Almanya işçi alımı merak konusu oldu. Göç yasası ile birlikte, yabancı çalışanların Almanya’ya gitmesine olanak sağlayan, yaklaşık 11 yıldır yürürlükte olan AB Mavi Kart düzenlemesinin kapsamı, 1 Kasım itibariyle genişletildi. Almanya işçi alımı ne zaman, hangi mesleklerde alım olacak? Almanya işçi alımı şartları neler, kimler başvurabilecek? Detaylar haberimizde…

Almanya işçi alımı için kapılar açılıyor! Yeni göçmenlik programları, Almanya Mavi Kart ve Fırsat Kartı, başvurularını bekliyor. İşte başvuru şartları ve hangi meslek gruplarına alım yapılacağına dair detaylar.

Dilan Polat intihara kalkıştı! Dilan Polat intihara kalkıştı!

Almanya İşçi Alımı Başvuruları Ne Zaman?

Almanya'nın yeni göç yasası, Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 olmak üzere üç aşamada yürürlüğe girecek. Almanya'ya 2 milyon işçi göçüne ilişkin başvuruların Mart 2024'te alınmaya başlaması bekleniyor.

Almanya İşçi Alımı Başvuru Şartları

Almanya’nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmeler için puan sistemini de getiriyor. Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor.

Hükümet, Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırmak adına önemli adımlar atmaktadır. 67 yaşının üzerinde olan vatandaşlar için yapılan test kaldırılacak, iş başvurularında Almanca bilme şartı aranmayacak ve vatandaşlık için gereken ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla düşürülecek.

Hangi Meslekler İçin Alım Yapılacak?

Almanya'nın yeni göç yasası kapsamında, kalifiye aranan mesleklerin listesi genişletildi. Matematik, bilişim ve fen bilimleri, mühendislik, tıp gibi alanlarda uzmanlara ek olarak, şu meslek grupları da Almanya Mavi Kart ve Fırsat Kartı ile ilgilenenler için öne çıkmaktadır:

  • Mal üretimi, madencilik, inşaat ve lojistik alanlarında yöneticilik
  • Enformasyon ve iletişim teknolojisi alanında yöneticilik
  • Çocuk bakımı, sağlık sektöründe hizmet sunacak yöneticiler
  • Veterinerler
  • Diş hekimleri
  • Eczacılar
  • Yüksek öğrenim gören hemşire ve doğum yardım uzmanları
  • Okul ve okul dışı eğitim alanında istihdam edilecek eğitimciler

AB Mavi Kart, AB dışından gelen akademisyenlere iş ve oturum izni sağlar. Başvuru için akademik yüksek lisans derecesi ve belirli bir asgari brüt ücretle iş sözleşmesi gereklidir. Almanya'nın işçi alımında yeni dönem, nitelikli göçmenlere kapılarını aralıyor.

Editör: Onur Yılmaz