Merhaba. Yoga Türkiye’de bir çok kişinin dikkatini çekmiş durumda ve her gün ilgilenen kişi sayısı katlanarak artmakta. Nerden mi biliyorum? Çalan telefonlarımdan. Yoga ile ilgili çok bilgi almak isteyen var ve her seferinde anlatıyorum heyecanla dilim döndükçe. Zaten seni çağırdıysa yoga artık aklından çıkmaz hissedersin isteği, kalbin, zihnin, bedenin sokar seni o yola. Başlayınca da şöyle bir ses duyman mümkün “niye daha önce başlamadım ki ben buna “

Yin Yoga bir çeşit bu alanda. Çok sonraları çeşitlendirilmiş. İhtiyaçlar ve beklentiler yoga da da dalların oluşmasına sebebiyet vermiş.

Hani o içimize attığımız taa derinlere gömdüğümüz duygular var ya oralara atınca unuttuğumuzu sandığımız işte onlarla yüzleşmek için yapılır Yin. Yin dişildir. Çünkü dişiler atar en çok içlerine dertlerini. Karanlık yan da derler ama olumsuz anlamda değil. Karanlık olmadan ne aydınlık, aydınlık olmadan da ne de karanlık bir anlam ifade eder. O yüzden pozun içinde dakikalarca kalmak ağır gelir insana, bazen kaçmak ister belki de hep aynı duygudan kaçmanın alışkanlığıyla.

Yüzleşmek neden bu kadar zor diye düşündüğüm zamanlarda gücümden korkabileceğimi fark ettim. Bazen, kendimi kandırarak oyun oynadım çocukluğuma özenerek. Döndüm dolaştım geldim karmaya. Başladığım işi bitirmek aynı şeyleri yaşamaktan daha kolay gelmeye başladı bir süre sonra. Piramitleri yaparken zorlanmışlar mıydı bu kadar acaba ?

Aynı ilişkiler içinde bulduğumda kendimi dank etti kafama. Bu döngüden çıkmak için daha kaç kişi gelecek karşıma? Seçim bana aitti ; ya öğrenecektim öğreneceğimi ya da inadımdan devam edecektim bu oyuna. İşte yin ile çalışırken izin verirsen çıkar duygular ortaya. Yüzleşirsin; ağlarsın belki temizlenirsin belki gülersin nasıl bu kadar zaman taşıdığını bu yükü bilemezsin.

Başlarken Yin Yoga’ya niyetin zaten seni aşağı çeken duygulardan özgürleşmektir. Yin Yoga cesaret işidir. Nerenin ihtiyacı varsa hissedip orayla ilgilenip senin farkındayım demektir. Gerçek sınırlarını bilmektir. Daha fazla gidebilecekken korkularından durduğunu fak etmek, sınırını aştığında kendine egon yüzünden zarar verdiğini bilmektir. Yani o ince çizgide kendinle dans etmektir.

Bir gün derinlerdeki tüm duygular temizlenir mi bilmem ama kalça açmaya, gerginliğini almaya da iyi gelir Yin Yoga.

Kendi zekası vardır diğer yoga çeşitleri gibi. Kalbi vardır fark ettirir sana hissettiklerini. Ruhu vardır akarsın pozun içinde hayat gibi. Yani bir insanın yoga biçimidir , cesurca durursan içinde belki de bulursun kendini...

Sağlıkla kalın. Hoşçakalın.