CHP Manisa Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasında oluşan fahiş fiyat farklarına dikkat çekti. Artan gıda fiyatlarının altında ezilenin vatandaş olduğunu belirten Başevirgen, asgari ücrette ara zammın yapılmamasını eleştirdi.

Erkunt Traktör Fiyat Listesi: E Serisi, Kısmet, Servet, Bereket Güncel Fiyatları! Erkunt Traktör Fiyat Listesi: E Serisi, Kısmet, Servet, Bereket Güncel Fiyatları!

Başevirgen, “Sebzeden meyveye, etten süte kadar vatandaşlarımızın yaşamak için tüketmesi gereken tüm gıdalar el yakıyor. Bu fiyatlarla vatandaşların gıdaya erişimi bile imkansız hale geldi. TÜİK verilerine göre bile gizlenemeyen yüksek gıda fiyatları altında ezilen vatandaşlarımıza bir kötü haber de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Işıkhan, asgari ücrete Temmuz’da ara zam gelmeyeceğini duyurdu. Yine tüm yük vatandaşımızın sırtına yüklendi. Milyonlarca vatandaşımızın tek derdi bir sonraki ayı getirebilmek oldu” dedi.

“Üretici fiyatıyla market fiyatı arasında uçurum var”

Hem üreticinin hem de tüketicinin en büyük sorunlarından birinin üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki uçurum olduğunu belirten Başevirgen, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre Mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 378 ile limonda görülürken, limondaki fiyat farkını yüzde 255,2 ile kuru incir, yüzde 245,9 ile patlıcan, yüzde 232,4 ile yeşil soğan, yüzde 184,3 ile maydanoz takip etti. Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon markette 16 lira 73 kuruşa, 115 lira olan kuru incir 408 lira 48 kuruşa, 15 lira 88 kuruş olan patlıcan 54 lira 93 kuruşa, 10 lira 17 kuruş olan yeşil soğan 33 lira 81 kuruşa, 4 lira 33 kuruş olan maydanoz 12 lira 31 kuruşa satılıyor” dedi.

“Vatandaşın tek derdi bir sonraki ayı getirebilmek”

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmamasına da değinen Başevirgen, tüm yükün vatandaşın sırtına yüklendiğini ifade etti. Başevirgen son olarak şunları söyledi:

“TÜİK verilerine göre bile gizlenemeyen yüksek gıda fiyatları altında ezilen vatandaşlarımıza bir kötü haberde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Işıkhan, asgari ücrete Temmuz’da ara zam gelmeyeceğini duyurdu. Yine tüm yük vatandaşımızın sırtına yüklendi. Milyonlarca vatandaşımızın tek derdi bir sonraki ayı getirebilmek. Asgari ücretin açıklanmasının üzerinden henüz 4 ay geçmesine rağmen açlık sınırının altına düşen ücretlerle çalışmaya mahkum edilen yurttaşlarımız, 8 ay daha yeni asgari ücret için bekleyecek. Her geçen gün yoksulluğun altında biraz daha ezilecek.”

Muhabir: Özkan ÇELİK