Yorgunluğun kelime anlamı diye internete yazdığınızda karşınıza çıkan tanım şu; çok sıkı çalışma yüzünden ya da başka nedenlerle, insanın bedensel ve ruhsal etkinlikler yönünden verimlilik düzeyinin düşmesi, iyi bir çalışma yapamayacak duruma gelmesi.

Son günlerde insanların çoğundan duyduğum aynı kelime; yorgunum. Bedenler aynı, omuzlar düşük, hafif sırt kamburlaşmış ve farkında olmadan bakan boş gözler. Havanın da etkisi olmuyor değil. Ama her şey de havadan sudan değil.

Birçok erteleme, vazgeçme, belki de bazı şeylere cesaret edememenin birikmişliği bu yorgunluklar. Öyle alıştık ki kendimiz için bir şeyler yapmayı ötelemeyi, aklımıza geldiği an fikir kalp atışımız hızlanırken engelliyoruz kendimizi içten gelen o ses ile : “Yapacak çok şey var uygun olduğumda yapmaya başlayacağım. Bu sefer söz. Haftaya ya da haftaya şey vardı... Sonraki hafta. Yok, o zamanda başka bir şey vardı. En iyisi öteki aya.” Aaah ah. Bir bakarsın bir yıl geçmiş üstünden ve hatırlarsın ben yapacaktım onu hay Allah neyse zamanı değilmiş. Bu da ayrı bir vaka: “ Zamanı değilmiş. Daha sırası gelmemiş. miş, miş, miş”.

Sonra başlar yorgunluklar. ‘Nedeni bilinemeyen sırt ağrıları!’. İnat yüzünden hissedilmeye başlar diz ağrıları. Artık taşıyamadığın için isyan eder bel, belki dili yok ama sindiremeyerek yediklerini uyarı verir mide “stresteyim anlasana” diye. Yorgunluk öne çıkmaya başlar. Kendini şarj etmezsen kim yapacak hayallerini, isteklerini yerine. Bunları yaptıkça şarj olacaksın zaten. Hareket etmek, yapmak, olabilmek emek ister. Bir gün içerisinde harcadığın enerjinin belki de çok daha azını harcayacaksın kendine zaman ayırdığında ve şaşıracaksın gerçekleştiğinde. Ama zamanını biraz daha fazla ayırırsan işe, temizliğe, maillerine ya da her neyse zamanın asla yetmez kendinle kalmaya, dinlenmeye de.

Gün içerisinde kendine ayırdığın 10dakikalık aralara sıkıştırılmış zaman diliminin bile ne kadar fark yaratacağını hissedeceksin enerjin üzerinde.

Bir de rahatsızlıklardan kaynaklananlar var tabi ki destek alınması gereken. Daha da boyut ilerlediğinde tek başına yapmaya da yoruluyorsan bir şeyleri bazen yol arkadaşı gerekli. Tanıdık bir ses, yaslanacak bir omuz ya da tanımadığın bir uzmandan alacağın yardım yorgunluğunu atmana yardımcı olabilir. Bir de bunu dene.

 Seçimlerimiz yaşayacaklarımızı belirlerken, her duygu, her his etkiliyor onları. Çok enerjik hissettiğimiz an ile yorgunluk anlarında yaptığımız seçimler de mutlaka etkiliyor hayatımızı. O yüzden üşenme, erteleme, vazgeçme! Bunları kararlılık ile yaptığında göreceksin enerjinin arttığını.

Sağlıkla kalın. Hoşça kalın.