Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumun masaya yatırıldığı toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. MGK sonrası yapılan yazılı açıklamada 'IKBY'nin 25 Eylül 2017 tarihinde düzenleyeceğini açıkladığı referandumun gayrimeşru niteliği ve kabul edilemezliği bir kez daha belirtilmiştir' denildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu öncesinde Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Kritik MGK sona erdi ve yapılan yazılı açıklamada IKBY'nin referandum kararı almasına ilişkin, "Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar" denildi. Açıklamanın devamında, "IKBY yönetimi vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edilmiştir. Bu takdirde http://img3.mynet.com/1x1/grey.gif

Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki meselelerin görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için Türkiye'nin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedilmiştir" ifadesi kullanıldı.

"BÖLGEMİZİN TAMAMINA ZARAR VERECEK VAHİM SONUÇLAR..."

MGK bildirisinde ayrıca, "Türkiye'nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi, uluslararası toplum ve Irak merkezi hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak ile birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir" denildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan MGK’nın gündeminde Irak’taki bağımsızlık referandumu vardı. Referandum nedeniyle 1 hafta öne çekilen toplantıda referandum sonrasındaki gelişmeler ve alınacak tedbirler masaya yatırıldı, Türkiye’nin olası yaptırımları gözden geçirildi. Bölgedeki Türkmenlere karşı bir müdahale girişimi olması durumunda Türkiye’nin müdahalesi de söz konusu olabilecek. Kritik MGK toplantısında alınan tavsiye kararları hükümete bildirilecek. MGK toplantısı sonrasında Bakanlar Kurulu toplanarak MGK’nın tavsiye kararlarını görüşecek.

ÜST ÜSTE İKİ KRİTİK TOPLANTI

MGK toplantısının ardından bu kez Bakanlar Kurulu toplanacak.19.00'da başlayacak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenecek basın toplantısında Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, alınan kararları açıklayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri için bulunduğu New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, IKBY'nin referandum kararına ilişkin "Bakanlar Kurulu da şüphesiz ki hem bunu değerlendirecek hem de kendi kanaatleriyle ne gibi yaptırımlar yapabiliriz veya yaparız ama bunlar tabii sıradan olmayacak. Biz bu kararlılığımızı ortaya koyacağız çünkü biz Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık" ifadelerini kullanmıştı.

Bakanlar Kurulu'nda http://img3.mynet.com/1x1/grey.gif

ayrıca, TEOG'un kaldırılması kararının ardından liselere geçişle ilgili hazırlanan çalışmaların ele alınması ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca kurula sunum yapılması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim