Ücretli öğretmenler asgari ücretin altında maaş alıyor! Ücretli öğretmenler asgari ücretin altında maaş alıyor!

MCBÜ Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi’nde bulunan Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda moderatörlüğünü Genç KADEM Manisa Sorumlusu Serra Asena Birol yaparken, MCBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Rekreasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Güzel Gürbüz, MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Doç. Dr. Osman İyilikçi ve Akhisar Lokantacılar Odası Başkanı Pınar Gören konuşmacı olarak katıldı.

KADEM Manisa Temsilcisi Uzm. Dr. Ümit Atman, Türkiye Cumhuriyeti’nin kolay kurulmadığını ifade ederek, Nene Hatun’ların, Gördesli Makbule gibi binlerce kadının emeğinin olduğunu ifade etti. Kadın ve Demokrasi Derneği olarak 2013 yılında kurulduklarını belirten Atman, “Son iki yıldır vakıf olarak hizmet veriyoruz. Kadın ve Demokrasi Derneği kadının insanlıktan kaynaklanan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için çaba sarf eden bir dernek” dedi.

‘Psikolojinin bakış açısından cam tavan kavramı’ konusunu ele alan MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Doç. Dr. Osman İyilikçi, “Günümüzde bilimsel bir kavram olarak her nedenleri araştırılıyor hem de etkileri ele alınıyor. Cam tavanı derken aslında belirli grupların kariyer basamaklarını tırmanırken karşılaştığı görünmez bir duvardan bahsediliyor. Bir cam tavana yani görünmez bir bariyere tosluyoruz. Bizim içinde bulunduğumuz durumun ilerlemesi bir şekilde engelleniyor. Bu sadece cinsiyetler için ortaya atılmış bir kavram değil. birçok dezavantajlı grup veya ayrımcılığa maruz kalanlar için ortaya atılmış bir kavram. Günümüzde daha çok kadın kariyerlerin yükselmelerinde karşılaştığımız problemlerdir.  Sosyoloji, psikoloji, hukuk, siyaset bunu inceliyor” diye konuştu.

BAŞARILI KADIN SPORCULAR

MCBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Rekreasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Güzel Gürbüz, ‘Başarılı kadın sporcular’ konusunu anlattı. Kadın sporcuların günümüzde hızla arttığını ifade eden Pınar Güzel Gürbüz, “Başarılı bir sporcu olmak için birçok konuda feragat ediyoruz. Türkiye’nin kızları son zamanlarda voleybolda şampiyonların şampiyonu unvanını aldı. Bu başarıya kolay ulaşmadılar. Yönetim başarı, federasyon becerisi, teknik ekip ve kadın sporcuların yıllar süren çabası bu başarıyı getirdi. Kadınlar Türkiye Yüzyılında gerçekten çok çalışıyor. 1930 yılında olimpiyatlara iki kadın sporcu giderken, 2020 Londra olimpiyatlarında Türkiye’nin kazandığı 13 madalyadan 5’ini kadınlar kazandı. Bir şeyleri başarmak için önümüzde engeller olabilir ama bunu aşmanın mücadelesini veriyoruz. Türk kadını her türlü zorluğun üstesinden gelir ” dedi.  Pınar Güzel Gürbüz, 1987 yılında karate sporuna başladığını belirterek, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında Türkiye’yi temsil eden ilk kadın hakem olduğunu söyledi, hedefinin olimpiyatlar olduğunu kaydetti.  

ESNAF TEŞKİLATINDA KADIN OLMAK

2018 yılında Akhisar Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı seçilen ve iki dönemdir bu görevini sürdüren Türkiye’nin ilk ve tek Lokantacılar Odası Başkanı olan Pınar Gören, ‘Esnaf teşkilatında kadın olmak” konusunu ele aldı. Gören, “Mutfakta var olmak belli zorlukları getirir. Bir kadın olarak işimize, istihdama katkı sunmaya çalışıyoruz. Bizler seçilmiş bir teşkilatın mensuplarıyız. Hocamın anlattığı cam tavan sendromunu c anlı olarak yaşamış birisiyim. Kent Konseyi’nde görev yaptım. Esnaf teşkilatının içine girmek istediğinizde kadından başkan mı olur? diyenlerle karşılaştım. Kadından neden başkan olmasın. Aynı mesaiyi sizinle yapıyoruz, dükkanlarımızı açıyoruz, aynı ustalık ve kalfalık belgelerini alıyoruz. Ama teşkilata girmek, teşkilatta başkan olmaya gelince kadın başkan olmaz. Etrafıma sordum başkan olacağımı söyledim destek olan olmadı. İlk aşamada desteklemediler ama bugün destekliyorlar. Kendime güzel bir ekip kurdum.  6 yıldır ekibimle devam ediyorum. Erkeklerin başkanlık yaptığı bu teşkilatta ben Türkiye’nin seçilen ilk ve tek kadın lokantacılar odası başkanıyım. İlk dönemi farklı kazandım, ikinci dönemde karşımızda rakip olmadı. TESK Kadın Üyesi seçildim. Bu işte önce gönüllü oluyorsunuz. Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılındayız. 100 yıl önceki zorluklarla şimdiki zorluklar bir değildir. Bundan sonraki yüzyılda da sorunlarımız bir olmayacak.” diye konuştu. Konuşmaların ardından konuşmacılara belge takdim edildi. Almıla Nur Berilğen

Editör: Onur Yılmaz