Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD) tarafından Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde  düzenlenen "Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medyanın Geleceği Çalıştayı" 81 ilden çok sayıda medya mensubunun katılımıyla yapıldı.

Ankara’da  yapılan ve açılışı konuşmasını Ak Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un gerçekleştirdiği çalıştayın ikinci gününde; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD) Başkanı Sinan Burhan, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ile çok sayıda medya temsilcisi yer aldı. Ulusal ve yerel medyanın önemi, yerel televizyonların, gazetelerin, radyoların sorunları ve geleceğinin masaya yatırıldığı çalıştaya Manisa’dan Manisa’nın Gözbebeği olan  Manisa TV ‘nin Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Taysi katıldı.

İki gün süren "Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medyanın Geleceği Çalıştayı’nda neler konuşulduğunu öğrenmek için Aydın Besen’le birlikte Manisa TV ‘ye Cihad Taysi ile görüşmeye gittim .Başkent’te düzenlenen bu toplantıya tanıdığım gazetecilerden katılan var mı? diye sordum. Sevgili kardeşim Cihad ‘da bana senin çalıştığın dönemde Yeni Asır Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı ve Haber Müdürü Zafer Şahin Katıldı. “Şebnem Bursalı Ankara’dan sana selam gönderdi, üzerimde kalmasın sana iletiyorum” dedi.

Anadolu basınının çeşit çeşit sorunları var. Yıllardır bu sorunları benimde Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptığım dönemlerde dile getirildi ve çözüm önerileri sunuldu. Sevgili dostuma dedim ki “Cihad toplantıda kim ne söyledi ve ne dedi bana bir anlat” Taysi anlattı ben ve Aydın Besen dinledik. Programda konuşulanları sizlere aktarıyorum.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy

 Dünyanın, insanlık tarihinin yeni bir aşaması olarak nitelendirilen büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, yapay zekadan büyük veri analizlerine, giyilebilir teknolojilerden artırılmış gerçeklik uygulamalarına kadar çok büyük bir alanda hayatın yeniden şekillendiğini söyledi.

Gündelik hayat pratiklerinden iş hayatındaki düzene kadar tüm alışkanlıkları yeniden şekillendiren salgınla ilgili araştırmalara göre, dijital dönüşüm hızının son 2 yılda 6 kat arttığına dikkati çeken Ersoy, yaşanan bu değişim ve dönüşümden en fazla etkilenen sektörlerin başında medyanın geldiğinin altını çizdi.

Bugün geleneksel medya mecra ve uygulamalarının dijitalleşme karşısında önemli bir sınav verdiğini vurgulayan Ersoy, gerçek haber, nitelikli içerik ve anlık bilgiye erişim kanalları gözden geçirildiğinde dijitalin sunduğu imkanların kapsama alanının genişlediğinin görüleceğini kaydetti. Geleneksel medyanın yeni medya karşısında nasıl pozisyon alacağının ve optimizasyon süreçlerinin, sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada detaylıca tartışıldığına işaret eden Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomi ve eğitim kalemlerinden sonra yapay zeka teknolojilerinden en çok etkilenecek üçüncü sektör olan geleneksel medyanın, bundan sonraki serüveni hepimizi yakından ilgilendiriyor. Elbette yerel demokrasimizin en işlevsel araçlarından olan yerel medya kuruluşlarının tüm bu dönüşüm karşısındaki durumu, üzerinde ayrıca düşünülmesi gereken başlıklarımızdan biri olarak duruyor. Yeni teknolojik çağa ayak uydurabilecek enerjiyi, dinamizmi hiç kaybetmeden yerel medyada dönüşüm için çalışmaya devam etmeliyiz. Dijital çağda yerel medyamızın işlevini yitirmemesi adına ne gerekiyorsa yapılmalı. Bu, demokrasimizin daha köklü bir şekilde yerleşmesi için kaçınılmaz bir gerçektir. Çünkü demokrasi yerelde başlar. "Ersoy, yerel medyanın çağı yakalayan bir anlayışla varlığını idame ettirmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, "Dijital haberleşme çağında yerel medyamızın yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması için etkili çözüm yollarını hep beraber bulacağız" diye konuştu.

Çalıştayda konuşan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran'da özelikle yerel basının durumu, Kurumun bu konudaki çalışmaları ve gelecek vizyonu hakkında bilgiler verdi.

Rıdvan Duran, kurumun 60 yıldır başta yerel basın olmak üzere Türk basınının yanında olduğunu vurgulayarak, yeni iletişim teknolojileri karşısında basının durumunu değerlendirerek; “Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği ve burada buluşmamıza vesile olduğu Yeni iletişim Teknolojileri ve Yerel Medyanın Geleceği temalı bu etkinliği oldukça kıymetli buluyorum. Kurum olarak son birkaç yıldır, 81 ildeki yerel gazete temsilcileri ile bu konuyu, değişen reklam türlerini ve alternatif gelir modellerini masaya yatırıyoruz.

Sadece Türk yerel basınının değil, ABD başta olmak üzere neredeyse tüm dünyada yerel medyanın ana gündemi olan konuyla ilgili çok sayıda toplantı gerçekleştirdik, öneriler topladık.

Yerel basının dijital dönüşüm süreçlerine katkı sunacak eğitimler organize ettik. 60 yıldır Türk basınına verdiğimiz yadsınamaz bir destek var. Pandemi sürecinde bu destekleri artırdık ve gazetelerin hayatlarını devam ettirebilmeleri için üzerimize düşeni yaptık.

Online ve fiziki olarak son iki yılda “İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi”, “Yeni Medyada Reklamcılığın Geliştirilmesi”, “Basın İşletmelerinde Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Eğitimi”, “Yerel Basında Reklamcılığın Geliştirilmesi”, “Dijitalleşme ve Sosyal Medya Eğitimi” başlıklı eğitimler düzenledik. 61 ilimizde, basın işletmelerinin çeşitli kademlerinde çalışan 883 kişi bu eğitimlerimizden istifade etti.

Ancak sektörün durum analizi, yerel basın için artık Basın İlan Kurumu desteklerinin yeterli olmadığını, gazetelerin gelir modellerini çeşitlendirmeleri, içerik zenginleştirmeye gitmeleri gerektiğini gösterdi bize.” dedi.

“YEREL MEDYA İÇİN RADİKAL ÇÖZÜMLERE İHTİYACIMIZ VAR “

Northwestern Üniversitesi’nin, yerel medyanın geleceğine projeksiyon tutarak, 2019 yılında bir rapor yayınladığını, benzer sorunların ABD’de de var olduğunu belirten Duran “Pew Araştırma Merkezi’nin verileri 2018’de basılı gazete tirajlarının 1940’tan bu yana en düşük seviyelere düştüğünü, yerel televizyon haberlerinin de önceki yıla kıyasla ortalama yüzde 10 – 14 düşüşle büyük darbeler aldığını gösteriyor. Yeni iletişim teknolojilerinin basın ve medya sektöründe radikal değişiklikler doğurduğu ortada. Kesinlikle bu oranda radikal çözümlere ihtiyacımız var.

Bu manada şunu vurgulamak isterim ki; ben hiç umutsuz değilim. Ne basın ne gazetecilik ölecek meslekler değil. Mecrası değişse de toplumu aydınlatmak, haber vermek işi devam edecektir. İlkeleri olan, ilkeleriyle toplumun her katmanını koruyan, medya ve basının görevlerini ifa ederken sapmalarını önüne geçen, bir anlamda frenleyen kamu kurumlarına da her zaman ihtiyaç olacaktır.” şeklinde konuştu.

RTÜK Başkanı Şahin:

 “Yerel medyanın dijital araçlarla zenginleştirilmesi ve çağa ayak uyduran bir döneme geçilmesi açısından yayıncılarımızla sürekli iletişim halindeyiz.”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yerelin yeni teknolojilere uyum sağlaması çağrısı yaptı.

“150 yerel televizyon kanalı ve 789 yerel radyo istasyonumuz var”

Anadolu’da aktif olarak yayıncılık yapan yerel medya rakamlarını paylaşan Şahin, yerel yayın kuruluşlarını çok önemsediklerini belirterek sınırlı imkânlarla faaliyet yürüten yerel radyo ve televizyonların desteklendiğini vurguladı. 

Pandemi döneminde ve geçtiğimiz yaz aylarında yaşanan orman yangınları süreci gibi olağanüstü dönemlerde yerel radyo ve televizyonlara çeşitli kolaylıklar sağlandığını anlatan Şahin, dijital yayıncılık tekniklerine işaret etti.

Şahin şöyle devam etti:

“Hâlihazırda ülkemizde yayın yapan 150 yerel televizyon kanalı ve 789 yerel radyo istasyonumuz bulunmaktadır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, düzenleme ve denetleme faaliyetlerini yerine getirirken uluslararası, ulusal ya da yerel diye bir ayrım yapmaksızın hareket eder. Ancak bu noktada geleneksel yayın yapan yerel kanallara pozitif ayrımcılık yapıyoruz desek de yanlış olmaz. Çünkü yerel imkânlarla, kısıtlı personelle ve dar bir bütçeyle yayıncılık yapmak durumunda olan dostlarımızı en iyi biz anlarız.  Daha profesyonel, daha zengin yayınların hayata geçirilmesi için yerel medya çalışanlarının gelişimlerine de önem veriyor, her fırsatta yürüttüğümüz eğitim çalışmalarıyla kendilerine katkı sağlıyoruz. “

“RTÜK, frekans ücreti indirimine önayak oldu”

Yerel yayıncıların en büyük istek ve beklentisinin uydu frekans ücretlerinin indirilmesi olduğunu bildiklerini aktaran RTÜK Başkanı Şahin, kısıtlı imkânlarla çalışan yerel yayıncıların haklı talebine kulak verilerek gerekli kolaylığın sağlandığına dikkat çekti. Şahin, yerel yayıncılara destek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na teşekkür etti.