Virüs nedeniyle 1 milyon 129 bin 761 kişi yaşamını yitirirken koronavirüs saptanan 30 milyon 632 bin 772 bin kişi sağlığına kavuştu. ancak virüsü yenen bazı kişilerde hastalığa bağlı semptomlar görülmeye devam ediyor.

Uzmanlar bu duruma "uzun kovid" adını verirken neden rastlandığı ve kimlerde daha sık görüldüğü konusundaki araştırmalarına da devam ediyor.

Uzmanların yaptığı araştırmaya göre koronavirüsün ilk haftasında çok çeşitli semptomları olan ve ileri yaştaki Kovid-19 hastalarının koronavirüsün aylar süren "uzun Kovid" etkilerini yaşama olasılığı daha yüksek.

Londra'da bulunan King's College tarafından yürütülen araştırmaya göre kadın olmak, fazla kilolar ve astım hastalığı da uzun Kovid riskini artıran diğer faktörler arasında.

Araştırma sonucunda takip ve fazladan bakım ihtiyacı olan koronavirüs hastalarının tespit edilmesi amaçlanıyor.

Uzmanlar böylelikle bir erken uyarı sistemi oluşturmayı amaçlarken veriler koronavirüs hastalarının test sonuçlarının ve gösterdikleri semptomların kaydedilmesiyle oluşturulan bir veri havuzunun analiziyle elde edildi.

Araştırma sonucunda kimlerin uzun kovid yaşama riski taşıdığının belirlenebilmesi umuluyor.

Araştırma ekibinden Dr. Claire Steves, yaptığı açıklamada hastalığın ilk haftasında 5'ten fazla semptoma sahip olan kişilerin uzun kovid riskini en çok taşıyanlar olduğunu söylüyor.

'UZUN KOVİD'DE EN RİSKLİ ONLAR

Koronavirüsün öksürük, halsizlik, baş ağrısı, ishal ve koku kaybı gibi semptomların hepsini gösteren hastalar sadece öksürük gibi belirtilerle hastalığı yenenlere göre uzun kovid için çok daha riskli durumdalar.

Uzun kovid riskini artıran bir diğer önemli faktör de yaş. 50 yaş üzeri kişilerde uzun kovid görülme riski de yükseliyor.

Dr. Steves'e göre erkekler koronavirüsü daha ağır geçirme ve ölüm riskini daha çok taşırken kadınlar ise uzun kovid konusunda daha çok risk taşıyor.

Astım ve benzeri akciğer sorunları yaşayan hastalarda da uzun kovid görülme riski daha yüksek olarak açıklandı

“Uzun kovid " henüz resmi bir terim olarak kullanılmaya başlanmadı. Ancak bilim insanları koronvirüse yakalanan kişilerde semptomların genel olarak kabul edilen süre olan iki haftadan uzun sürmesi durumunu uzun kovid olarak adlandırıyor.

İŞTE UZUN KOVİD'İN SEMPTOMLARI

Dünyada binlerce kişinin koronavirüsü yendikten sonra da hastalık semptomlarını göstermeye devam ettikleri ve normal hayatlarına devam etmekte zorlandıkları bildiriliyor.

Uzmanlar bu durumu uzun kovid olarak tanımlarken uzun kovid'in semptomları arasında halsizlik, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı gibi etkiler bulunuyor.

Kaynak: hurriyet.com.tr

Editör: TE Bilişim