Çin’de ortaya çıkan, dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de yayılmayı sürdüren koronavirüs için açıklamalarda bulunan Vekil Nasır, devletin her türlü hazırlığı yaptığını aktardı. Yaşlı nüfusa sahip olan İzmir’i riskli bölge statüsünde gördüğünü ifade eden Nasır vatandaşlara, “Allah rızası için evinizden çıkmayın” çağrısında bulundu.

TÜRKİYE’DEKİ EN RİSKLİ İL İZMİR!

Nasır koronavirüs salgınında İzmir’in özel durumuna dikkat çekti ve “İzmir yaşlı nüfusunun yüksek olduğu bir il. Risk oranımız çok yüksek… Onun için diyoruz; Allah rızası için kimse dışarıya çıkmasın! Herkesin mutlaka bir yaşlı yakını vardır. Dünyayla kıyasladığımızda durumumuz çok iyi ama bana göre Türkiye’deki en riskli il İzmir. İzmir’de tahmin ediyorum 5 civarında bir kayıp var” diye konuştu.

AVRUPA VE ABD İŞİ CİDDİYE ALMAMIŞKEN BİZ HER TÜRLÜ ALTYAPIYI OLUŞTURMUŞTUK

Nasır, “Bu salgını atlatmamızda en büyük sorumluluk vatandaşımıza düşüyor. Vatandaşlarımız evden çıkmazlarsa ülke olarak kısa sürede bu hastalıktan kurtulacağımıza inanıyorum. Hastalık sonrasında barış içinde, huzurla ve kardeşçe yaşanacak bir dünyaya başlamış oluruz inşallah. Bu insanlığa bir ders olsun. Çin’de ortaya çıkan bu virüs kısa sürede dünyayı sardı. Ülkemiz zamanında aldığı önlemlerle süreci çok başarılı götürüyor. Avrupa ve Amerika bu işin ciddiyetini anlamamışken devletimiz her türlü operasyona hazırdı ve her türlü altyapıyı oluşturmuş durumdaydı. Şimdi de öyle…” dedi.

TALİHSİZLİK!

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın limanda tespit edilen koronavirüs vakasını sosyal medyadan duyurması ve Cumhuriyet Halk Partili (CHP) bazı siyasilerin sonrasında ticaretin devam etmesiyle ilgili açıklamalar yapması hakkında konuşan Nasır önemli mesajlar verdi. Ayrıca turistik ilçe belediye başkanlarının ‘gelmeyin’ çağrısına da değinen Nasır, “Talihsizlik olarak görüyorum. Bu durumlarda panik yaratmamak lazım… Ticari faaliyetler devam edecektir. Önemli olan bulaştıracak insanların işin içinde olmamasıdır. Aynı talihsiz açıklama Bodrum Belediyesi’nden de geldi. Sorumlu kişinin böyle bir sosyal medya paylaşımı yapmasını doğru bulmuyorum” açıklamasını yaptı.

BU HAFTA ÇOK ÖNEMLİ, SALGIN PİK YAPABİLİR!

Virüsle mücadelede bakanlık kapsamında alınan tedbirleri sıralayan Nasır, “184 korona danışma hattı devreye alındı. Tedbir tanı kiti oluşturduk ABD’ye 500 bin tane sattık. Bütün büyük kentlerimize gönderdik. Şu anda İzmir’de de var. Almanya’da sokağa çıkma yasağı konuldu. Bıçakla keser gibi agresif bir tavır sergilendi. Çünkü hazırlıkları yoktu. Bu hafta önemli bir hafta… Bu hafta lütfen vatandaşlarımız evlerinde otursun. Bu hafta salgının pik (en yüksek, tepe noktası) yapması uzmanlar tarafından söyleniyor. Her türlü tedbirler yetkililer tarafından alınmış durumda ama en büyük iş vatandaşlarımıza düşüyor” ifadelerini kullandı.

ŞEHİR HASTANELERİNİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI, RAKAMLARLA KONUŞTU!

Nasır ayrıca, “Şehir hastaneleri o kadar eleştiriyordu ki şimdi önemi ortaya çıktı. Bu devasa, büyük kampüsler şeklindeki hastanelerimizin yatak sayısı önem kazanıyor. Şu an 10 bin kişiye 28 yatak düşmektedir. Kriter 40 olmalıdır. Yoğun bakımda 100 bin kişiye Almanya’da 29, İtalya’da 13, Fransa’da 12 yatak bulunuyor iken bizim ülkemizde sayı 40’tır! Bu konuda gelişmiş gösterilen ülkelerden çok iyi durumdayız. Özel sektör ve kamuyla birlikte 25 bin 466 tane erişkin yoğun bakım yatağımız var. Artık özel sektör diye bir şey yok. Biz vatandaşın hastaneye gitmesini istemiyoruz. Gitmesinler! Hastanelerde hasta odaları var. Bunlar yoğun bakım dönüşebilecek kapasitede…” dedi.

EVDEN ÇIKMAMA ORANLARI ÜZERİNDEN ÇARPICI VERİLER!

Hastalıkla mücadelede evden çıkmamanın üzerinde ısrarla duran Nasır, “Evden çıkanların hastalığa yakalanma ihtimali çok yüksek. Dışarı çıkıldığı takdirde vaka sayısı ve ölüm sayısı artacaktır. Allah rızası için vatandaşımız evinden dışarı çıkmasın. Evde kalan 100 hasta üzerine birkaç rakam vereceğim. Evden çıkılmaya devam edildiğinde 25 bin vaka 500 kişi ölecek. Dışarıda olunursa bu sayı böyle… Evden çıkma yüzde 25 olursa 5 bin vakada 100 ölüm olacak. Yüzde 50 olursa 2 bin vakadan 40 hayatını kaybedecek. Yüzde 75’i yakalarsak vaka sayısı 4 civarında kalıyor. Bilimsel bir gerçeklik olarak vatandaşların evinde oturması halinde bulaşıcı hastalığın yayılmasını önleriz ve canlarımızı kaybetmeyiz” açıklamasını yaptı.

ÖNLEMİNİ ALMAYAN ÜLKELER AGRESİF TEDBİRLER ALDI

Türkiye’nin her türlü tedbiri aldığını vurgulayan Nasır, “Önlemini almayan ülkeler agresif tedbirler aldı. Ama biz daha önceden tedbiri aldığımız için belli noktaya gidildi. Etrafımızı saran ülkelerden büyük tehdit altında olmamıza rağmen bu süreç sağlıklı işledi. Devlet tüm önlemlerini aldı, altyapı oluşturuldu. Bu saatten sonra iş vatandaşa düşüyor. Evde oturursak bu sorunu kökünden çözeriz. 15 gün ya da 3 hafta içinde bu konunun biteceğini düşünüyorum. Kaynağı Çin Ama şu an orada kontrol altına alındı. Devlet burada gereğini yaptı” dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELİR Mİ?

‘Sokağa çıkma yasağı gelir mi?’ sorusunu yanıtlayan Nasır, “Vatandaş gereğini yapmazsa olabilir. Ama temennim işin oraya gelmemesidir. Hayat devam ediyor. Bazı kurallara uymamız gerekiyor. Gerekirse sokağa çıkma yasağı da olur. Ama şu anda salgının önlenmesi bakımından Avrupa’daki en hazırlıklı ülkeyiz. Savaşa hazır durumdayız” diye konuştu.

EVDEN ÇIKILMAYACAK VE GEREKSİZ YERE HASTANEYE GİDİLMEYECEK

Vatandaşların çok acil olmadıkça hastanelere gitmemesi gerektiğini ifade eden Nasır, “Vatandaşlarımız mümkün olduğunda sağlık tesislerine gitmesin. Bu ay itibariyle mevsimsel grip, alerjilerin artması halinde ve vatandaşlarımızın hastanelere yığılması durumunda sağlık sisteminde büyük sorunlar olur. Bir; vatandaşlarımız evden çıkmayacak, iki; gereksiz yere hastaneye gidilmeyecek. Türkiye güçlü bir sağlık sistemine ve güçlü bir lidere sahip mi? Sahip… Vatandaşımızın bu sağduyusunun zayıflatılmasını, paniğe yol açılmasını hedefleyen bazı kişiler olduğunu biliyoruz. Uydurma haberler, sosyal medyadaki, bazı mesnetsiz iddialarla sadece hukuk yoluyla mücadeleden öte millet olarak mücadele etmek zorundayız” dedi.

GÖREV YAPANLAR, ‘LÜTFEN BİZİM İÇİN EVİNİZDE KALIN’ DİYOR!

Sağlık ve güvenlik personellerinin iş aksatmadan görevlerini sürdürmeleriyle ilgili konuşan Nasır, “Sağlık ordumuzun her biri asker, nefer gibi çalışıyor. Onların taleplerini dikkate alıyoruz. Sağlık çalışanlarımız ve askerlerimiz, ‘biz sizin için görevimizin başındayız, sizler de lütfen bizim için evinizde kalın’ diyorlar” açıklamasını yaptı. (Ege’de Sonsöz)

Editör: TE Bilişim