Meteoroloji Genel Müdürlüğü haftalık tahminlerin yer aldığı son durumu paylaştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Manisa'da önümüzdeki dönemde şiddetli yağışlar ve toz taşınımı yaşanması bekleniyor. Bu durumun tarım alanlarına zarar verebileceği düşünülüyor. Öte yandan toz taşınımı nedeniyle ise alerjik şikayetlerin artabileceği düşünülüyor. İşte bilgiler…

Gelen bilgilere göre Türkiye yeni bir yağışlı sistemin içerisine girerken mercekleri Manisa’ya yaklaştırdığınızda yağışların şiddetli olacağı ve toz taşınımı etkileri görüleceği gözlemleniyor.

Özellikle 9 Mayıs Perşembe ve 10 Mayıs Cuma günleri etkili olması beklenen yağışların yer yer dolu şeklinde etkili olabileceği ve Manisa’daki tarım alanlarında hasara yol açabileceği düşünülüyor.

Tarım Alanları Şiddetli Yağıştan Zarar Görebilir

Geçtiğimiz 4 Mayıs günü kentte meydana gelen şiddetli dolu yağışı birçok tarım ürününe zarar verirken bazı çiftçilerin bağlarında zararın yüzde 80’e yakın olduğu bildirilmişti. Manisa’da 9-10 Mayıs günlerinde yaşanması beklenen şiddetli yağışların tarım alanlarına zarar vermemesi için önlem alınması gerekiyor.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in dinlediği üzüm üreticisi dolu hasarının bağlarda 3 yıllık bir hasar oluşturduğunu belirterek, “Saruhanlı, Şehzadeler sınırındaki bütün bölgeler bu halde. Satmaya değil, yemeye bile üzüm yok. Üzüm gitti, yaprağı da gitti. Seneye üzüm yapacak dallarda artık kapkara. Mildiyö de nasıl az doğuş olursa aynı şekilde doğuş yine düşük olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Başevirgen, mildiyö hastalığının üzerine bağları birde dolunun vurmasıyla sigortasız üreticilerin çaresiz kaldığına dikkat çekti. Bir diğer üzüm üreticisi ise Başevirgen’e, “Çiftçinin işi Allah’a kaldı. Çiftçi borçları için elinde ne varsa verecek, borçlarını kapatacak. Bugüne kadar getirmiş olduğu birikimini sıfırlayıp yeniden başlayacak, ona da ömür yetmez” sözleriyle dert yanmıştı.

WhatsApp’a yeni özellik geliyor! Sohbet balonları değişecek! WhatsApp’a yeni özellik geliyor! Sohbet balonları değişecek!

Alerjik Şikayetler Artabilir: Maske Takın!

Öte yandan toz taşınımı görülmesi beklenen kentte polenlerin de artmasıyla alerjik reaksiyonların da oluşabileceği öne sürülüyor. Toz taşınımının 9 Mayıs Perşembe günü etkisini göstermesi bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde İzmir ile ilgili bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Özlem Göksel, baharla birlikte artan polen yoğunluğu ve toz taşınımının etkisiyle alerjinin neden olduğu şikayetlerle başvuru yapan hasta sayısının arttığını söylemişti.

Polen yoğunluğuyla birlikte toz taşınımının da alerjik rahatsızlıkları tetiklediğine değinen Göksel, "İklim değişikliğinin etkisiyle sahra tozu taşınımları çok arttı. Alerjisi olan kişiler dış ortam faktörlerine normal insanlardan daha fazla duyarlı. Toz, sigara dumanı, uygunsuz kokular, hatta güzel kokular bile alerji hastasını rahatsız edebiliyor. Yapılacak üç temel yaklaşım; bir neye alerjiniz var, ona göre korunma önlemleri veriyoruz. İki, düzenli ilaç tedavisi yapıyoruz. Üçüncüsü de hiçbir şeyin işe yaramadığı durumlarda aşı tedavisini uygulayabiliyoruz. Alerjik belirtiler yaşayanların uzmana görünene kadar maske takarak korunmalarını öneriyorum. Maskeler özellikle hava kirliliğinin ve polenlerin çok arttığı günlerde işe yarıyor." şeklinde konuşmuştu.

Muhabir: ÖZKAN ÇELİK