Devlet Diş Hastaneleri Hafta Sonu Açık Mı? Acili Var Mı? Çalışma Saatleri Kaç? Devlet Diş Hastaneleri Hafta Sonu Açık Mı? Acili Var Mı? Çalışma Saatleri Kaç?

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), bireylerin sürekli tekrarlanan düşüncelerle başa çıkamamaları ve bu düşünceleri engellemek veya hafifletmek için belirli davranışları tekrar etmeleriyle karakterize edilen bir ruhsal rahatsızlıktır.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Dilek Günaydın, OKB hakkında bilgilendirme yaparak bu bozukluğun günlük yaşamı, işlevselliği ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

OKB'nin belirtilerinin kişiden kişiye değişebildiğini belirten Dr. Günaydın, obsesyonların zorlayıcı, tekrarlayan takıntılı düşünceler, görüntüler veya dürtüler olduğunu söyledi.

Düşünceleri Kontrol Altında Tutmak Mümkün Mü?

Obsesyonların kişinin isteği dışında ve kontrol edilemez olduğunu belirten uzman, kompulsiyonların ise obsesyonları azaltmak veya önlemek amacıyla yapılan tekrarlayıcı davranışlar veya zihinsel eylemler olduğunu ifade etti.

Dr. Günaydın, OKB'nin neden kaynaklandığının tam olarak bilinmediğini ancak çocukluk çağı travmaları, kişilik özellikleri ve serotonin düzensizliği gibi faktörlerin hastalığın gelişimini etkileyebileceğini belirtti.

OKB'nin her 100 kişiden 2 ila 3'ünde görüldüğünü ve tedavi edilmezse kronikleşebileceğini söyleyen uzman, tedavi seçenekleri hakkında şu bilgileri paylaştı:

"OKB tedavisinde psikiyatrik ilaçlar ve psikoterapi yer almaktadır. Psikiyatrik ilaçlar ve psikoterapi tek başlarına ya da birlikte kullanılabilmektedir. İlaç tedavileri ile büyük oranda fayda görülmekle birlikte, özellikle 'Bilişsel Davranışçı Terapi' denen psikoterapi türü ile de hastalığın nüskleri önlenmektedir. Uygun tedavi ile belirtileri yönetmek ve kişinin yaşam kalitesini artırmak mümkündür. Eğer siz de OKB belirtileri yaşıyorsanız, bir psikiyatri uzmanına başvurarak yardım talep edebilirsiniz. Uzmanlar, uygun bir değerlendirme yaparak en etkili tedavi planını belirleyebilirler."

Kaynak: İHA