Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'ndeki yaklaşık 6 bin zeytin ağacının kesilmesiyle ilgili CNN Türk'e canlı yayınla bağlanan Yırca Muhtarı Mustafa Akın, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konuşurken duygulanıp ağlayan ve zeytin ağaçlarının kesilmesine boğazı düğümlenerek tepki gösteren Muhtar Akın, "Bu tür yatırımları yapanlar, mutlaka sofralarında zeytin yiyorlardır. Zeytinyağı da kullanıyorlardır. O zeytin, o zeytinyağı dile gelir de 'Beni niye kestin, beni niye kestin?' derse nasıl boğazınızdan geçecek? O yağı nasıl yiyeceksiniz? O zeytin boğazınıza durmayacak mı?" dedi.
KIYIDA KÖŞEDE AĞAÇLAR KALDI
Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:"Şu anda kıyıda köşede 10'ar, 15'şer kepçenin ulaşamadığı yerlerdeki ağaçlar kaldı. Yaklaşık 6 bin zeytin ağacı, köklenmiş vaziyette. Konuya ilişkin Danıştay'ın birkaç gün içinde karar vermesini bekliyoruz. Ama Danıştay bu kararı vermeden önce yasalar ne derse desin, şirket bir an önce burada zeytinlerden kurtulmak istiyor. Zeytinlik kesimine karşı resmi yazımız olmasına rağmen engelleyemedik. Zeytin yasası ve zeytinlik alan buraya termik santral yapımının önündeki en büyük engeldi. Ama burası hala tarım toprağı. Zeytinler köklenmiş olabilir. Bunu dünya alem biliyor."

'YENİDEN ZEYTİNLİK OLACAK'
Muhtar Akın, "Yeniden dikilecek. Yeniden zeytinlik olacak. Bekliyoruz. Hukuki süreçler tamamlandıktan sonra aleyhimize bir karar çıkarsa hayır buraya termik santral yapılacak derse, bizim yapacak bir şeyimiz yok. Ama yapılamayacak derse, vatandaşlar 20 yıl bekleyecekler, 20 yıl sonra tekrar zeytinlerine kavuşacaklardır. Alan yeniden zeytinlerle doldurulacak" dedi.

'1 KİLOMETRE KAYDIRILSAYDI 1 TANE AĞAÇ KESİLMEZDİ'
Yırca Muhtarı Mustafa Akın, "Enerjiye karşı değiliz. Bu santralın yeri, sadece 1 kilometre kuzeye kaydırılsaydı 1 tane zeytin ağacı buradan kesilmeyecekti. Tabii sanayi yatırımı yapılacak. Yapılan santral, bize bir iş sahası yaratmayacak" dedi.

'GİDER MENDİL AÇAR DİLENCİLİK YAPARLAR'
Muhtar Akın, "Buraya termik santral olursa, otoban da geçerse artık köylünün yapacak bir şeyi kalmıyor burada. Çarşamba günleri Soma'nın pazarıdır. Gider mendil açar dilencilik yaparlar. En son seçeneği madene gitmektir. Yarı aç tok yaşayacağız. Atalarımızın bize bıraktığı toprakları, köyü terk etmeyeceğiz" diye konuştu.


TIKLA İZLE
Editör: TE Bilişim