılama anında Sercan’ın suçlu olmadığı tespit edildi. Biz Balyoz, Ergenekon davalarını takip ederken, hukuku bir sopa gibi kullandıklarını gördük. Bugün o yaptırdıkları büyük hapishanelerde, kendilerinin ceza çektiğini görüyoruz. Bizim adalet arayışımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

ÖZEL, ENİS BERBEROĞLU’NUN SERBEST BIRAKILMASI HAKKINDA KONUŞTU

Yaklaşık bir buçuk yıl önce tutuklanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliği görevini yapmak üzere serbest bırakılmasını değerlendiren Özel: “Bundan bir buçuk yıl önce tutuklanan milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğini yapmak üzere serbest bırakılması bu sürecin içinde geldiğimiz olumlu noktalardan biridir. Dün Enis Berberoğlu’yla sevindik, bugün Sercan hakkında verilen karara seviniyoruz. Siyasi görüşleri yüzünden tutsak bulundurulan diğer arkadaşlarımızın da serbest kalmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Manisa Adliyesi’nde görülen duruşmaya CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, İl Başkanı Semih Balaban, Yunusemre İlçe Başkanı Serdar Bozyaka ve partililer katıldı.

Editör: TE Bilişim