TFF’nin 12 Haziran’da ligleri başlatma planı, yeniden değerlendirilerek tarihsel bir değişime uğradı. Takip etmeyenler için hemen hatırlatalım; Yeni takvimde Süper Lig 12 Haziran’da, 1. Lig 19 Haziran’da, TFF 2. Lig-3. Lig ve BAL Ligi 18 Temmuz’da oynanacak. Bunun da meali şu; “Bu ligleri biz oynatmayacağız ancak takımlar, taraftarlar oyalansın diye rastgele tarihler veriyoruz ki başımız ağrımasın.” Bu kanıya varmamın bazı nedenleri var;

OYNANMAYACAK

Öncelikle tarihler çok saçma. Zaten Haziran’ın 12’sinde tüm ligler başlasaydı bile çok sıkışık bir takvim olacakken, şimdi hiç olmayacak şekilde 2. Lig ve aşağısı daha da ileri tarihe atıldı. De ki 18 Temmuz’da ligler başlayacak. Bu liglerde geriye kalan 6 maç ve Play-Off’larla beraber bazılarının 10 civarı maçı var. Şu anda bu yazıyı yazarken 14 Mayıs günü hava 36 derece. Siz 2 ay sonra bu alt ligler başlayınca mevsimsel olarak maçların nasıl oynanmasını planlıyorsunuz? Maçların zaten oynanmasıyla ilgili hiçbir planınız olmadığı da ortada, eğer planınız olsaydı en baştan 2., 3. Lig takımlarına “Haydi toplanın, başlıyoruz.” demezdiniz. Örneğin Manisa FK bu yeni takvimle beraber 10 gün önce başladığı antrenmanları noktaladı ve 5 Haziran’a kadar tatil ilan etti. Tamam, takvime karar veremediniz anladık. Bu liglerdeki takımların kaçında aydınlatmalı saha var? Herhalde 3 takımda var. E 18 Temmuz’daki hava şartlarında 40-45 derecelerde maç mı oynatacaksınız? 11.00 ile 18.00 arası maç oynanması o güneşte imkansız, o saatten sonra da aydınlatmalı saha da çoğu takımda yok. E nasıl olacak? Dediğim gibi hiçbir plan yok, rastgele tarihler, rastgele açıklamalar. Ben buradan açık konuşuyorum; BU LİGLER OYNANMAYACAK.

OLMAYACAK GİBİ

Süper Lig ile 1. Lig’i federasyonun daha çok oynatmak istemesinin tek sebebi para, bu da normal. Takımların masrafları çok ve bunun için yayıncı kuruluştan para almak zorunda, alamazsa sözleşmeleri yerine getiremeyecek. Yayıncı kuruluş maç olmadan neden para versin, onlar da “Oynayın, parayı verelim.” kafasında, onlar da haklı. TFF ligleri iptal ederse nasıl şampiyon ilan edecek, kimi Avrupa’ya gönderecek, buna bir türlü karar veremiyor. Korona da olsa, dünyanın sonu da gelse üst ligleri mutlak şekilde oynatmak istiyorlar. Ancak son gelen haberlerle bunlar da mümkün durmuyor. Fenerbahçe, Giresunspor gibi takımlar düşük rakamlar açıklamasına rağmen, son olarak 11 gibi ciddi bir hasta rakamıyla Erzurumspor ile 8 yeni vaka açıklayan Beşiktaş’taki rakamlar daha sadece başlangıç. Ardından 14 gün karantinası, geri dön, sağlıklıysan yeniden idman filan, sürece bak. Bu bir de daha antrenmanların ilk haftasında olanlar. Evet, anlaşılan o ki bu virüs güçlü bünyelere ölümcül zarar vermiyor ancak kalıcı bir hastalık bırakıyor mu, tekrar eder mi bilinmiyor. Bakın dünyaca ünlü Juventuslu Dybala 7 hafta bu hastalıktan kurtulamadı, şimdi bu hastalığı geçiren oyuncuların da sağlık durumlarına bakmamız lazım. Neresinden tutsanız olmuyor, olmuyor, olmuyor. Ben ne kadar oynanmasını, normal hayatımıza dönmemizi istesem de olmayacak gibi dostlar.

HAKLISIN BAŞKAN

Geçtiğimiz gün Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım’ın açıklamalarını takip ettim. Resmen nutkum tutuldu, ben böyle bir ego hiç görmemiştim. Yıldırım demiş ki; “Samsunspor’un önü kesilirse açık ve net söylüyorum ben futboldan çekilirim, takımı da aldığım yerde bırakırım. Böyle bir karar alıp ligi iptal ederlerse Türk futbolunda kara bir gün olur.” Tekrar ediyorum, nutkum tutuldu. Başkanın acaba ligler neden durdu, hani 2 aydır biz neden evdeyiz filan haberi var mı bilmiyorum. Sayın başkan koronavirüs milyonlarca insanı hasta etmiş, ekonomileri durdurmuş, insanları evlerine hapsetmiş, binlerce kişinin canını almış ve şu ana kadar çaresi bulunmamış bir virüs, bir hastalık. Bizim ligimiz bu sebepten ötürü 2 aydır oynanmıyor ve sizin takım da bu yüzden 18 Temmuz’a kadar oynamayacak. 10 puan farkla, açık ara şekilde şampiyonluğa koştuğunuzun farkındayım ancak burada her şeyin başının sağlık olduğunu unutmuş gibisiniz. Tekrar ediyorum, ben de ligler oynansın, Samsunspor hak ediyorsa kalan maçlarını kazansın şampiyon olun, Manisa FK da oynasın yetişebiliyorsa şampiyonluğu sizden alsın, yetişemiyorsa Play-Off’tan çıksın, 1. Lig’de yine karşılaşalım istiyorum ancak bu sevda için tek bir futbolcunun, teknik heyetin, ailelerinin ya da maçlarda görev alacak kişilerin canının yanmasını istemem. Samsunspor gibi büyük bir camianın da böyle açıklamalara normal gözüyle bakmasını anlamıyorum. Bırakırmış, aldığı yere hem de. Futboldan çekilirmiş, para mara vermezmiş, Samsunspor ne olursa olsunmuş. Takımının önü kesiliyormuş. Başkan; Liverpool’un rekorla alacağı şampiyonluğun önü kesilmedi, Barcelona durdurulmadı, yıllar sonra kupaya en yakın sezonunu yaşayan Trabzonspor frenlenmedi, ard arda 3. şampiyonluğunu kovalayan Galatasaray’a o Falcao’lar geldi diye kimseler çekemedi, Hatayspor’un yolları kesilmedi, amatörlerden, kulüp kapatmalardan dönen Kocaelispor, Karşıyaka durdurulmadı, yok yok evet, Samsunspor’un önü kesildi. Bence de öyle. Sizin üstünüzde pis oyunlar oynanıyor. Haklısın başkan. Kendince belki yine haklısın ama bunu söylemenin şekli bu değil. Kulübüne, altyapısına, tesisine para harcayan tek sen değilsin başkan, senin canının yandığı gibi başkalarının da yanıyor, yapma başkan.